Начало
 
 

Загина внучката на Никита Хрушчов

09.06.2017 /10:03 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Юлия Хрушчова

В Москва при нелеп инцидент загина внучката на някогашния генерален секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов – Юлия. 77-годишната жена беше прегазена на станцията на метрото „Солнечная“. Според версиите тя се подхлъзнала и попаднала под колелата на идващия влак.

Юлия Леонидовна е дъщеря на сина на Хрушчов Леонид, който загива по време на Великата отечествена война. След неговата гибел тя е осиновена от от Никита Сергеевич. Самата тя е разказвала, че дотолкова е била близка с дядо си и баба си, че е наричала Никита и Нина Хрушчови татко и майка.

Родена е през 1940 г. и е завършила журналистика в МГУ „Ломоносов“. Дълги години работи в Агенцията по печата „Новости“ (АПН), чийто днешен приемник е РИА „Новости“. Но след като се разочарова от журналистиката, започва работа в драматичния театър „Ермолова“ като завеждащ литературната част. Самата тя често и с яд е отговаряла на въпроса защо е напуснала журналистиката, така: че й е писнало да лъже.

Баща й Леонид е военен пилот. По спомени на сестра му Рада през 1942 г. той застрелва по невнимание по време на някакъв запой моряк, за което е осъден на 8 години лагер. Но тъй като е военно време през декември същата година го изпращат в 18 гвардейски изтребителен авиационен полк. Загива на 11 март 1943 година.

Скоро след неговата гибел съпругата му Любов Сизих е арестувана по обвинение в шпионаж и изпратена в лагер за 5 години. През 1948 г. е заточена в Казахстан, където пребивава до 1956 година. „За съжаление, вместо да отдадат дължимото за смелостта на баща ми, неговото име беше очернено и опозорено - разказва Юлия Хрушчова. - Пусна се слух, че той не е загинал по време на въздушен бой, а доброволно се е предал на гестапо.

Тези клевети продължаваха години наред.“

През 2004 г. тя подава иск в съда срещу бившия министър на отбраната на СССР Дмитрий Язов  и издателство „Вече“, за да защита честта и достойнството на баща си. Поводът са книгите на Язов „Ударите на съдбата“ и на писателя Владимир Карпов „Генералисимусът“, в които авторите твърдят, че баща й не е загинал в бой през 1943 г., а се е предал в плени е служил на СС, за което е разстрелян по заповед на съветския военен трибунал.

Юлия Хрушчова подава и съдебен иск през 2008 г. и срещу колегите си от Първи канал за излъчване на документален филм, в който според нея има лъжлива информация за това, че баща й е разстрелян като изменник по време на Втората световна война. В отговор съдът постановява, че тв каналът има право да показва филми с измислени сюжети за исторически личности.

Въпреки тежките житейски изпитания, майката на Юлия Хрушчова Любов Сизих умира през 2014-та на 102 години.

Внучката на Хрушчов има здрава връзка с леля си Рада Аджубей – дъщеря на Никита Хрушчов, която е била съпруга на Алексей Аджубей – име легенда в руската журналистика. Той е бил главен редактор на вестниците „Комсомолска правда“ и “Известия“, като вторият по негово време достига космическия тираж от 6 милиона екземпляра. През 1959 г. Аджубей е инициатор за създаването на Съюза на журналистите на Съветския съюз, а през 1960-та заедно със Съюза на журналистите на СССР възстановява и седмичника „За рубежом“.

Рада също е била журналист и целия си живот посвещава на сп. „Наука и жизнь“ като зам.-главен редактор. И до днес се говори, че по нейно време списанието е било едно от най-добрите научно-популярни издания в Съветския съюз.

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки