Начало
 
 

Хасковско читалище почита Тома Измирлиев

28.09.2017 /21:03 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тома Измирлиев (1895_1935 г.)

Читалище „Тракия 2008“ в Хасково припомни, че името на големия български писател хуморист, журналист, сатирик Тома Измирлиев е част от историята на града.

На състоялата се литературна вечер по случай 122 годишнината от неговото рождение бе подчертано, че заради преследване от властите Измирлиев се заселва в Хасково, където създава и редактира вестник „Утринна поща“.

Тук  излизат и двете негови отпечатани приживе книги - сборникът  с разкази и фейлетони „Премеждия“ и стихосбирката „Смях и злъч“.

„И без тези тънки книжки Тома  Измирлиев пак щеше да си остане сред първомайсторите на хумора и сатирата”. Така пише за поета и журналиста литературният историк Йордан Нанчев. И допълва: 

"Всичко, което е сътворил през онези двадесетина години от „К’во да е” до „Щурец” е истинско, макар и различно, пъстро, многолико… Като самия живот, в който има и добро, и зло, и тъжно, и весело, и красиво и грозно. Затова стиховете и разказите му са колкото близки до всеки от нас сега и през годините, толкова и далечни, непостижими”.

Участнички в читалищния клуб „Художествено слово“ рецитираха стихове от Тома Измирлиев. Въпреки че са писани в други обществено политически времена, те са изключително актуални и днес, единодушни са  ценителите на поезията.

КУРАЖ И ТИРАЖ

Запитали един редактор

на вестник някакъв без цвет:

- Какъв сте вий обществен фактор

със своя вестник толкоз блед?

Нали сте божем вий предвестника

на нови, светли бъднини?

Защо не вземете във вестника

позиция във тези дни?

За днешното ли сте правителство

и служите му с такт и чест –

или сте в някакво съжителство

със опозицията днес?

А той почесал си кратунката,

засмял се мазно под мустак

и със гримаса на муцунката

отвърнал им любезно пак:

- О, не, не съм аз опозиция,

къде у мене тоз кураж?

Не вземам и с властта позиция,

че… закъде съм без тираж?

Свързани:   Забравеният писател Тома Измирлиев

Тома Димитров Измирлиев, подписвал произведенията и с псевдонимите Фома Фомич, Гарабед Бедни, Шило и други, е наш голям писател-хуморист и сатирик. Роден е на 9 септември 1895 г. в град Кукуш и е починал на 22 ноември 1935 г., едва на 40 години.
Дата: 15.09.2015


 

Сподели в
 

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

Н. Пр. Алфредо Атанасоф разказа на среща с медиите в СБЖ за външната политика на своята страна, за икономиката й, за казуса с Малвинските (Фолклендски) острови, за двустранните връзки с България, за предстоящата 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни държави.

07.11.2020/19:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки