Начало
 
 

Чуждестранни слушатели подкрепят „Радио България” и питат: „Нима страната ви иска да е няма пред света?”

22.06.2017 /22:14 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Протестът в защита на "Радио България" е всеки ден от 12 ч. пред БНР

Докато протестите пред БНР продължават ежедневно с настояване за отговорно и разширено развитие на чуждоезиковите програми за чужбина, от различни държави продължават да прииждат писма на подкрепа и на тревога да не би този жив културен мост към страната ни да бъде разрушен

Колегите от „Радио България”, които всеки ден в 12 ч. се събират пред БНР на протест в защита на тази уникална структура, представяща страната ни пред света, съвестно продължават да си вършат и работата, като редовно зареждат с материали на съответния език онлайн страниците на албански, гръцки, испански, немски, сръбски, френски. И очакват ръководството на БНР да възстанови звуковите файлове в тези страници, които бяха спрени от 1 юни.

Наред с това колегите поддържат и активната комуникация и кореспонденция с верни слушатели и фенове на „Радио България” от различни държави. В последните седмици от всички краища на планетата долитат послания на тревога заради предприетите от ръководството на БНР трансформации, които могат да унищожат „Радио България”. В писмата се изразява и приятелска подкрепа за работещите в чуждоезиковите редакции, и увереност, че „Радио България” ще бъде спасено и ще продължи да бъде жив културен мост към страната ни.

Ето някои от писмата.

Висент Мари Маурисио от Валенсия, Испания:

„Надявам се закриването на „Радио България” да не се осъществи. В продължение на много години ние, слушателите, бяхме в контакт с емисиите на испански на „Радио София” и на „Радио България” на къси вълни. Спряха късите вални. А сега заплашват да спрат и интернет. Нима вашата страна иска да остане няма пред света? И другите да говорят за нея, както им хрумне? Собственият глас на България не бива да заглъхва. Има 500 милиона говорещи испански по света. Съществуването на една директна връзка с България е важна за всички ни. Дано бъде взето правилното решение”.

Рита Морван, Франция:

„Тъжно е да виждам как изчезва тази институция, която ми помогна да опозная България и българите, която ме придружаваше в първите ми стъпки в българския език и която ме поддържаше в продължение на цялото ми обучение... Благодаря на приятелите ми от „Радио България” за техния професионализъм, ентусиазъм и гостоприемство! Кураж!”

Таня Ернандес, генерален директор на Радио Хавана - Куба:

„Колеги от „Радио България”, научаваме с тъга, че след спирането преди няколко години на емисиите ви на къси вълни, новото ръководство е предприело промени и в излъчванията ви в интернет, лишавайки слушателите и от аудио файлове. Радио Хавана - Куба се присъединява към кампанията, опитваща се да спаси програмите на „Радио България” на различни езици. Затова подписваме вашата петиция”.

Впрочем за въпросната петиция, публикувана на сайта „Да спасм „Радио България”, слушателят Давид Иуресия от Аржентина пък е уведомил програмата на испански на Радио Букурещ, която на свой ред също информира слушателите си за казуса с българските чуждоезикови редакции и за петицията.

И да продължим със слушателските послания към „Радио България”.

Ненад Кнежевич, Белград, Сърбия:

„Тъкмо чух тъжната новина за прекратяването на програмата на вашето радио. Слушам ви в продължение на години, преди на къси вълни, а после – чрез интернет. Ще ми липсват вашите репортажи за българската история и културното наследство.”

Джаната Чакрабарти, Делхи, Индия:

„С радост следя вашите програми в модерния ви уебсайт. Вашите предавания в интернет радиото имат добра почва в този край на света.... Вие вдъхвате живот на различни жанрове в музиката - народната, класическата и съвременната”.

Миодраг Ристич, Сърбия:

„Неприятно се изненадах, когато в края на месец май прочетох, че спирате програмата на „Радио България”. Директорът на Радиото Александър Велев  не е на прав път и би било най-добре да преосмисли това свое решение. Човешко е понякога човек да вземе прибързано решение, от това не са застраховани дори директорите на големи национални радиостанции. За щастие, повечето от грешките могат да бъдат поправени . След тази кратка пауза надявам се пак да можем да слушаме емисиите на сръбски език. Грозно е  да се унищожи тази хубава традиция на вашето радио.”

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки