Начало
 
 

Президентството отговаря на СБЖ по повод „Радио България”

20.06.2017 /20:51 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Писмото е адресирано до всичките 6 творчески съюзи и организации, подкрепили "Радио България"

В писмото се потвърждава подкрепата на президента Румен Радев за запазване на продукцията на чужди езици на БНР и е посочено, че държавният глава и екипът му „следят с внимание и ангажирано процесите, свързани с бъдещето на „Радио България”.

Днес в СБЖ се получи писмо от Иво Христов, началник на кабинета на президента на Република България Румен Радев. Писмото е в отговор на колективното отворено писмо, което Съюзът на българските журналисти, Съюзът на българските писатели, Съюзът на преводачите в България, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, Асоциацията на журналистите франкофони в България и Фондация „Европа и светът” изпратиха на 6 юни т.г. до 15 водеши държавни институции начело с президента Румен Радев в защита на „Радио България” - главната редакция на БНР, излъчваща програми на различни езици за чужбина, която генералният директор на БНР Александър Велев беше на път да ликвидира.

Изразяваме дълбока удволетвореност от бързата и принципна реакция на държавния глава Румен Радев. Обнадеждени сме, че отговорното и ефективно решение на казуса с „Радио България” е гарантирано и от следното уточнение, направено в днешното писмо на Иво Христов: „Президентът и неговият екип следят с внимание и ангажирано процесите, свързани с бъдещето на „Радио България”.

Предлагаме тук пълния текст на писмото:

 

До

ръководствата на

Съюза на българските журналисти

Съюза на българските писатели

Съюза на преводачите в България

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Асоциацията на журналистите франкофони в България

Фондация „Европа и светът”

 

Уважаеми дами и господа,

В отговор на вашето отворено писмо до президента на Републиката, в което изразявате несъгласие с идеята за закриване на продукцията на чужди езици на БНР, бих искал да Ви информирам следното:

След запознаване с позицията на авторитетните организации, които представлявате, и след проведена среща с журналисти от „Радио България”, държавният глава изрази категоричното си становище, че в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС и в информационния 21 век е неприемливо да се обсъжда закриване на програма, която работи за имиджа и външната ни политика и има завоювани позиции и глас в региона и в цяла Европа. Интегрирането, към което се стремим, изисква комуникация и изключва подхода на самоизолация. Президентът и неговият екип следят с внимание и ангажирано процесите, свързани с бъдещето на „Радио България”.

Като изказвам благодарност за Вашата навременна и обективна позиция, изразявам също така убеждение в бъдещото ни пълноценно сътрудничество.

С уважение,

Иво Христов,

началник на кабинета на президента на Република България

 

 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки