Начало
 
 

Европейска възстановетелна програма подпомага журналисти в риск

25.04.2017 /13:00 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ и ECPMF Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Логото на програмата "Журналисти в резиденцията"

Открита е процедурата за кандидатстване по проекта „Журналисти в резиденцията” – възстановителна програма за журналисти в риск, стартирана по инициатива на Европейския център за свобода на словото и медиите (ECPMF)

Проектът за  възстановителна програма за журналисти в риск, както и за пострадали, заплашвани или репресирани представители на медиите, е инициатива на Европейския център за свобода на словото и  медиите (ECPMF). Крайният срок за кандидатстване е 12 май 2017 г , информират от централата на ECPMF в Лайпциг.

Програмата „Журналисти в резиденцията” предлага спокойна и сигурна обстановка за  почивка, възстановяване и продължаване на журналистическата дейност на рискови журналисти, като предоставя на участниците възможността да живеят и работят  няколко месеца извън страната си.

В „защитената територия” на резиденцията на ECPMF в Лайпциг те ще могат да се откъснат от опасностите (заплахи, преследване, арести и др.)  в родните им страни. Освен, че ще възстановят психическото си състояние, те ще имат възможност и да вършат журналистическата си работа, обясняват инициаторите на програмата.

„Журналисти от  цяла Европа се сблъскват ежедневно със  сплашвания, побой,  цензура, заплахи за убийство и арести. Европейският център за свобода на словото и медиите изразява своята солидарност и подкрепа на  медийните представители и  предлага възстановителна програма за пострадали журналисти. Започна и приемането на  заявления за следващия период  от програмата - юли 2017 г. - януари 2018 г.” Това се казва в тиражираната информация до националните журналистически организации.

Участниците в програмата получават безплатно настаняване в Лайпциг, Германия, както и допълнителна подкрепа от ECPMF.

Освен че се осигурява месечна издръжка,  покриват се също разходите за пътни, визови и здравни осигуровки.

На спечелилите участие в проекта се предлага възможността за използване на Комуникационната мрежа на ECPMF, която насърчава журналистите да участват  със свои материали.  Програмата  гарантира защитата на  личните данни на участниците. При поискване може да се осигури и психологическа помощ.

От ECPMF са убедени, че проектът за програмата „Журналисти в резиденцията" е конкретен и траен принос в кампанията за свобода на медиите и плурализъм в Европа, отблязвайки: „Медийните работници, които живеят при нас, се борят от години, за да могат да работят самостоятелно и без ограничения”.

Координаторът на проекта Кристиан Шулт добавя: „Това са колеги с дългогодишен опит, които често са изправени пред огромни заплахи в родните си страни. Програмата „Журналисти в резиденцията” има за цел да помогне на журналистите да си починат, да се възстановят и да си възвърнат физическата и психическа сила, за да могат да продължат своята важна задача".

Процедурата на ECPMF за кандидатстване допуска представянето на  кандидатури от представители на медиите в страни-членки нат ЕС, както и от Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Западните Балкани, Турция и Кавказкия регион, които имат професионален опит в журналистиката минимум пет години. Трябва да се докаже, че кандидатът е подложен на натиск вследствие на негови журналистически разследвания или публикации. Освен това се изисква достатъчно познаване на английски или немски език (минимално ниво B2).

ECPMF приема заявления, изпратени  на електронната поща journalistsinresidence@ecpmf.eu  -    до 12 часа  на 12 май 2017 г.

Подробна  информация за програмата, изискванията, както и апликационните форми за  кандидатстване  са достъпни на уебсайта - https://ecpmf.eu/get-help/journalists-in-residence

Допълнителна нформация може да се получи от Кристиан Шулт на тел. +49 341 200 403 13  или и-мейл  schult@ecpmf.eu , поясняват още инициаторите на проекта. Те гарантират, че личните данни на всички кандидати ще бъдат напълно конфиденциални.  Код за криптирана  комуникация може да се намери на интернет-сайта на ECPMF - https://ecpmf.eu/

 

Сподели в
 

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

"Нека бдим за свободата на словото, без която няма граждани, а само поданици!", настояват учени и експерти от Българската академична асоциация по комуникация (БААК)в свой апел в защита на дисциплинарно уволнения от УНСС заради изразено критично мнение доц. Мартин Осиковски. Публикуваме апела.

25.04.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки