Начало
 
 

Хасковската библиотека събира всичко от печата за Недялка Симеонова

08.06.2017 /14:51 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Талантливата цигуларка Недялка Симеонова живя само 58 години

„Eдин ден хасковци ще се бият по гърди, че Недялка Симеонова им е била съгражданка и паметник ще искат да и издигнат...“, пише във в. „Утринна поща“ през 1937 г известният хасковски журналист Делчо Василев, цитиран в излязлата наскоро био-библиография „Недялка Симеонова” (1901-1959)”, издание на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Съставителите са посветили своя труд на 115-годишнината от рождението на голямата българска цигуларка, чието име днес носят традиционните музикални дни и международен конкурс за млади цигулари в Хасково.

Указателят предлага акуратно систематизирани източници за живота на прочутата изпълнителка и музикална педагожка . Представени са и документи от Държавния архив в Хасково: снимки, писма, бележки и записки, подробен списък на музикални записи в Радио София .

Повечето източници са публикации от пресата:

“Недялка Симеонова завладява със своята артистична искреност“, пише за детето-чудо „The Sunday Herald“ още през 1914 г. „Снощи открихме третата голяма цигуларка на нашето време- българката Недялка Симеонова“, съобщава през 1923 г „Ню Йорк таймс“. За огромния талант на изключителната цигуларка, за нейните турнета и награди пишат:  „Хасковски новини“, „Юг“ „Родопска борба“, „Работническо дело“, „Отечествен фронт“, белградският  „Борба“ и други вестници.

През годините „Вечерни новини“, “Поглед“, ,Демокрация“, „Кооперативно село“, “Народна култура“, “Сега“, “Хасковска трибуна“, “Шипка“, “Новинар юг“, „Хасковски наблюдател“ припомнят на читателя по повод годишнини факти за личността и творчеството на световно известната цигуларка от Хасково, тръгнала към светоонната сцена от домашните уроци на баща си Димитър Симеонов.

В указателя са посочени и статии в списанията „Българска музика", "Отечество", "Славяни", "Музикални хоризонти", " Жената днес" и др. Специален раздел е отделен на проф.Недялка Симеонова в Интернет. Сред филмите и видеоматериалите е и документалната творба „Живот от ми до сол“, дело на екип на хасковските журналисти Димитър Димитров и Янко Найденов.

Голямата част от материалите, описани в био-библиографията, в това число нотни издания, грамофонни плочи и други материали, са притежание на фонда на Регионалната библиотека. Дар от Ана Симеонова, сестра на цигуларката, са записите на магнетофонна лента на изпълнения на Недялка Симеонова.

За прецизно изготвената био-библиография съдействие са оказали и Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, Регионалната библиотека „Захарий Княжевски“ в Стара Загора, Регионалният исторически музей в Хасково.


 

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки