Начало
 
 

Медиите профанизират българския език

21.09.2017 /13:01 | Автор : Д-р Георги Вълков, инж | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От тази табела рефлектира неграмотността ни днес

В близкото ни минало съществуваше радиопредаване за правилната употреба на българския език. Всеки понеделник, след обедните новини.

В него българисти от езиковедчески институти на БАН и водещи университети анализираха неправилно използвани злободневни езикови фрази. В рамките на 5 минути - ясно и достъпно.

С напредъка на демократичния преход на татковината ни това предаване, както и много други неща, отпаднаха от всекидневието на сънародниците ни. Сигурно в Националното радио са преценили, че с прогреса на компютърните технологии езиково-граматичните правила са "производна от втори ред", както казват математиците (пренебрежимо малка величина).

Или пък са решили, че подобно предаване е отживелица на стария строй и са го преустановили. Така коректната употреба на родния ни език бе оставена на компетентността на журналисти, политици, коментатори. С огорчение установяваме, че българският език деградира. Пионери в лумпенизирането на езика  

бяха вестниците "24 часа" и "Труд"

Те започнаха тиражирането на идиотски заглавия от рода на "Нефтохим опече петима пак"! И на такива с разменен словоред: "Глиган уби ловец" или "5 проститутки сгащиха ченгета на "Орлов мост".

Тъй като в българския език няма падежни форми за подлога и допълнението, само от контекста може да се разбере кой е извършителят на действието и кой - обект на действието (допълнение). Т.е. читателят се въвежда умишлено в заблуждение, за да се повиши интересът и, съответно, тиражът на вестника.

Използването на термини  

също е свързано с езикови нелепици. Покрай скорошните неудачи при експлоатацията на язовир "Цанков камък", няколко дни по новините на "Хоризонт" говориха за "чашКата на язовира". Не е чашКа, господа - чашка може да си поръчате в кръчмата!

Чашка е умалително на съществителното чаша и предполага малък обект на разглеждане. Това да не ви е макет от "Лего", та сте си конструирали язовирче с чашка?

"Цанков камък" си е коскоджамити язовир за "милиард лева" (според премиера) и да наричате дъното на водния басейн "чашка" е по детски смешно. Инженерно-техническият термин е язовирна чаша. Не знам кой "умник" е я умалил, но чашка не става за сериозна терминология.

Глуповият глагол "случва се"

В последните години, всички събития в медиите у нас "се случват", дори и когато трябва просто да станат. Направо замърсиха ефира с това "случване". Не знам откъде дойде, дали не е от английското: "It happens"...

Никой не се замисля, че глаголът "случва се" има общ корен със случка и случайност и означава непредполагаемост и непредсказуемост на събитието. Може да се случи да спечелите от тотото. Или да ви удари гръмотевица. Планираните събития се реализират, изпълняват, осъществяват, в краен случай - стават.

Въпреки това и журналисти, и интервюирани в хор повтарят какво ще "се случи", вместо какво ще стане при планирано събитие. А една министърКА (нарочно съм използвал разговорната, неправилна форма на думата министър) стигна до върха на творческата изобретателност, създавайки "бисера": "Случването и НЕслучването на реформата"!

Смяната на ударенията  

на известни географски названия е също дразнещо. Ако в някои случаи (по-редки), то може да е оправдано (напр., новото произнасяне на МонакО вместо предишното МонАко, тъй като във френския ударението пада на последната сричка), то в други е учудващо: ДОнбас вместо ДонбАс, КалгАри вместо КАлгари. Или пък Дженуа вместо Генуа. Слушах по радиото коментатор да говори четвърт час за КАтар, докато включа, че става дума за държавата КатАр!

То да беше само това - журналисти в националния ефир сменят ударенията и на общоизвестни нарицателни - казват стоманЕн вместо стомАнен, мИряни вместо мирЯни, наркоманИи вместо наркомАнии и прочее недомислици, смущаващи чувствителното ухо. Защо не вземат да раздадат тълковни речници с ударенията на думите за справка на новинарите преди излъчване в ефир?

Крайно време е да се обърне внимание на речта на говорителите - особено на тези в националните радио и телевизия, за да нямат нисък стил на изказ, използване на паразитни думи и езикови клишета, непонятни географски названия и пр. Защото на тях подражава аудиторията. И копира техните грешки. А страда езиковата ни култура.

Това е положението с езиковата ни култура - печално. А нима заслужаваме друго? Когато всекидневно се опитваме да "модерим" езика; когато нововъвеждаме чуждици без нужда; когато от най-високи подиуми се прокламира просторечие и профанация на езика на Паисий, какво да очакваме!? (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Придобиването на "Нова" от "Юнайтед груп" и на bTV от PPF даде в ръцете на новите собственици най-силните медийни оръжия в България.

23.01.2021/09:05

Технологичният гигант Google предлага да плаща на някои европейски издатели за тяхното съдържание. Само че, за да ги спечели, може би трябва да направи нещо повече.

22.01.2021/15:25

Говорителката на президента Джо Байдън даде първата си пресконференция, в която обеща да има професионален и цивилизован обмен с медиите, предаде Ройтерс.

21.01.2021/15:25

Финансовият министър Брюно льо Мер се възмути от решението на Туитър да блокира акаунта на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

12.01.2021/16:25

Пред кого и как отговарят за действията си Великите сили? Превърнаха ли се волно или неволно Джулиан Асандж и Уикилийкс в геополитическо оръжие? Донесе ли свръхинформациннотата епоха повече свобода на словото или историята на Асанж свидетелства за обратното? Репортаж на БНР търси отговорите.

10.01.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки