Начало
 
 

Марин Бодаков: Почти спряхме да преработваме фактите

28.05.2017 /17:15 | Автор : Милена Димова | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марин Бодаков, който стана “Рицар на книгата”, членува в различни журита за поезия

Марин Бодаков е роден на 28 април 1971 г. във Велико Търново. Завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски", където днес преподава жанрове в печата, публицистика и художествена критика.

Литературен редактор е на вестник "Култура". Автор е на 6 поетични сборника, последният от които "Битката за теб" излезе миналата година.

Г-н Бодаков, като преподавател в областта на медийните жанрове какви дефицити намирате в днешния български печат?

За съжаление постепенно и необратимо започнаха да изчезват журналистически жанрове, традиционно осигуряващи нормалното функциониране на обществото.

Защото, както би казала проф. Тотка Монова, най-авторитетният специалист в тази област у нас, всеки жанр е форма на конкретно отношение на автора към света и е извикан на бял свят от конкретни обществени потребности. Очевидно е обаче, че обществото не се нуждае от редица жанрове - особено от тези, които принадлежат на т.нар. интерпретативен дискурс. Обществената нетърпимост към авторитетите и изобщо йерархиите разрушиха непоправимо жанровите баланси.

Самодоволството и самодостатъчността, убедеността, че знаеш всичко и никой нищо не може да ти обясни, че дори не може да ти бъде спаринг партньор в изработването на твое собствено мнение, ни доведоха дотук. Ние почти спряхме да преработваме фактите. А когато се налага, викаме в медията блогър да ни свърши работата.

Къде са сериозните статии, коментарите, прогнозите, писани от журналисти... Затова вече осъзнаваме, че преподаваме на студентите си дори не Червената книга на изчезващите журналистически жанрове, а своите собствени спомени за медийния плурализъм, за езиковата множественост на гледните точки. И разбира се, разказваме своите спомени за времената, в които неприемливото фикционално съдържание в медиите беше далеч по-лесно разпознаваемо - за разлика от днес, когато нежно наричаме лъжите постистини.

За размиването на границите между традиционните форми за поднасяне на информация имат ли роля новите медии, "виреещи" в интернет?

Несъмнено културата на писане в интернет промени из основи традиционните медии, както и медиите, които вече функционират само в интернет. Текстовете тепърва ще продължават да се скъсяват - и постепенно ще се превръщат в текстове към снимка, видео или звуков файл.

Журналистическото послание ще бъде свеждано до заглавие, до ефектен слоган, ще се "размедиатизира"... Потребителите на интернет ще се самоовластяват да бъдат журналисти. Форумите под текстовете ще се превръщат в трибунали.

Разбира се, приятели в чужбина подсказват, че има и национални специфики в употребата на социалните мрежи, а в клаустрофобични култури като българската "Фейсбук" действително става оръжие... Но махалото се движи.

Какви най-чести грешки откривате в днешния печат?

Ще започна с греховете: основен проблем е свеждането на печатните медии преди всичко до рекламен носител, което обаче изобщо не попречва на колосалното им самочувствие. Веднага след това ще добавя тоталното изличаване на разликата между лично и публично.

На мястото на изтритата граница вилнее един вулгарен речник, който все по-трудно свързва думите в изречения и тотално унищожи представата ни за интимна дистанция - представа, без която обществото не може да продължи да съществува.

Не зная към греховете или към грешките да причисля желанието на медията преди всичко да развлича - само че аз отдавна не искам да бъда забавляван, а да намеря смисъл в свят, чиито абсурд и случайности енергично нарастват... Както казват в редакциите, пишете, тъй щото да ви разбере средният кюстендилец.

Но аз познавам реални хора от Кюстендил, не средния кюстендилец. И намирам тази препоръка за унизителна. Тя подценява читателя. Една от най-хубавите препоръки, които някога съм получавал, е да пиша с убедеността, че моят читател е далеч по-(емоционално) интелигентен от мен - и това веднага свива перките на самомнението ми. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Във Фейсбук видната журналистка Кристина Патрашкова изрази възмущението си от шоумена Слави Трифонов. Той се изгаври с двама от най- видните професори в страната, които в момента са на първа линия в борбата с COVID-19.

29.03.2020/17:15

Знаете ли, че "Раннобудното петленце" все още пее в ефира на БНР? Рубриката за приказки, с която се събуждаха поколения деца, радва малките и днес.

28.03.2020/21:10

Седмото поредно издание на Международния фотосалон Пловдив (МФС) е отворено за участие. Фотосалонът е традиционно събитие от Културния календар на Община Пловдив.

28.03.2020/17:15

„Моето впечатление е, че журналистите в тази ситуация си припомниха правила, които бяха забравяни. Върнахме се към някакви основни правила като това да не показваме например жертвите".

27.03.2020/15:25

Американците прибягват до хумора, за да се успокоят по време на коронавирусната пандемия, следвайки профили в Инстаграм на нови звезди като "Куентин Карантино" или шегувайки се, че при доброволната карантина може да се надебелее.

26.03.2020/16:42

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки