Начало
 
 

Потомците на Макгахан впечатлени от военните паметници в Плевен

05.06.2017 /21:27 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Правнуците на Макгахан имаха тук и урок по история

Първата стъпка на 14-те наследници на американския военен кореспондент от времето на Руско-турската освободителна война (1877-78 г.) Джанюариас Макгахан по пътя му от времето на войната беше в Плевен.

Наследниците от три поколения, жители на различни американски щати, посетиха в неделния 4 юни Панорама „Плевенска епопея”.

Те бяха посрещнати от заместник-кмета на Община Плевен арх. Невяна Иванчева, директора на Регионалния военноисторически музей Емилия Зорнишка и писателя Пелин Пелинов, посветил книга на живота и делото на Макгахан.

Възхищение от монументалния паметник, емоции от първата среща с паметта за най-драматичните събития в историята на България, с която е свързан техният прадядо, внуците вписаха в новата Почетна книга на Панорама „Плевенска епопея”. След разказа за тежките сражения край града ни, за героизма на воините-освободители и хилядите загинали по бойните полета те реално осъзнаха куража и смелостта на своя именит предшественик, отразявал военните действия.

Иванчева подчерта в приветствието си важността на посещението на наследниците на Макгахан именно в годината, когато честваме 140 год. от Плевенската епопея, 110 год. от създаването на Военноисторическите музеи в Плевен, и 40 год. от построяването на Панорама „Плевенска епопея”.

Всички правнуци на Макгахан работят на престижни позиции - сред тях са офицер от американската армия, бивш служител в НАТО, компютърни специалисти и авторитетни държавни служители. Те поддържат помежду си телефонни контакти, но част от тях са се запознали лично едва на летището преди полета си за България. Маршрутът им в страната ни включва още Трявна, Велико Търново, Елена, Несебър, Созопол и Батак.

Организатор на посещението е Фондация „Ние, българите по света” с председател Михаил Томов. Както писа още в края на май сайтът на СБЖ, 14 правнуци на легендарния американски военен кореспондент Джанюариас Макгахан пристигнаха в България.

Макгахан има огромен принос за промяната на отношението на света към случващото се в България след Априлското въстание.

Свързани:   Правнуци на легендарния Макгахан опознават България

14 правнуци на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан пристигнаха в България. Те планират да изминат неговия път по време на Руско-турската освободителна война.
Дата: 04.06.2017


 

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки