Начало
 
 

Кой колко получава от телевизионните шефове в Германия

27.05.2017 /14:56 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Том Буроу е най-богатият тв шеф в Германия

Практиката в Германия, а и в т.нар. държави с утвърдена демокрация, публикуването на доходите на висши държавни чиновници за всяка изминала година и тяхната възраст да се приема като нещо съвсем нормално и като част от правилата на играта в обществения живот.

Законодателството в Германия задължава ползвателите на телевизия и радио да заплащат определен минимален данък, а самите телевизии и радиа (държавните телевизионни канали и радиостанции) – да огласяват всяка година доходите на ръководствата на ARD и дъщерните й (регионалните) канали и радиа.

В края на май се дава публичност на доходите за изминалата календарна година на шефовете на държавната телевизия. Списъкът се предава на финансовите институции във Федералната република и се публикува на интернет страницата на телевизията.

От последния годишен финансов отчет става ясно, че изпълнителният директор на ARD Том Буроу е получил 399 хиляди евро брутна заплата за годината. Бившият водещ на вечерните телевизионни новини заема поста от две години и според колегите му – се справя блестящо със задълженията си на „диригент“ на сложния телевизионен организъм в Хамбург, където е седалището на телевизията.

Втори по доходи е изпълнителния директор на Баварското радио Улрих Вилхелм с 367 хиляди евро годишно. 57-годишният Вилхелм беше говорител на правителството на Ангела Меркел пет години (2005-2010). Разделиха се „по взаимно съгласие“ след като той се обяви против появата на канцлера на фестивала в Байройт с прекалено „женствена рокля“ (доста отворено деколте). Още тогава роденият в Мюнхен журналист заяви, че заплатата, предложена му от Баварската телевизия е доста по-висока от тази на правителствен говорител.

Третото място по приходи заема изпълнителният директор на NDR (северните регионални тв канали) с 348 хиляди евро.

Шефът на SWR (югозападните провинции) Петер Будгуст е с 338 хиляди евро, а на Хесенската телевизия Манфрет Круп и колежката му от MDR  Калора Вилле са с по 275 хиляди евро годишно.

Изпълнителният директор на втората германска държавна телевизия ZDF Томас Белут получил 322 хиляди евро годишно бруто – заплата и допълнително материално стимулиране.

Според статистиката Том Буроу е получил доста повече от предшественичката си Моника Пил, която е получавала по 352 хиляди евро годишно.

Карола Вилле от своя страна получава по-малко от предишния шеф на MDR Удо Райтер, който е получавал по 277 хиляди евро. (В Германия все още съществува разликата в заплащането между мъже и жени, заемащи една и съща длъжност с една и съща квалификация. Най-често разликата е 20-23 на сто в полза на мъжете-началници.)

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки