Начало
 
 

„Земни разкази“ на Крум Василев - много асоциации и емоции

04.07.2017 /13:23 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Гранитски представи новата книга на Крум Василев

След „Невъзможни разговори“ и след като каза „Да на истината“, Крум Василев ни предложи нещо ново и съвсем различно в своите „Земни разкази“, чиято премиера се състоя в клуба на „Позитано“ 20. И дори задухът и проливният дъжд, който се изля над София, не спряха неговите приятели и почитатели да напълнят залата. И както винаги с вкус към хубавата книга се прояви издателство „Захарий Стоянов“ и неговият шеф Иван Гранитски.

За Гранитски това е особена книга, разказите в нея са приятна изненада за всеки, който я прочете. И може би това е така, защото известният български журналист и публицист е посегнал към художественото писане и то за радост на неговите читатели се оказа сполучливо и приятно за четене. Самият Крум Василев споделя, че надхвърляйки завидните 90 години, него, журналиста, го завладява неустоимото желание да напише няколко разказа. „Написах разказите – пише в началото на книгата си той. - В тази малка книжка са. Длъжен съм да предупредя: в книжката съжителстват разкази по значителни въпроси на нашето болно време и разказчета – драскулки за щяло-нещяло. Струват ли, не струват ли едните и другите, ще преценяват читателите, които са си дали труда да ги прочетат.“   

За Валентин Караманчев, който, както е известно на журналистическото братство, е журналист в различни издания, директор на големи издателства, както и генерален директор на ДСО "Книгоиздаване" и председател на Държавно творческо и стопанско обединение "Българска книга и печат", книгата на Крум Василев е изненада спрямо цялото му публицистично творчество, и то несамо като поглед, но и поради навлизането в друг жанр.  Караманчев скромно се представи като професионален читател, възприемащ книгата по това, как ляга на сърцето му. И точно това са сторили и „Земни разкази“- отключили у него много асоциации и емоции. И точно асоциациите са накарали Караманчев да се сети за последната книга не на когото и да е, а на емблемата на Франция Виктор Юго, и това е „Изкуството да бъдеш дядо“, посветена на неговите внуци. И с това  „Изкуството да бъдеш дядо“ и Крум Василев пристъпва към своите читатели.

Това не е книга за толкова втръснали ни днес факти,

а е избрал изкуството да е дядо и да ни разказва за живота. Известният български писател и драматург Кольо Георгиев, пък,  завръщайки се назад във времето, си припомни фрагменти не само от своя живот, но и на Крум Василев, и за мостовете, които ги свързват и до днес в здраво приятелство. За него е привилегия ,че вече 70 години двамата се познават и въртят в едни и същи събитие. Според Кольо Георгиев те са се школували с Крум Василев непосредствено във фактите на хората, които се опитваха да извършват героични постъпки. И новата книга на приятеля му има връзка с това кое трябва да се обича, и кое трябва да се ненавижда.  Книжката, която е скромна по страници, се оказва обаче голяма, защото разказите, излезли изпод перото на Крум Василев, са силна белетристика, родена от един силен публицист. Журналистиката и публицистиката, на които авторът е дал повече от половината си живот, не се взаимоизключват с белетристиката му, защото именно сюжетите на разказите са почерпени от журналистиката. И навярно когато Бог е дарил някого с дарбата да е силен публицист, след това му е съвсем лесно да напише и силни и запомнящи се белетристични творби. „Затрогващи и силни разкази със запазеното качество на облика на Крум Василев да е в бяло – емоционално изрече Кольо Георгиев, - и ризата му винаги е бяла, косата му е вече бяла и душата му винаги е била бяла и от нищо никога не се е оплаквал и не е обиждал никого.“

А проф. Чавдар Добрев, който е и автор на предговора на книгата, го е озаглавил: „Зимата на нашите недоволства и изгреви“ - и защо това е така, стана ясно от изреченото от него по време на премиерата. „Поне аз не познавам такъв човек на културата – казва Чавдар Добрев,- в такава напреднала възраст да твори художествени произведения, в които

да решава остри социални и морални проблеми на съвременния живот

Възрастта, в която Крум Василев се насочва към нов жанр – изкуството да разказва (смело начинание!), е общоприето да я определяме като „зимата на човешкото съществуване“. Оттук усещането за земни разкази, посветени на мразовитите години, които преживяхме през последния четвърт век.“ В книгата си той пише за живота, в който човешкото същество е унизено, нещастно и подложено на социален гнет, за изтлелите илюзии, а надеждите са се стопили… Според Чавдар Добрев може би най-хубавото и най-респектиращото  в книгата е отношението на автора към изобразените жизнени откъси. Чрез разказите си, е убеден Добрев, той фотографира действителността такава, каквато е, и книгата му спада към другата култура, която критикът нарича „лява“.

За самия автор, който сподели, че се опитва да създаде нещо и много се радва, когато за това получи награда – честната откровена и добра дума на читателите си. Той разказа за своите колебания да посегне към белетристиката, но все пак събрал смелост и го направил. И цитирайки мъдростта „Повече можех, но толкова можах“, той я изрече за себе си, че може би повече можел, но толкова направил.

След излизането на „Земни разкази“ всички, които малко или много сме запознати с творчеството на Крум Василев, виждаме неговите две лица – на публициста, точен, остър и критичен, и на белетриста, написал на един дъх разкази ,излъчващи непосредственост на чувствата и искреност, и то на един прекрасен български език.

 

Снимки Иван Василев           

 

Сподели в
 

„Време е да разберем как от 34-то стигнахме до 112-о място по свобода на словото, какво е значението на СЕМ и чия е собствеността на медиите,” подчерта във встъпителното си слово министърът на културата пред събралите се представители на журналистическата гилдия. Там бе и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която напомни за инициативите на Съюза за законодателни промени в защита на правата на журналистите и на свободата на медиите.

15.06.2021/21:44

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Ще присъства и посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин, както и още няколко чуждестранни посланици.

14.06.2021/15:13

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки