Начало
 
 

Артистът Иван Митев раздипля историята на театър-столетник

02.05.2017 /19:39 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Митев е не само актьор, но и гениален мемоарист

Театърът е великотърновският. Създаден през 1870-та. Книгата с разказ за него – „Театърът, наречен „Надежда“. Неин автор – артистът Иван Митев. А издателството – „Фабер“.

Роден в Сомовит, Иван Митев учи във ВИТИЗ, а животът и професията му го местят от селище в селище. Но вече доста лета живее и работи във Велико Търново.

Преди 5 години решава да измине все по-дългия път на търновските театрали. С помощта на протоколи, архивни материали, вестникарски информации,  рецензии и коментари. На спомени на колеги. И още – със снимки на града, афиши, стари фотографии от десетки постановки, пощенски картички...

Така се появява първият том – „Театърът, наречен „Надежда“

Том, по-тежък от купа, пълна с мед или със златно жито. А предстои появата и на още една книга  – за времето от 1970-а до наши дни.

Стотици страници, стотици герои, стотици случки. Разнолики като пъстроперието на политнал паун-красавец.

Искате ли да разберете как е сложено началото на театъра -- в читалище „Надежда“? Искате ли да разберете какво е имало на мястото на сегашната сграда на историческото читалище?

Искате ли да знаете как е изглеждал салонът? Как  били боядисани таванът и салонът? По каноните на коя строителна мода? И на какво се е сядало на първите, на най-предните три реда?

Искате ли да запомните кои – освен Константин Кисимов и Димитър Панов – са били душата на това изкуство в Търново?

Знаете ли как и кога започват да се конкурират театралите  с киното в града? А как съжителстват театърът и оперетата?

Интересува ли ви кои са били директорите, режисьорите? Кой е бил най-оправният, най-таченият?

Знаете ли колко много са пътували артистите с легендарните автобуси „Кльокнер“ (изваден от Янтра, след като бил зарязан там от германските войски през Втората световна война) и „Опел“-а, купен от мъжа, поддържал автолинията между Килифарево и Велико Търноаво?

Любопитно ли ви е да разберете къде из града са поставяли навремето програмите за представленията, къде другаде в старата столица  – освен в читалището – са давани представления?

И друго – кои известни артисти са били в трупата? Ще спомена само двама, колкото да събудя интереса ви – Хиндо Касимов и Илка Зафирова...

Знаете ли как се изпълнява производствен план в театър по социалистическо време? А кои пиеси в Търново са били цензурирани? И защо?

Знаете ли кои са създателите на завесата на сцената? Освен големия чешки виртуоз Ото Хорейши, който преподавал рисуване в знаменитата някогашна местна Мъжка гинмазия...

Чете ли ви се за шашми с билети, за заклети коцкари и пияндета от трупата?

А за портиер, който бил и фотограф, и артист – при необходимост?

Петимни ли сте са приказните спомени на Константин Кисимов, Стилиян Анастасов, Димитър Панов, на суфльорката Дочка Кънева?

Искате ли да разберете кои са били любимите сценични костюми на Кисимов, типичните му разговорни изрази, обръщения, какво са таяли неговите чекмеджета?

Искате ли да чуете гласа му – и от знаменити роли, и като преклонение пред обичното му Търново?

Има и страници за госпожични претенции, характеристики от колеги на колеги, решения за наказания. Но и за поощрения.

Има страници за плановете за нова сграда на театъра, за конкурса за построяването й, за самия строеж, за откриването й. За трогателни бенефиси и раздели с многолетни любимци.

А разказът как самолетът с тленните останки на починалия при катастрофа Константин Кисимов прави няколко обиколки над града, на път за София, а търновци стоят по улиците и гледат към небето, останали без гласовете си от мъка... Няма друг такъв разказ.

Освен с театрална история, книгата привлича и с природни описания, с хубостта на къщи и дворчета, с описания на страховити бедствия  – апокалиптични земетръси, невиждани дъждове и градушки, смилащи всичко по пътя си...

И голяма част от изреденото е видяно и през очите на вестникари

Неколцина от тях имах радостта да познавам. От вестник „Борба“ – Петър Кайшанов, Илия Манев, Михаил Манолов, Илия Монов, Петър Борсуков. От всички днес е жив само последният.

Много ме зарадва тази книга. Запомнете и заглавието, и автора. И – речете ли да се срещнете – порадвайте им се и вие.


 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки