Начало
 
 

Излезе юбилейният 50-и брой „За Буквите – О писменех“

22.05.2017 /19:54 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Така изглежда първа страница на юбилейния 50-ти брой

Всяка година наближи ли 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост или пък 1 ноември – Денят на народните будители, с нетърпение очакваме да се появи единственият у нас научно-публицистичен Кирило-Методиевски вестник „За Буквите – О писменех“. Луксозното издание и тази година ни зарадва със своя 50-ти брой.

И тази година той не изневери и ни поднася интересни и задълбочени научно-публицистични и изследователски статии и коментари, засягащи културния и обществен живот у нас и в чужбина. В него винаги може да се намери нещо неизвестно, останало скътано някъде из архивите и историческата памет българска за духовния живот на народа ни, възрожденския просветителски плам и делото на равноапостолните братя Кирил и Методий, чието дело и до днес вероятно и най-добрият изследовател не би претендирал да е опознал до дъно.

В новия брой акцентите са в поздравленията по случай най-светлия и обичан празник у нас на българската просвета и култура, отправени към българския народ. „Появата на славянската писменост, заедно със скоро последвалото я покръстване при равноапостолния св. Борис І Михаил, бяха и остават и днес двата основополагащи фундамента в многовековната и превратна история на българския народ – са казва в празничното обръщение на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски. - Двата стълба, определили веднъж и завинаги принадлежността на нашия народ към християнската европейска цивилизация, вдъхновили и материализирали всички наши приноси към европейското и световното културно наследство, заради които и днес нашето Отечество се радва на уважението и признателността на международната културна общественост.“

Своите благопожелание отправят и директорът на НБКМ доц. Красимира Александрова, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев, директорът на Народния театър „Иван Вазов“  Мариус Донкин, минисътрът на културата Боил Банов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и други  известни наши интелектуалци, учени и представители на държавни институции.

Луксозното издание „За Буквите – О писменех“ е събрало на страниците си много статии и изследвания, посветени на делото на светите братя Кирил и Методий, както и тяхното днешно измерение. Така например Искра Цветанска разказва какъв е приносът на УниБИТ в опазването на писменото наследство на България, а една уникална статия на Александър Теодоров-Балан от 1921 година ни припомня, че Кирилицата е оръдието на българската култура „или едно свидетелство за делото на Кирила и Методия“ . За светите братя и за това как Русия тачи тяхното свято дело и какво са й дали те като духовно наследство ни говори в статията си проф. Александър Циганенко. А за нашия свещен дълг да съхраним родния ни език и за духовната светлина и делото на големите български будители, дали всичко от себе си за опазването на българския език, в юбилейния брой е написал доц. Стефан Коларов от великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. А актуални мисли за българската култура споделя Райна Дамяни. Че все повече българинът посяга и търси книгите говори и анализът на издателската дейност у нас,направен от проф. Лъчезар Георгиев. Един любопитен материал на Веселка Желязкова от Кирило-Методиевския научен център – БАН, ни води чак в Мозамбик, където ликовете на славянските просветители са върху пощенски марки. Авторката разказва увлекателно и интересно в кои страни по света има пощенски марки с ликовете на покровителите на Европа.

Ще ми се също да привлека внимание и върху едно вълнуващо есе, което ще си позволя да цитирам цялото, на композитора проф. Георги Костов, което той е озаглавил

„Другият национален празник“

„Върви народе възродени“ е стихът, с който започва песента, която се ражда в учебен час по музика от учителя Панайот Пипков (баща на композитора Любомир Пипков) в едно училище в Ловеч. Тази песен става любима на българския народ и впоследствие се превръща в „Химн на българската култура“. Като автор на песни и по-крупни произведения си казвам: „Щях ли да мога да създам детските песни „Детство мое“, „Всички знаем“, „Похвали се зайче“, или „Да те жадувам“, „Без радио не мога“ и др., ако нямаше букви и словесен текст, би ли могло да има човешко общуване без тях, или би ли просъществувал през историческите времена до днешния си вид българският език без букви и азбука?“

Все повече изпъква пред мен значението на апостолското дело на двамата братя и техните ученици.

Още е пресен споменът ми като ученик, когато свирех в ученическата музика „Ботевата чета“ и на 24 май, в празнични униформи манифестирахме и създавахме радостно настроение на всички, които ни слушат. Непонятно ми е, защо тази изключителна традиция отмина и се забравя. За мен това е другият национален празник за нас, а колко страни по света имат празник на писмеността и културата?“

Нали тези редове на композитора ви накараха да си припомните вашия 24 май и как вие сте пели този химн, е, някои може би фалшиво, но с чувство и от душа.

И преди да „затворя“ последната страница на 50-я юбилеен брой на „За Буквите – О писменех“ ще спомена, че екипът на вестника е публикувал на страниците му и един Тропар за св. св. Кирил и Методий от Миней за м. май от ХVІІ век, преведен от църковнославянски език от доц. Татяна Илиева. Та в него се казва:  „С благочестие почитайки паметта на нашите просветители, всички нека благодарствено възкликнем: „Радвайте се, светилници пресветли, озарили със светлината на богопознанието славянските страни! Радвайте се, добри пастири, събрали в едно стадо словесните овци, пръснати из дебрите на неверието, и привели ги при пастироначалника Христа!“

Тълкуванието оставам на вас.

Но нека още дълги години екипът на „За Буквите – О писменех“ да списва този все повече обичан и търсен вестник на българското слово, защото както е казал патриархът на българското слово Иван Вазов:

Не се гаси туй, що не гасне!

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки