Начало
 
 

Александър Недков: Баскетболът в България тръгва от Русе

10.06.2017 /12:35 | Автор : Владимир Митев, Русе | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Недков-старши и внукът му Александър Недков-младши по време на представянето на "Дрибълът на посветените"

Ветеранът спортен журналист представи новата си книга "Дрибълът на посветените" - поредната му творба за спортната история на дунавския град

Дългогодишният спортен журналист и бивш председател на СБЖ-Русе Александър Недков представи на 9 юни т.г. в регионалната библиотека своята книга „Дрибълът на посветените“, в която разказва за значимите личности и постижения в русенския баскетбол. Пред препълнена зала, където имаше и 20-годишни спортисти, и ветерани над 80-годишна възраст, авторът обяви корекция на популярната, но невярна теза, че този спорт за първи път е практикуван в България през 1919 г. в София. Всъщност първата му поява е през 1906 г. в Русе, когато в дунавския град е учреден баскетболният тим „Ангел Кънчев“.

Ноухауто за играта с два коша и топка идва от Чехия, след като русенецът Николай Гладнишки се завръща от Прага

„с две топки, две стойки, плетени от канап мрежички и още няколко пособия“. Останалото е история. В прощъпулника на спорта у нас видно място заема швейцарецът Луи Айер, който е учител в Мъжката гимназия в Русе. За кратко време са организирани няколко женски отбора в града, включително в католическия пансион „Нотр дам дьо Сион“.  И Русе става един от центровете на баскетбола в страната – особено след Втората световна война.

В изложението си Недков не можа да обхване всички спортисти, съдии и треньори в баскетбола, които са изградени в Русе. Но дори само няколкото споменати съдби показват, че в книгата от 600 страници има много човешки истории за разказване и опознаване. Може би нещо общо за русенските баскетболисти е, че често те постигат върховете си извън града. Авторът припомни, че русенецът Теодор Моллов е днешният треньор на женския национален отбор на Полша,  а начело на многократния шампион на страната при мъжете „Лукойл Академик“ след 2015 г. е Тони Дечев. От Русе излиза дори състезател, който става национал на Румъния – Николай Георгиев, и след установяването си на север от Дунава приема името НикуГеорге.

Дрибълът на просветените“ е поредното обширно изследване на Александър Недков за развитието на русенския спорт.

До момента журналистът е писал книги за кану-каяка, бокса, мотоциклетизма и водомоторния спорт. Авторът има 35-годишен стаж в Русенския телевизионен център на Българската национална телевизия. Освен че е водил предавания за спорт там, той е автор и на запомнящи се документални филми, свързани със значими личности в русенската история.

През 2016 г. Недков навърши 70 години. Тогава той получи Златна значка на СБЖ. При представянето на новата книга председателят на СБЖ-Русе Габриела Стефанова заяви за ветерана: „Въпреки че не е активен журналист, журналистическата жилка продължава да живее в него и го кара да събира истории“. Думата взе и бившата състезателка по баскетбол Галена Танмазова, която поздрави автора за неговия труд. Тя пожела Русе да се радва не само на минало, но и на бъдеще в баскетболния спорт, което също да бъде описано.

Александър Недков е убеден, че

баскетболът има бъдеще край Дунава.

Той изтъкна факта, че възроденият младежки състав на клуб „Дунав“ е достигнал до 5-то място на държавното първенство за юноши до 19 години. В женския баскетбол на национално ниво години наред – до 2016 г. сред най-силните отбори бе този на „Дунав“ в различни превъплъщения, според актуалния спонсор на клуба.

Представянето на книгата неизбежно излезе извън стриктните рамки на формалното общуване. Голяма част от публиката бе свързана с баскетбола, но имаше и гости на събитието, дошли, защото ценят работата на Александър Недков. За русенци той е човек, който работи много и в същото време е скромен.  С книгите си припомня не само върховете на русенския спорт, а и моменти, когато страстта на спортистите е била по-силна от всичко.

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки