Начало
 
 

Корнелия Нинова обещава подкрепа за левия печат

01.05.2017 /08:04 | Автор : Петър Пъдев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитър Иванов връчва на Корнелия Нинова портрета на Димитър Благоев - Дядото

Ръководството на БСП планира да свика в скоро време партиен пленум, на който да се набележат конкретни стъпки в подкрепа на левия печат в България, съобщи председателката на партията и на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Тя обяви новината в разговор в партийната централа на „Позитано” с поканени от нея журналисти от левите печатни издания в навечерието на днешния Международен ден на труда 1 май. Днес от 10,30 часа пред Народното събрание започва митинг-шествие за свободата на словото.

По традиция проявата ще продължи като „Празник на в. „Дума” и на левия печат” в Борисовата градина. Там, както и в минали години, днес се събират журналисти не само от левите вестници, а и колеги от целия печат, от радиа, телевизии и електронни издания, от Съюза на българските журналисти, които милеят за свободата на словото и споделят идеите за социална справедливост и защита на достойния труд.

Конкретната програма за подкрепа на БСП към левия печат ще има огромно значение както за левите издания, така и за бъдещето и успешното представяне на БСП като водеща опозиционна сила и носител на промяната, убедени бяха участниците в срещата на "Позитано".

За левия печат, който в България от години функционира в трудни материални условия, сътрудничеството и подкрепата на БСП е изключително важна, за да покаже той целия си творчески потенциал в днешните условия. Същевременно за БСП е важно идеите й да бъдат представени в автентично леви издания, които да споделят еднакви ценности с партията, защитаващи убедено лявата идея – нещо, което е немислимо в чисто комерсиалните медии.

Очакваме ви в Борисовата градина, която наричаме и Парк на свободата

На срещата на „Позитано” присъствха и заместник-председателят на 44-тото Народно събрание Валери Жаблянов, членовете на Изпълнителното бюро на левицата Александър Симов, Иван Ченчев, Крум Зарков, евродепутатът и главен редактор на сп "Номво време" Георги Пирински, председателят на БАС Симеон Игнатов, издателката на „Земя” и „Русия днес” проф. Светлана Шаренкова и шефът на редакционния съвет на всекидневника проф. д.ик.н. Димитър Иванов, ветеранът на лявото слово Павел Писарев, журналисти от „Дума“, „Земя“, „Русия днес“, сп. „Ново време“, в. „Жарава“, сътрудници на научно-изследователските центрове на левицата.

От името на „Земя“, „Русия днес“ и изданието „Китай днес“ проф. Иванов поздрави Корнелия Нинова, пожела й успех начело на партията и й подари портрет на бащата на левия печат Димитър Благоев, рисуван с маслини бои преди около 70 години.

А журналистите от трите вестника и останалите колеги си пожелахме да се съберем отново днес с по едно червено цвете на пръвомайския празник в Борисовата градина от 10,30 часа. Ще демонстрираме волята си в защита на свободния печат в България. Ще предложим стъпки за издигане на страната ни в класациите за медийна свобода.

Каним всички колеги, читатели, зрители, слушатели: елате да подкрепим свободното слово у нас в XXI век, а и да се повеселим заедно на този голям празник на трудовите хора. Очакваме ви!

 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки