Начало
 
 

Учени обсъждаха Източната криза и Руско-турската война 1877-1878

29.04.2017 /17:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Централния военен клуб в София се състоя Международната конференция „Източната криза и Руско-турската война 1877-1878 г.: памет и съвременни проекции“.

Събитието беше организирано със съдействието на МО, Посолството на РФ у нас, НД "Българско наследство", Дружеството на русистите в България, "Россотрудничество" и СБЖ, както и СУ „Св. Климент Охридски“ и РАН.  

В програмата на конференцията беше включена и презентацията на книгата „Руско-турската война 1877-1878. Руски и български поглед“, състояла се в РКИЦ. Книгата е съвместно издание на Софийския университет и Института по славистика при РАН.

Във форума участваха известни историци от Русия и България, които обсъдиха културно-историческата памет за това знаково събитие, като преди всичко анализираха и коментираха отражението на войната в историографията и мястото й в съвременната политика, както и нейното използване от днешните политици. Сред участниците бяха и представители на Руското военно-историческо дружество и университета в Пятигорск.

Особен интерес предизвика съвместният доклад на проф. Румяна Михнева от СУ „Св. Климент Охридски“ и доц. Тамара Ведерникова от университета в Самара за военните реформи на Александър ІІ и Руско-турската война 1877-1781, засягащ и социалния и етно-конфесионален състав на участниците във войната.

За „руския поглед“ върху войната разсъждава доц. Тина Георгиева от Историческия факултет на Софийския университет. А за българите в спомените, дневниците и записките на гвардейските офицери, участвали във военните действия, говори доц. Марина Фролова от Института по славистика при Руската академия на науките (РАН). Не беше пропуснато и временното руско управление и организирането на свободното гражданско общество в България ,за което говори доц. Владимир Колев.

Сред многото и твърде интересни доклади бяха тези на проф. Искра Баева за политическата употреба на Руско-турската освободителна война в демократична България след 1989 година, както и дискусията за националните революции.

Гост на форума беше и посланикът на РФ у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, който в своето слово акцентира, че събития от подобен род са много полезни за опазването на истината за нашето минало и противодействат на фалшификациите на историята, което днес твърде често се използва и практикува.

В двудневния научен форум, чийто втори ден беше изнесен в Плевен, намериха място много теми, свързани с войната, дарила не само свобода на България, но и спомогнала у нас да се утвърди Българската държавност.

Днес, когато се чува отново гласът на русофобията, е много важно да се подчертае, че епохални събития за България като Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. е недопустимо да се зачертават с лека ръка. В тази епопея хиляди са дали живота си за свободата на България и този подвиг трябва да се съхранява свято в историческата ни памет.   

 

Сподели в
 

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

"Нека бдим за свободата на словото, без която няма граждани, а само поданици!", настояват учени и експерти от Българската академична асоциация по комуникация (БААК)в свой апел в защита на дисциплинарно уволнения от УНСС заради изразено критично мнение доц. Мартин Осиковски. Публикуваме апела.

25.04.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки