Начало
 
 

Колегията на „Радио България” с ново отворено писмо до институциите

20.06.2017 /14:36 | Автор : Къдринка Къдринова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на дружеството на СБЖ в "Радио България" Атанас Ценов огласява новото отворено писмо на колегията до институциите. Снимка: Къдринка Къдринова

В посланието се посочва, че е „неприемливо и неморално Управителният съвет на БНР в сегашния си състав, който до вчера системно провеждаше политика на закриване на „Радио България”, днес да организира „обществено обсъждане” и да изготвя „концепции” за бъдещето на „Радио България”.

На днешния ежедневен протест пред БНР в защита на „Радио България” беше огласено подготвеното от колегията на тази излъчващата за чужбина главна редакция в БНР ново отворено писмо до различни водещи институции.

През това време покрай протестиращите премина генералният директор на БНР Александър Велев, който беше предприел процедура, водеща към ликвидиране на „Радио България”. Тази инициатива бе еднозначно отхвърлена по време на обсъждания и срещи в президентството и в парламента.

Велев не се спря при протестиращите, но те размахаха край него надписите, които държаха: „Директорите си отиват, „Радио България” остава” и „Мандатите свършват, „Радио България” - не!”.

Колегите решиха, че ще продължат ежедневните си протести пред БНР, докато не бъдат взети под внимание техните професионални предложения за начина, по който да бъде осъществена реална модернизация и оптимизация на „Радио България”. Провеждащите се досега всеки ден от 13 ч. протести пред БНР от утре, 21 юни, вече сменят началния си час и ще започват от 12 ч.

Предлагаме пълния текст на огласеното днес отворено писмо на колегията на „Радио България”:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

До Президентството на Република България

До Парламентарната комисия по културата и медиите

До Парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина

До Министерството на външните работи

До Съвета за електронни медии

Копие до Управителния съвет на БНР

 

Уважаеми Госпожи и Господа,

Приветстваме решението на Управителния съвет на БНР от 16 юни т.г., с което на редакторите от Главна редакция „Радио България” бе предложена възможността да запазят досегашните си трудови правоотношения. Така беше спрян последният етап от закриването на Радио България предприето от Генералния директор на БНР Александър Велев.

В позиция на Президента на Република България Румен Радев, по време на проведените разговори с г-н Велев в Комисията по културата и медиите, в Комисията по политиките за българите в чужбина, както и в позиция на Министерство на външните работи се подчертава, че е неприемливо да бъде закривана продукцията на чужди езици на Радио България и продукцията на български език за българската диаспора по света. При това, в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, в момент в който България предприема необходимите стъпки за влизане в еврозоната и шенгенското пространство и след като правителството е обявило за свой приоритет приобщаването на страните от Западните Балкани към ЕС. В този контекст буди недоумение решението на Управителния съвет на БНР, „да се разшири информираността” единствено на „българите в чужбина”, без да визира и продукцията на чужди езици, предназначена за чуждестранната аудитория.

В решението на Управителния съвет на БНР от 16 юни т.г. е записано: „Поетапната модернизация на програмния продукт в Главна редакция „Радио България” да продължи след обществено обсъждане. В съответствие с изказаните на проведените срещи мнения, ще бъде изготвена концепция, съобразена с публичните нагласи и очаквания”. Считаме, че в продължение на повече от една година се извършва поетапна ликвидация, а не „модернизация”, на Радио България. Бяха закрити десетки щатни бройки, колеги бяха пренасочвани към други звена на БНР, заплатите бяха замразени, беше свит хонорарният бюджет на структурата, бяха спрени звуковите интернет файлове „Програма от деня”. Считаме също, че е неприемливо и неморално Управителният съвет на БНР в сегашния си състав, който до вчера системно провеждаше политика на закриване на Радио България, днес да организира „обществено обсъждане” и да изготвя „концепции” за бъдещето на Радио България. Същото важи, дори и в по-голяма степен, за назначения от г-н Велев Обществен съвет на БНР, който „единодушно подкрепя решението на ръководството” за фактическото закриване на Радио България.

Във връзка с гореизложеното настояваме:

- Да бъде назначен Главен редактор на „Радио България”, който да познава задълбочено спецификата на програмния продукт за чужбина и който да е приемлив за колегията.

- Новият Главен редактор незабавно да предприеме необходимите стъпки за кадрово и финансово „саниране” на Радио България, след което да инициира обществен дебат за развитието на структурата.

- Да бъдат възстановени звуковите интернет файлове „Програма на деня”.

- Да бъде възстановена продукцията на арабски език, която беше закрита в края на миналата година, в разгара на бежанския натиск от Близкия Изток.

 

От колегията на "Радио България"

Българско Национално Радио

 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки