Начало
 
 

Седем часа и четири минути документален филм „Кой беше Хитлер?“

26.06.2017 /15:08 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от лентата - Хитлер в баварската си резиденция

Медиите в Германия обсъждат един прецедент в съвременния живот на страната в началото на активния летен сезон. На кинофестивала в Мюнхен беше показан документалният филм на Херман Пьолкинг „Кой беше Хитлер?“. Лентата продължава невероятните седем часа и четири минути.

63-годишният автор на книги и режисьор на филма работи върху него почти три години. Той създава най-дългия документален филм след като преглежда над 900 видеоматериали, които документират различни моменти от живота и дейността на фюрера на националсоциалистите в Германия – от вземането на властта до самоубийството му в началото на май 1945 година. Цитирани са 353 личности от онова време, 128 актьори са ангажирани при дублажа на филма. „Ако зависеше само от мен, щях да направя 28-часов филм“, признава авторът на лентата. Според него той и екипът, работил върху монтажа, са се придържали максимално към историческия материал, за да представят предимно фактите, такива, каквито са останали за историята и да не дават своите коментари. За днешните привърженици на нацизма филмът би трябвало да бъде изключително тревожен сигнал, е убеден Херман Пьолкинг. Той е сред най-педантичните изследователи на времето на нацизма в Германия и на живота на самия Адолф Хитлер. Преди време издаде 784 страници книга, едноименна на документалния филм. Продукцията е финансирана предимно от частни спонсори и има амбицията да даде отговори – в името на историческата истина и осмислянето на историческата вина на Германия пред света за изтребването на милиони хора по време на нацизма и за предизвикването на Втората световна война.

„Кой е Хитлер?“ беше показан най-напред на нарочно подбрана аудитория – студенти от Висшето училище за кино и телевизия и журналисти. От студентите, предимно млади хора, се очакваше естествената им реакция и коментари, а от журналистите – да отразят както филма, така и реакциите на младите хора. В момента във федералната република има над 2,5 милиона хора, активно интересуващи се и занимаващи се с история (предимно историята на Германия през ХХ век).

Първите реакции на зрители и на експерти, гледали филма са, че

досега никога не са излъчвани автентични кадри, показващи Хитлер в подобна светлина

Има кадри от речта на фюрера през Бундестага, часове преди нахлуването на войските на Третия райх в Полша на 1 септември 1939 година, от алпийската му резиденция „Бергхоф“ в Бавария, от присъствието му на сватба и други… Прави впечатление, че до началото на Втората световна война той носи кафяви и зелени военни униформи или бели кители. След началото на войната цветът на дрехите му стават само черни.

Целият филм е изграден на изказвания на Хитлер, включени във филмови прегледи от онова време, негови речи и изказвания по различни поводи, реакции на изказвания на приближени до него хора, частни видеоматериали, които на практика никога не е трябвало да видят бял свят. Чуват се гласовете на любимата му Ева Браун, на чуждестранни дипломати, на високопоставени функционери в НСДП, на хора от Гестапо, СС и СД. „Хванати“ са негови реплики по ключови за страната въпроси, изречени пред най-близките му хора, реакции на Гьоринг, Гьобелс и други от най-тесния кръг на доверените му хора.

Една от целите ни беше да покажем как националсоциализмът се е „вклинил“ в живота на обикновените хора, които никога не са били нито функционери, нито са заемали някакви постове и позиции, признава Херман Пьолкинг.

Реакциите на студентите, които имаха възможност първи да гледат документалния филм, бяха еднозначни – добра професионална работа, даваща възможност да се видят обективно свидетелствата на времето.

Излъчването на „Кой беше Хитлер?“ – макар и планирано отдавна – става дни след като една от централните телевизии (ЦеДеЕф) свали от програмата си в последния момент документален филм за антисемитизма в Европа. Това от своя страна предизвика веднага бурна реакция и доведе до обсъждането „Защо е свален филмът?“ в поредица от дискусионни предавания с експерти и политици.

Според някои от коментарите във водещите немскоезични вестници, лятото на 2017-а ще е по-различно от предишните. Досега германците бяха свикнали на по-лежерни програми през активния сезон на отпуските. Драматичните събития в света и предстоящите през септември парламентарни избори налагат по естествен начин промени в програмните схеми и изваждат на преден план проблеми, на които съвременните германци настояват за отговор. Очаква се документалният филм „Кой беше Хитлер?“ да получи и своята телевизионна премиера. Като най-подходящо време за нея се смята началото на септември, когато ще бъде отбелязано началото на Втората световна война. А излъчването на лентата ще даде много от историческите отговори, които не са в полза на крайно десните и евроскептичните партии в Германия.

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки