Начало
 
 

Учени обсъждаха Източната криза и Руско-турската война 1877-1878

29.04.2017 /17:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Централния военен клуб в София се състоя Международната конференция „Източната криза и Руско-турската война 1877-1878 г.: памет и съвременни проекции“.

Събитието беше организирано със съдействието на МО, Посолството на РФ у нас, НД "Българско наследство", Дружеството на русистите в България, "Россотрудничество" и СБЖ, както и СУ „Св. Климент Охридски“ и РАН.  

В програмата на конференцията беше включена и презентацията на книгата „Руско-турската война 1877-1878. Руски и български поглед“, състояла се в РКИЦ. Книгата е съвместно издание на Софийския университет и Института по славистика при РАН.

Във форума участваха известни историци от Русия и България, които обсъдиха културно-историческата памет за това знаково събитие, като преди всичко анализираха и коментираха отражението на войната в историографията и мястото й в съвременната политика, както и нейното използване от днешните политици. Сред участниците бяха и представители на Руското военно-историческо дружество и университета в Пятигорск.

Особен интерес предизвика съвместният доклад на проф. Румяна Михнева от СУ „Св. Климент Охридски“ и доц. Тамара Ведерникова от университета в Самара за военните реформи на Александър ІІ и Руско-турската война 1877-1781, засягащ и социалния и етно-конфесионален състав на участниците във войната.

За „руския поглед“ върху войната разсъждава доц. Тина Георгиева от Историческия факултет на Софийския университет. А за българите в спомените, дневниците и записките на гвардейските офицери, участвали във военните действия, говори доц. Марина Фролова от Института по славистика при Руската академия на науките (РАН). Не беше пропуснато и временното руско управление и организирането на свободното гражданско общество в България ,за което говори доц. Владимир Колев.

Сред многото и твърде интересни доклади бяха тези на проф. Искра Баева за политическата употреба на Руско-турската освободителна война в демократична България след 1989 година, както и дискусията за националните революции.

Гост на форума беше и посланикът на РФ у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, който в своето слово акцентира, че събития от подобен род са много полезни за опазването на истината за нашето минало и противодействат на фалшификациите на историята, което днес твърде често се използва и практикува.

В двудневния научен форум, чийто втори ден беше изнесен в Плевен, намериха място много теми, свързани с войната, дарила не само свобода на България, но и спомогнала у нас да се утвърди Българската държавност.

Днес, когато се чува отново гласът на русофобията, е много важно да се подчертае, че епохални събития за България като Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. е недопустимо да се зачертават с лека ръка. В тази епопея хиляди са дали живота си за свободата на България и този подвиг трябва да се съхранява свято в историческата ни памет.   

 

Сподели в
 

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки