Начало
 
 

Медиите в Бразилия „не видяха” най-голямата стачка в страната от 21 г. насам

29.04.2017 /21:40 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ и El Pais Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Големите бразилски медии "не забелязаха" 35-те милиона стачници. Снимка: Туитър

Ни дума не обелиха най-влиятелните бразилски телевизии за мощния трудов протест, блокирал индустрията и транспорта на латиноамериканския гигант. 35-те милиона участници в стачката поискаха отмяна на пенсионната реформа и на орязванията в трудовите права

Големите медии във все повече страни по света започват все по-безпардонно на нарушават професионалните етични норми, като взимат страна в политически конфликти, манипулират информационния поток и открито защитават интересите на едрия капитал вместо обществения интерес. Тази тенденция пролича за пореден път и по време на най-голямата стачка от 21 години насам, блокирала латиноамериканския гигант Бразилия.

Над 35 милиона души се включиха във внушителния протест на синдикатите срещу прокарваната от правителството на президента Мишел Темер пенсионна реформа и корекция на трудовото законодателство, посягаща върху ключови права на трудещите се и облагодетелстваща едрите предприемачи. Стачката блокира цялата бразилска индустрия (металургия, автомобилостроене, петролен сектор и т.н), банките, образованието, администрацията, както и транспортните връзки във и между всички основни градове, което практически парализира живота в страната.

Но най-влиятелните телевизионние канали начело с гиганта O Globo не обелиха нито дума в новинарските си емисии за ставащото, налагайки

съзнателно информационно затъмнение над незапомнената по мащаби и ефект акция на синдикатите.

Така големите медии дадоха яко рамо на правителството, чиято позиция, изразена от министъра на правосъдието Осмар Сералио, бе: „Няма стачка, има безредици”.

Онова, което успя да се промъкне през информационната цедка, бяха наистина само кадри от сблъсъци с полцията на групи демонстранти, които се опитваха да блокират ключови магистрали, мостове и други транспортни връзки и бяха разгонвани от полицията с гумени куршуми и сълзотварен газ.

Журналистическата интерпретация представяше това като действия на екстремисти, а не като организиран и целенасочен протест с конкретни искания, предварително известил и за пътните блокади. Това предварително известяване напълно бе „спестено” от медиите пред аудиторията, въпреки наличната информация, което предизвика сериозни затруднения за неинформираните граждани.

Вероятно търсеният от медийните босове резултат е било предизвикване на масово недоволство от протестните действия, но всъщност се получи друг ефект -

хората изригнаха срещу манипулативните медии,

които премълчаха  изпратената им информация за това, кои пътни артерии ще бъдат блокирани.

В една от най-невралгичните точки на тези блокади се превърна например един от най-дългите мостове в Латинска Америка - мостът между Рио де Жанейро и неговия важен сателит, индустриалния Нитерой. Стачката прекъсна движението по прекосяващия живописния залив мост, което предизвика парализиране на целия регион.

Протестът на синдикатите бе подкрепен дори от бразилския епископат, който също смята орязванията на пенсионните и на трудовите права за сериозно посегателство от страна на крайно непопулярното правителство. В момента едва 4% е подкрепата за десния президент Мишел Темер, поел властта, след като през август м.г. чрез процедура за импийчмънт от президентския пост бе отстранена Дилма Русеф. Бившата президентка продължава да отстоява тезата, че срещу нея е бил извършен институционален преврат, целящ смяна на политическия и социално-икономическия курс в страната.

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки