Начало
 
 

Европейска възстановетелна програма подпомага журналисти в риск

25.04.2017 /13:00 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ и ECPMF Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Логото на програмата "Журналисти в резиденцията"

Открита е процедурата за кандидатстване по проекта „Журналисти в резиденцията” – възстановителна програма за журналисти в риск, стартирана по инициатива на Европейския център за свобода на словото и медиите (ECPMF)

Проектът за  възстановителна програма за журналисти в риск, както и за пострадали, заплашвани или репресирани представители на медиите, е инициатива на Европейския център за свобода на словото и  медиите (ECPMF). Крайният срок за кандидатстване е 12 май 2017 г , информират от централата на ECPMF в Лайпциг.

Програмата „Журналисти в резиденцията” предлага спокойна и сигурна обстановка за  почивка, възстановяване и продължаване на журналистическата дейност на рискови журналисти, като предоставя на участниците възможността да живеят и работят  няколко месеца извън страната си.

В „защитената територия” на резиденцията на ECPMF в Лайпциг те ще могат да се откъснат от опасностите (заплахи, преследване, арести и др.)  в родните им страни. Освен, че ще възстановят психическото си състояние, те ще имат възможност и да вършат журналистическата си работа, обясняват инициаторите на програмата.

„Журналисти от  цяла Европа се сблъскват ежедневно със  сплашвания, побой,  цензура, заплахи за убийство и арести. Европейският център за свобода на словото и медиите изразява своята солидарност и подкрепа на  медийните представители и  предлага възстановителна програма за пострадали журналисти. Започна и приемането на  заявления за следващия период  от програмата - юли 2017 г. - януари 2018 г.” Това се казва в тиражираната информация до националните журналистически организации.

Участниците в програмата получават безплатно настаняване в Лайпциг, Германия, както и допълнителна подкрепа от ECPMF.

Освен че се осигурява месечна издръжка,  покриват се също разходите за пътни, визови и здравни осигуровки.

На спечелилите участие в проекта се предлага възможността за използване на Комуникационната мрежа на ECPMF, която насърчава журналистите да участват  със свои материали.  Програмата  гарантира защитата на  личните данни на участниците. При поискване може да се осигури и психологическа помощ.

От ECPMF са убедени, че проектът за програмата „Журналисти в резиденцията" е конкретен и траен принос в кампанията за свобода на медиите и плурализъм в Европа, отблязвайки: „Медийните работници, които живеят при нас, се борят от години, за да могат да работят самостоятелно и без ограничения”.

Координаторът на проекта Кристиан Шулт добавя: „Това са колеги с дългогодишен опит, които често са изправени пред огромни заплахи в родните си страни. Програмата „Журналисти в резиденцията” има за цел да помогне на журналистите да си починат, да се възстановят и да си възвърнат физическата и психическа сила, за да могат да продължат своята важна задача".

Процедурата на ECPMF за кандидатстване допуска представянето на  кандидатури от представители на медиите в страни-членки нат ЕС, както и от Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Западните Балкани, Турция и Кавказкия регион, които имат професионален опит в журналистиката минимум пет години. Трябва да се докаже, че кандидатът е подложен на натиск вследствие на негови журналистически разследвания или публикации. Освен това се изисква достатъчно познаване на английски или немски език (минимално ниво B2).

ECPMF приема заявления, изпратени  на електронната поща journalistsinresidence@ecpmf.eu  -    до 12 часа  на 12 май 2017 г.

Подробна  информация за програмата, изискванията, както и апликационните форми за  кандидатстване  са достъпни на уебсайта - https://ecpmf.eu/get-help/journalists-in-residence

Допълнителна нформация може да се получи от Кристиан Шулт на тел. +49 341 200 403 13  или и-мейл  schult@ecpmf.eu , поясняват още инициаторите на проекта. Те гарантират, че личните данни на всички кандидати ще бъдат напълно конфиденциални.  Код за криптирана  комуникация може да се намери на интернет-сайта на ECPMF - https://ecpmf.eu/

 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки