Начало
 
 

Главен редактор се извини заради „провокативна първа страница“

22.06.2017 /08:14 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На главния редактор на берлинския "Тагесцайтунг" Георг Льориш му се наложи веднага да се извини за проявата на провокативно лош вкус с първата страница от седмичното издание на вестника – „Таz am Sonntag“.

В последното седмично издание, което по стечение на обстоятелствата съвпадна със смъртта на стария канцлер Хелмут Кол, главният редактор на вестника е разпоредил на първа страница да бъде поставена провокативна снимка. На нея са натрупани погребални венци с траурни ленти с германския трикольор и над снимката пише: „Цъфтящ ландшафт“. Тя донесе мигновената негативна реакция както на цялата журналистическа гилдия и най-вече на печатните, стари и традиционни медии във федералната република, така и на възмутените граждани.

Георг Льориш се опита – и то доста неубедително – да обясни и да се защити с несъстоятелни аргументи. Според него вестникът, който е от категорията на булевардните издания, винаги се е стремял да бъде провокативен към читателите си с всичко, ставащо около нас. И този път търсели този ефект.

Само че германците, които колкото и да са толерантни, има случаи и ситуации, в които са безкомпромисни. Те признават на стария канцлер историческата заслуга за обединението на двете германски държави през есента на 1989 година и падането на Берлинската стена. Хелмут Кол е обявен за „Европеец на столетието“ и е носител на много награди и признания за неговия принос за обединението на ФРГ и ГДР. Освен това той е най-дълго управляващият (четири мандата) канцлер на Германия.

Политическата и човешката съдба и драма на самия Кол е публично известна на германците – той обедини страната, но раздели семейството си. Първата му съпруга и майка на двамата му синове – Ханелоре Кол се самоуби през 2001 година. Официално – поради дългогодишна светлинна алергия, реално – поради дълбока депресия поради многобройните афери на съпруга си. Синовете на канцлера от години не общуват и разговарят с него, отправяйки към него същите обвинения. През 2007 година старият канцлер, вече извън политиката, отритнат от мнозина от бившите си съпартийци и оплют заради „черните прeдизборни каси“ на ХДП, се ожени за Майке Рихтер, бивша негова сътрудничка, на годините на синовете му. Подписаха в болницата в Хайделберг, където Кол се лекуваше. Кум му беше бившия главен редактор на „Билд“ Кай Дикман. Новото семейство Кол заживя в старата къща на канцлера в Лудвигсхафен. Новата г-жа Кол изолира и без това вече физически зависимия канцлер и от малкото му останали приятели, от персонала, който се е грижил за него през последните 40 години. Официално тя взе правата му за издадените и предстоящите да излязат от печат негови книги и мемоари.

Въпреки драматичната чисто човешка съдба, Кол не загуби респекта на сънародниците си и на световната общественост.

Затова вълната от негодувание по повод реакцията на главния редактор на "Тагесцайтунг" Георг Льориш не закъсня.

И той се извини.
В цивилизованите държави е така.....

 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки