Начало
 
 

Протестиращи: Как ще модернизира „Радио България” човекът, който искаше да го ликвидира?

19.06.2017 /20:31 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И днес имаше протест пред БНР в защита на "Радио България". Снимка: Къдринка Къдринова

Всички водещи институции в държавата призоваха генералния директор на БНР Александър Велев да съхрани и развие „Радио България”, но той изглежда не е разбрал посланието, смятат колегите от чуждоезиковите редакции, които продължават протеста си в защита на предаванията за чужбина

Въпреки много благоприятния за „Радио България” развой на събитията от миналата седмица, когато излъчващата за чужбина главна редакция на БНР получи подкрепата на всички водещи институции у нас, протестът на колегията продължава с искането генералният дирeктор на БНР Александър Велев действително да приложи всички насоки, които му бяха дадени по време на обсъжданията. Защото първата реакция след тях от страна на оглавявания от Велев УС на БНР поражда съмнения, че генералния директор ще се опита

да прокара тихомълком отново досегашната си линия.

Да напомним: Велев в края на май оповести старта на такива промени в „Радио България”, които практически ликвидираха неговия специфичен профил - да представя със специализирана продукция България пред света на различни езици. Генералният директор на БНР тръгна да закрива редакциите, подготвящи програми на албански, гръцки, испански, немски, сръбски, френски и за българите зад граница, и да превръща английска и руска редакции в преводачи на нова английска и руска версия на сайта. От 1 юни Велев спря и качването на звукови файлове на интернет страниците на нарочените от него езици. А работещите в „Радио България” започнаха да получават уведомления да прекъсват „доброволно” трудовите си договори срeщу компенсации от 6 заплати.

Колегията на „Радио България”

алармира за ставащото със свое отворено писмо

до всички водещи институции в държавата, до синдикатите, до медиите и до обществени организации. В защита на „Радио България” на свой ред също с отворено писмо до 15 институции се обявиха Съюзът на българските журналисти, Съюзът на българските писатели, Съюзът на преводачите в България, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, Асоциацията на журналистите франкофони в България, Фондация „Европа и светът”.

Вследствие на предизвиканата така обществена реакция казусът за съдбата на „Радио България” влезе като тема на заседанията на две парламентарни комисии - комисията по политиките за българите в чужбина и комисията по културата и медиите. На заседанията, състояли се съответно на 14 и 15 юни, всички участвали в тях народни представители от всички политически сили еднозначно и категорично настояха  „Радио България” не само да бъде запазено, но да бъде и доразвито. Велев беше призован от депутатите също така незабавно да спре освобождаването на хора от тази структура на БНР.

Всички изказали се изразиха категоричното мнение, че

чуждоезиковата продукция на БНР трябва да бъде запазена,

защото е ключова за представянето на страната ни пред света и отстоява българския национален интерес, особено в сложната международна обстановка в момента и особено в навечерието на европейското председателство на България.

Същите аргументи прозвучаха и в становището по въпроса на външния министър Екатерина Захариева, огласено от нейния съветник Иван Димов по време на заседанието на медийната комисия. В това становище също така бе отбелязана на „Радио България” за българските общности в чужбина, както и за осъществяването на българската външна политика на Балканите. Поставен беше и въпросът защо още миналата година е била закрита също много важната Арабска редакция на „Радио България”. Изказано бе дори пожелание предаванията за чужбина и чуждите езици, на които те се подготвят, не само да не се съкращават, но и да се разрастват.

На 16 юни представители на „Радио България” бяха приети и от

президента Румен Радев, който подкрепи съхраняването на чуждоезиковите програми

и заяви: „Неприемливо е в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС да се обсъжда идеята за закриването на „Радио България“. Тази програма на БНР има опит и традиции в създаването на образа ни навън като европейска държава на духа. Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции, от гласа си в региона и в цяла Европа“. По думите на държавния глава немислимо е в 21 век, когато информацията и комуникацията са водещи в процесите на приобщаването ни в света, да избираме пътя на самоизолацията.

Още в същия ден - следобеда след срещата при президента, на сайта на БНР бе оповестено, че УС на БНР е решил да започне „обществена дискусия” за бъдещето на чуждоезиковите емисии на медията и че ще се върви към „поетапна модернизация” на „Радио България  в съответствие „с изказаните на проведените срещи мнения”, като бъде изготвена „концепция, съобразена с публичните нагласи и очаквания”.

Това звучеше като победа на разума

- и така и бе прието в обществото. Но текстът от протокола на УС на БНР, стигнал до колегията на „Радио България”, породи опасения, че всъщност не става дума за реално съобразяване с изказаните от президента, народните представители и  външния министър препоръки, а по-скоро за прикрито прокарване отново на досегашната линия на Велев.

Ето защо и днес пред сградата на БНР колегията на „Радио България” се събра на протест. Вълнуващият всички събрали се въпрос бе следният: „Каква модернизация на „Радио България” може да направи човекът, който искаше да го ликвидира?” Доминираше мнението, че Александър Велев нито е в състояние, нито желае да приложи действително насоките за развитие на чуждоезиковите програми, които прозвучаха на срещите в парламентарните комисии и при президента.

Най-притеснително за колегията е това, че в протокола от заседанието на УС на БНР

никъде не е упоменато изрично пожеланото съхраняване и развитие на досегашните чуждоезикови редакции,

нито пък става дума за възстановяване на закритата в края на миналата година Арабска редакция - а това закриване еднозначно бе определено като грешка от депутатите и външния министър.

В протокола на УС на БНР е записано само: „Целта е да се разшири информираността на българите в чужбина, като продължават да се отчитат стратегическите интереси на българската държава и развитието на модерните технологии в информационната среда”.

„Това означава, че

Велев продължава да не разбира какъв е характерът на „Радио България”

и че то е предназначено да въздейства преди всичко  на чуждестранната аудитория в различни държави и на различни езици, представяйки образа на България,” коментираха протестиращите, потвърждавайки отново, че за тях „Радио България” е кауза, която ще продължат да отстояват. Те ще искат и връщане в структурата на колеги, пренасочвани от ръководството към други поделения на БНР през изминалата година, което е оголило редакциите от кадри.

Колегията подготвя собствена концепция за това, какво трябва да представлява „Радио България” и как да се модернизира истински. Казусът предстои да бъде разгледан и на заседание на Съвета за електронни медии на 27 юни.

 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки