СБЖ приема 29 нови членове и възстановява 7 предишни

11.07.2017 /15:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 11 юли 2017 г. Комисията за организационни въпроси на СБЖ утвърди приетите от дружествата 29 нови членове на СБЖ и възстанови членството на 7 колеги.

П Р О Т О К О Л № 29 от заседание на Комисията по организационните въпроси към СБЖ:

Днес, 11 юли 2017 година, Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание. Присъстваха Розита Попова, Валентин Колев, Мариана Мандичева, като по уважителни причини отсъстваха Веселин Константинов и Росинка Проданова.

Комисията по организационните въпроси се събра, за да провери редовността на постъпилите документи на кандидатите за членове на СБЖ и на колеги, пожелали да възстановят членството си в СБЖ.

Комисията установи:

Комисията утвърждава постъпилите 29 кандидатури за ново членство в СБЖ без забележки.

Възстановява предложените от дружествата 7 (седем) колеги като членове на СБЖ.

Комисията обсъди няколко въпроса, свързани с организационната дейност в СБЖ.

На първо място, да се възстанови годишната среща на председателите на дружествата. На второ, да се активизира дейността на координаторите, като бъдат поканени да отчетат дейността си пред Комисията на следващото й заседание.

Комисията апелира за по-скорошно обобщаване на предложенията, направени на Общото събрание на СБЖ от 17 юни 2017 г., и включването им в Програмата за дейността на СБЖ.

Комисия по организационните въпроси:

Председател: ...........................

/Р. ПОПОВА/

Членове:    ….. ..………………..

/В. Колев/ /М. Мандичева/

София, 11 юли 2017 г.


СПИСЪК НА НОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА СБЖ

 

ОТ ЖД № 11 – БНТ, СОФИЯ

 1. АЛБЕНА ИВАНОВА КОЛЧАКОВА

 

ОТ ЖД № 14 – ПРОГРАМА ,,ХОРИЗОНТ“, СОФИЯ

 1.   КАЛИН ИЛИЕВ ДАЦОВ

 

ОТ ЖД № 17 СОФИЯ

 1. МАРИЯ ПЛАМЕНОВА НИКОЛОВА

 

ОТ ЖД № 33 – ,,ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“, СОФИЯ

 1. ЮЛИЯ ХРИСТОВА ДАСКАЛОВА
 2. ТОДОР ЛЪЧЕЗАРОВ КРЪСТЕВ
 3. ЛИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА КРЕКМАНОВА

 

ОТ ЖД № 45 – ,,ПИСАТЕЛ“, СОФИЯ

 1. ТАТЯНА ИЛИЕВА АТАНАСОВА

 

ОТ ЖД № 50 – ,,ИВАН БОГОРОВ“, СОФИЯ

 1.   БОРЯНА ЛЮБОМИРОВА ПЕЕВСКА-КЪТИНГ

 

ОТ ЖД № 52 – ФИЛМОВИ ЖУРНАЛИСТИ, СОФИЯ

 1. АЛЕКСАНДЪР ДОНЕВ АНГЕЛОВ

 

ОТ ЖД № 72 – ,,ОЛИМПИЙСКИ ХОРИЗОНТИ“, СОФИЯ

 1. МИХО КОСТОВ ЧЕРВЕНКОВ

 

ОТ ЖД № 81 СОФИЯ

 1. СВЕТЛОЗАР АТАНАСОВ МОМЧИЛОВ

 

ОТ ЖД № 86 – БНТ, СОФИЯ

 1. ЛИЛЯНА АНГЕЛОВА СТОЯНОВА

 

ОТ ЖД № 91 – ,,ЛЮБОСЛОВИЕ“, СОФИЯ

 1. ВЕНЦИСЛАВ ДИМОВ ДИМОВ
 2. НИКОЛАЙ КИРИЛОВ МИХАЙЛОВ

 

ОТ ЖД № 94 СОФИЯ

 1. МАРИЯ СТЕФАНОВА БАКАЛОВА
 2. ЖАКЛИН ВЕСЕЛИНОВА ЛАРИКОВА
 3. АЛЕКСАНДЪР РУМЕНОВ ЛЕОНИДОВ

 

ОТ ЖД № 100 СОФИЯ

 1. ПЛАМЕН ПЛАМЕНОВ ПЪЧЕВ

 

ОТ ЖД № 104 – БНТ, СОФИЯ

 1. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ИЛИЕВ
 2. ЮЛИАНА ИВАНОВА СЕЛАНОВСКА

 

ОТ ЖД № 106 СОФИЯ

 1. ЕЛИСАВЕТА СВЕТОСЛАВОВА КАМБУРОВА

 

ОТ ЖД № 10 ЛОВЕЧ

 1. ГАНЧО СТЕЛИЯНОВ ЧУРКОВ

 

ОТ ЖД № 31 СВИЩОВ

 1. ГЛОРИЯ ТОТЕВА ИВАНОВА
 2. ЗДРАВКО ТИХОМИРОВ ПЕТКОВ
 3. НЕВЕНА ЛЮБЕНОВА САМОКОВЛИЕВА
 4. ПЛАМЕН СТЕФАНОВ БОРИСОВ

 

ОТ ЖД № 42 КЪРДЖАЛИ

 1. МИНЧО ВАСИЛЕВ ГУМАРОВ

 

ОТ ЖД № 47 – ,,ЕВРОПРЕС“, ПЛОВДИВ

 1. ЕЛИ СТОЙКОВА ШОПОВА

 

ОТ ЖД № 61 ПЛОВДИВ

 1. БОГОМИЛ ГЕНЕВ МИЛЕВ

 

КОЛЕГИ С ВЪЗСТАНОВЕНО ЧЛЕНСТВО:

 

ОТ ЖД № 45 – ,,ПИСАТЕЛ“, СОФИЯ

 1. АСЯ ИВАНОВА ГРИГОРОВА
 2. МИХАИЛ ГРИГОРОВ ДИМИТРОВ

 

ОТ ЖД № 64 СОФИЯ

 1. ИРИНА ДИЛКОВА ДИЛКОВА

 

ОТ ЖД № 104 – БНТ, СОФИЯ

 1. ИРЕН СТЕФАНОВА РАКОВСКИ
 2. АЛЕКСАНДЪР ВЪТЕВ РАКОВСКИ
 3. ИЛКО АСЕНОВ ВАКАРЕЛОВ

 

ОТ ЖД № 61 ПЛОВДИВ

 1. ОГНЯНА ИВАНОВА ГЕНЕВА

 

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества.

26.06.2021/10:28

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества.

15.05.2021/07:40

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

Решения от заседанието на Общото събрание на СБЖ на 15 май 2021 г.

На 15 май 2021 година, от 10.00 часа в град София, на адрес ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 1 и 3 в сградата на Съюза на българските журналисти, се проведе заседание на редовното Общо събрание на Сдружение „Съюз на българските журналисти”, свикано по реда на чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31 от Устава на Сдружението на Управителния съвет с покана до председателите на журналистическите дружества на Съюза на българските журналисти.

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки