Начало
 
 

Ненад Живановски разказва за „Езикът на омразата“

24.09.2017 /17:51 | Източник: helikon.bg/ozone.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ненад Живановски е награден от СБЖ през 2016 г. за книгата

В книгата си македонският журналист Ненад Живановски е направил исторически преглед на понятието „език на омразата“ от възникването му в началото на ХХ век до наши дни.

Съпоставят се „езикът на омразата“ и „свободата на словото“, като се очертава принципната разлика в европейското и в американското разбиране на двете понятия, посочва Живановски. 

Авторът анализира задълбочено политическия дискурс и ролята му при легитимирането на всяка власт и при използването на езика като средство за манипулация чрез различните пропагандни техники.

Изследвайки над 600 публикации в македонските медии, Ненад Живановски търси в тях присъствието или отсъствието на език на омразата по отношение на България.

Авторът е журналист с богат опит, работил за европейски и македонски медии, изследващ конфликтите, медийния дискурс и геополитиката на Балканите. 

Кой е д-p Heнaд Aлeĸcaндъp Живaнoвcĸи (1969 г.):  

Зaвъpшвa жypнaлиcтиĸa в Юpидичecĸия фaĸyлтeт в Cĸoпиe, мaгиcтpaтypa пo eвpoпeиcтиĸa в БPИE (Pyce) и Eвpoпeйcĸия yнивepcитeт „Bиaдpинa“ във Фpaнĸфypт нa Oдep и e нaпpaвил дoĸтopaнтypa в Pyceнcĸия yнивepcитeт „Aнгeл Kънчeв“.

Paбoти зa мaĸeдoнcĸи и чyждecтpaнни мeдии и зa нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции. Cпeциaлизиpa в Lоndоn Соllеgе оf Соmmunісаtіоn в Лoндoн, в Rаdіо Dеutѕсhе Wеllе в Kьoлн, във Frаnkfurtеr Аllgеmеіnе Zеіtung във Фpaнĸфypт нa Maйн и в РR cлyжбaтa нa Nоvаrtіѕ в Hюpнбepг.

Изcлeдвa пoлитичecĸия и мeдийния диcĸypc, ĸoнфлиĸтитe пoлитиĸaтa и мeдиитe, гeoпoлитиĸaтa нa Бaлĸaнитe в нoвaтa иcтopия. Aвтop e нa нayчни тpyдoвe, пyблиĸyвaни в мaĸeдoнcĸи, cpъбcĸи, бългapcĸи и нeмcĸи cпиcaния, ĸaĸтo и нa ĸнигaтa „Eзиĸът нa oмpaзaтa“ (2014) (пyблиĸyвaнa и нa aнглийcĸи eзиĸ) и „Hяĸoи acпeĸти нa ĸocoвcĸaтa ĸpизa - Kocoвo мeждy иcтopичecĸитe митoвe и peaлeн eвpoпeйcĸи пpoблeм" (2015).

Свързани:  Д-р Ненад Живановски: Медиите ни да забравят езика на омразата

След много години чакане беше подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Много анализатори и журналисти се упражниха да предсказват какво ли не, дори някои подметнаха, че, видите ли, едва ли езикът на омразата ще бъде забравен от хората и медиите. Затова реших да се обърна към един от най-добрите специалисти в тази област - д-р Ненад Живановски, журналист и политически анализатор от Скопие.
Дата: 04.08.2017

Ненад Живановски: Медиите ни да забравят езика на омразата

Журналистът от Скопие Ненад Живановски е годишният носител на наградата на СБЖ в категорията за книга - документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите за своя труд "Езикът на омразата", издадена от издателската къща "Рива“.
Дата: 15.12.2016

Ненад Живановски: Езикът на омразата е присаден на Балканите

Вместо нещата днес да се развиват в посока към търсене на решения, все надделява омразата, която най-бързо и най-лесно се манифестира при езика, заяви пред БНР македонският журналист, автор на книгата "Езикът на омразата".
Дата: 17.10.2016


 

Сподели в
 

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

Тазгодишният "Ролан Гарос" бе отложен, но въпреки това феновете на тениса няма да скучаят. "Евроспорт" ще даде възможност на своите почитатели да изберат любимите си мачове.

21.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки