Начало
 
 

Теодор Христов: един бял гълъб, изгорял в полет

06.06.2017 /11:03 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Една юнска вечер, пропита с много поезия, спомени, тъга и красиви изживявания, събра в пресклуб „Журналист“ на СБЖ почитатели, приятели и близки на журналиста и поета Теодор Христов, който, за съжаление, преди десет лета си отиде в по-добрия свят. Неговата прекрасна и пропита с много философия поезия, събрана в книгата „Нощта на моя ден“, която беше представена, накара мнозина да се замислят и развълнуват.

Спомените за отишлия си без време млад, но изключително талантлив журналист и поет нахлуха в залата и сякаш доведоха самият Тео сред събралите се да го почетат. Едва ли има по-голяма трагедия от това една майка да изпрати своето дете, но Гергина Христова завинаги го е задържала в сърцето и с това, че е издирила и събрала стиховете на Теодор в книга, показва, че той е тук и живее с написаното и оставеното. Майката се обърна към него с думите: „Благодаря ти, че си мой син!“ И може би гордостта от това, че Теодор е притежавал прекрасна, чиста и невинна поетична душа, голямо и добро сърце, което днес, уви, не се среща така често, я прави силна и богата и й дава енергия да поддържа огъня на спомените за него.

Водещата на вечерта журналистката Нина Норд разказа кой е бил Теодор Христов. Тя извървя по неговия толкова кратък, но пък изпълнен с хиляди смислени неща живот. Макар и млад, той е автор на много книги, посветени на философията и поезията. За своето творчество и талант е отличен с грамота на СБЖ, чийто член е бил, и с още отличия. Това е многостранна личност, интересуваща се от изобразително изкуство, литература, философия, религия. Зад себе си в своя 38-годишен живот Теодор Христов е оставил и много статии, есета, литературна критика и, разбира се, поезия, която докосва сърцата на всеки, отворил неговите книги. А новата  - „Нощта на моя ден“, е събрала несамо стиховете от първата му стихосбирка, но и отзиви и бележки, излезли през годините в медиите. Може би най-добрият негов изследовател е Анжела Димчева,чийто предговор към новото издание разкрива същността на Теодор Христов. „Поезия като кипеж, лава, вятър, кървав дъжд, сини треви и червени сълзи… Конкретика и драматичен сюрреалистичен каданс – така ни поглъща, приютява и спасява стихът на Теодор Христов“ – сподели тя по време на вечерта на Тео в СБЖ. Тя го нарича „бял гълъб, изгорял в полет“. А „с „Нощта на моя ден“ Теодор Христов става разпознаваемо име в българската поезия, споделя тя. – Стиховете му имат катарзисно въздействие, те са етически послания в своя генезис, самотата му като личност се проектира в общността на свободните артисти, на непокорните интелектуалци, които нямат нищо общо с политическите лакеи на деня.“   

Ще ми се да спомена и нещо, което тези дни ми сподели писателят Павел Боржуков, председател на клуб ЛИН към СБЖ, по повод предстоящата премиера на „Нощта на моя ден“. След като направи аналогия между живота и творчеството на други отишли си така рано от живота български поети и творци, Павел казва:  „Същата кармична участ съдбата отреди преди десет години на един талантлив и все още не толкова  известен поет - Теодор Христов. С петата си книга "Нощта на моя ден", публикувана  съвсем наскоро от "Издателско ателие Аб", той става разпознаваемо име в съвременната ни поезия.

На  Теодор Христов много приляга сентенцията на един друг, рано починал писател, Росен Босев - "Биографията на човека се състои от годината на раждането, от тире и годината на последното му пътуване, но тъй като тирето е знак за пряка реч, трябва да се каже, каквото има да се каже".

А Теодор Христов е имал много да ни каже…

Спомени и стихове от Теодор прочете актрисата Богдана Вульпе, а флейтистката Ирина Христозова допълни красивата и пълна с поезия и дух вечер със своите музикални изпълнения.

 

Снимки Иван Василев    

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки