Начало
 
 

МФЖ: Синдикатите трябва да са в центъра на борбата за достойни условия на труд и качествени медии

30.04.2017 /17:42 | Автор : Ивета Балевска | Източник: IFJ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Логото на Международната федерация на журналистите

Това може да се случи единствено чрез сключването на коректни колективни трудови договори, обхващащи журналистите от цял свят, сочи председателят на МФЖ Филип Лерут в свое писмо до организациите членки по повод Международния ден на труда 1 май

В приветствие до всички организации членки на МФЖ по повод Международния ден на труда 1 май председателят на Федерацията Филип Лерут заявява: „1 май е добра възможност за МФЖ да застане зад своите филиали – журналистически асоциации и съюзи -  и да потвърди предимствата на членството в тях.”

Филип Лерут подчертава още, че всички колеги, които членуват в синдикални организации, се радват  на по-високи заплати, по-добри условия на труд и здравни осигуровки, по-добро благосъстояние. Той отбелязва, че МФЖ  подкрепя журналистическите организации, изграждащи силни и представителни съюзи.

„Журналистиката  става все по-несигурна, а предизвикателствата, произтичащи от нарастващата концентрация на медийна собственост и корупция, застрашават свободата на словото и етичните норми в медиите,” смята председателят на МФЖ.

Той подчертава, че днес

синдикатите са в челните редици на борбата за поддържането на здрави етични стандарти и достойни условия на труд,

които вървят „ръка за ръка”. Това може да се случи единствено чрез сключването на коректни колективни трудови договори, обхващащи журналистите от цял свят..

„За да може журналистиката да запази ролята си на четвърта власт в условията на демокрация са нужни силни съюзи, които да защитават правата на  своите членове”, се казва в обръщението на ръководителя на МФЖ.

В призива си МФЖ  изрежда някои  предизвикателства, пред които е изправена журналистиката в днешно време. Сред тях са все по- голямата несигурност на професията, опасностите, пред които се изправят медийните представители при изпълнение на задълженията си, липсата на обучения по различни актуални теми, неравенството между половете, нарушенията на авторските права, атаките срещу общественото радиоразпръскване и нарастващата заплаха от фалшиви новини.

„За да спечелим доверието в новините, имаме нужда от медийни работници, която са добре защитени от силни и представителни съюзи",  отбелязва от своя страна генералният секретар на МФЖ Антони Беланже. „Нуждаем се от медийни професионалисти, които са добре платени, добре обучена и подходящо защитени. И трябва да инвестираме в новото поколение журналисти. Това е ролята на синдикатите. Време е да сложим съюзите в центъра на дебата за достойни условия на труд и качествени медии", подчертава Антони Беланже.

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки