Начало
 
 

Пореден ден на протест пред БНР в защита на „Радио България”

21.06.2017 /20:41 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За пореден ден днес отново имаше протест пред БНР в защита на "Радио България". Снимка: Къдринка Къдринова

„СБЖ твърдо стои в подкрепа на колегите и каузата "Радио България". Следим ежедневно, отблизо и със загриженост всички аспекти на процеса на разрешаване на ситуацията, като ще отстояваме защитата на журналистите, запазването на езиковото многообразие на БНР и съхраняването на "Радио България". Не се поддавайте на спекулации и не допускайте компромиси с каузата - "Радио България". Така се обърна към протестиращите пред БНР в защита на „Радио България” главният секретар на СБЖ Иван Върбанов, потвърждавайки пълната подкрепа на Съюза.

За пореден ден днес отново имаше протест пред БНР на колегията на представящото страната ни в чужбина „Радио България”, което бе застрашено от изчезване вследствие на инициатива за промени, предприета от генералния директор на БНР Александър Велев.

Протестите продължават, защото

опасността не е преодоляна,

въпреки поетия от Велев ангажимент пред висши държавни институции да представи концепция за модернизирането и развитието на „Радио България”, съобразена с отправени от президента Румен Радев и от две парламентарни комисии препоръки.

Колегите от „Радио България” смятат, че такива преобразования не могат да се правят с ръководство, изгубило доверието и веднъж вече опитало се практически да ликвидира тази уникална структура, представяща страната ни пред светана чужди езици. За да известят за тази своя позиция и за да излязат със собствените си предложения, те подготвиха и разпратиха вчера свое второ отворено писмо до институциите

СБЖ от самото начало изцяло подкрпя колегията на „Радио България”

и заедно с още пет творчески съюза и професионални и обществени организации също разпрати колективно писмо до 15 институции в защита на „Радио България”. От старатирането на протестите пред БНР там ежедневно има и представители на СБЖ, а сайтът на СБЖ най-подробно отразява хода на събитията по казуса.

Протестиращите са подложен на силен психологически стрес и на индивидуален натиск в частни разговори, който е подсилван и от продължаващата несигурност около възстановяването на трудовите им договори. Да припомним, много от тях бяха на практика изнудени да подпишат „доброволно” напускане срещу компенсация от шест заплати.

Ръководството на БНР пое ангажимент този процес да спре и да се върне обратно, но има много неясноти около осъществяването му. Има и очевидно неслучайно пускани слухове, че част от колегите вече са си взели шестте заплати и сега нямало да ги върнат - нещо, което изобщо не съответства на истината, но провокира напрежение.

Ето защо на целия този фон с окуражителни думи към колегите от „Радио България” днес се обърна главният секретар на СБЖ Иван Върбанов, който им каза: „Запазете духа си висок! Поддържат ви президентът и народни представители от всички политически сили. Не се поддавайте на игра на нервите ви.”

В оживеното обсъждане на ситуацията по време на протеста пред БНР бе повдигнат и въпросът

какво става с държавната субсидия,

която общественото радио получава специално за програмите на „Радио България” и която е залегнала в бюджета - а той не се променя от днес за вчера. В същото време само за последната година под различни форми от състава на „Радио България” са били извадени около 40 души, без субсидията да е била намалявана. Къде остиват тези средства - е въпросът, който остава да виси без отговор, докато ръководството на БНР не даде ясен отчет за това.

На 27 юни предстои заседание на Съвета за електронни медии, на което се очаква генералният директор на БНР да представи концепция за „Радио България”. СЕМ ще трябва да реши дали той е в състояние да осъществи необходимото трансформиране и развитие на тази уникална структура.

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки