Начало
 
 

Празникът на българската азбука развълнува и медиите в Кипър

24.05.2017 /19:10 | Автор : Бранислава Бобанац, Кипър | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Учители и възпитаници на българското училище "Никола Вапцаров" в Никозия празнуват 24 май

Многобройните прояви в провежданите за десети път „Дни на българската култура” на острова привличат вниманието на местните издания

Най-голямата кипърска вестникарска група – семейството на „Филелефтерос”, което включва десет печатни, електронни и онлайн медии, със серия от публикации днес обръща специално внимание на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, а също така отбелязва проявите, посветени на празника, на българската общност на острова.

Под заглавие „24 май: нашият най-светъл празник” най-тиражният вестник в Кипър – всекидневникът „Филелефтерос”, публикува статия на посланика на България в Кипър Христо Георгиев. В нея той подробно представя пред кипърските читатели делото на светите братя Кирил и Методий, създаването на славянската азбука, приемането на учениците им в България и развитието на новите духовни центрове в младата българска държава, за порсветление и просвещение на народа й. Тази азбука се превръща в ключов елемент на българската идентичност, подчертава посланик Георгиев.

В статията той акцентира и върху многообразната дейност на голямата българска общност в Кипър, насочена към съхраняване и продължаване на традициите на българската духовност. Като най-важна част в тези усилия посланикът представя 10-те съботно-неделни български училища, разкрити на територията на цялата страна. Всички те празнуват 24 май с училищни събития, концерти и рецитали, под звуците на химна на Кирил и Методий „Върви, народе възродени…”.

„Българите в Кипър празнуват деня на азбуката” и „България в сърце ми” са озаглавени двете статии в онлайн-портала in-cyprus/The Cyprus weekly - англоезичното издание на групата „Филелефтерос”. В първата публикация се представят десетте съботно-неделни български училища. Специално се отбелязва връзката с Кипър – едното от двете български училища в столицата Никозия носи името на поета-революционер Никола Вапцаров, който е написал за „едрите зведи над Фамагуста” в едно от най-обичаните му произведения „Писмо”, посочва изданието.

Втората публикация е посветена на централното събитие в богатата празнична програма на българската общност, посветена на 24 май тази година. „България в сърце ми е” е надсловът на спектакъла, с който тази вечер сънародниците ни в Кипър честват деня на светите братя. Той включва концерт с класическа музика, поетичен рецитал и художествена изложба, в които участват българи оперни певци, музиканти, актьори, поети и художници, живеещи на острова. Празникът се провежда в град Пафос, който е „Европейска столица на културата 2017”. Така българската култура ще бъде представена с нейната значимост на световната сцена и като част от програмата на европейските културни празници, чийто домакин тази година е Кипър.

In-cyprus/The Cyprus weekly пишат, че тържествената вечер в Пафос и предстоящото в неделя в Никозия празнично българско шествие - с участието на ученици от четири български училища от Никозия и Ларнака, деца от една детска градина и една детска спортно-художествена школа, са кулминацията в културните събития, с които българите в Кипър честват 24 май.

Тези и още много прояви са в програмата на културния фестивал „Дни на българската култура” в Кипър, който започна в края на април и продължава до средата на юни. Българските културни празници на острова се провеждат за десета поредна година, организирани от Съюза на българите в Кипър и под егидата на българското посолство. 

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки