Начало
 
 

Борислав Костурков: Водихме оспорвани тенис битки на... зимен декор

25.04.2017 /10:05 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Награждаване на победителите в „желязната” група – 55 плюс: Петър Андронов, внучката Дарина на Г. Карасимеонов, Г. Карасимеонов, Б. Костурков и Р. Диков

Вече 34 държавни лични първенства по тенис имат зад гърба си журналистите. Като прибавим към тях и поне още 8 отборни надпревари в София и Варна през 80-те и началото на 90-те години, то цели 42 пъти колегите са заменяли пера, микрофони, камери, а сега вече и ...лаптопи, с тенис ракети.

И тази година, макар и твърде рано за тенис на открито, ТК „Журналист” с председател Георги Дончев „изсвири сбор”  под тревога за журналистическото войнство през уикенда в столичния спортен комплекс ДЕМА (в жк „Младост”1А).

Температурите и прекрасният иначе декор – заснежените била на Витоша, пасваха повече за нашите състезания по ...ски, ако, разбира се, концесионерите от „Витоша ски АД” не бяха  пуснали вече „кепенците” на спортните съоръжения там. 

Вятърът пък подхождаше повече за ветроходна регата, отколкото за игра на тенис.  Може би метеорологичните условия, предсказани впрочем от синоптичката на bTV Христина Балинска, редовна участничка в журналистическите изяви в ските и тениса,  стреснаха част от колегите с ракета. 

Гостоприемните домакини обаче от СК „ДЕМА” (на „кормилото” сестрите Теодора и Мариана Ненови),  може би най-европейския по условия и хигиена тенис клуб у нас, сториха и невъзможното, за да приведат замръзналите в събота от априлския студ кортове в „бойна готовност”.

Представители на 15 осведомителни средства:

вестници, списания,  радио, телевизия,  агенции, издателства, новинарски и специализирани сайтове,  както и мощна група  колеги вече „от резерва”, но дългогодишни членове на СБЖ, се хвърлиха веднага в горещи битки. Те нагорещиха допълнително и изсушиха червения шамот на кортовете, въпреки пролетите вади от пот, а и капки сълзи.

Стимулите си заслужаваха – изконната журналистическа амбиция „кой по-, по-, най-?”, но и купите от СИБАНК  (от няколко години основен спомоществовател на тези прояви) и спортните награди на веригата спортни магазини SLS с марката „Росиньол”.

Дамите с ракети, както поради ограничения им брой (6), така и поради определено „тийнейджърския” им вид, при това без излишни диети и сауни, се състезават само в ...една възрастова група. Тя може да се нарече  No Age («Без възраст»), и няма общо с ...No Angels   на нашата поп-звезда Люси Дяковска. 

Фоторепортерката на в. «24 часа» Десислава Кулелиева стана двойна шампионка. На финала поединично тенисистката и скиорка Деси се наложи с 9:2 над редакторката в отдел «Балкански» на БТА София Георгиева, която също е много добра на белите писти. Втората си титла Кулелиева грабна на двойки  заедно с Биляна Караманолева (сп. «Фют»). Макар че отстъпиха, финалистките Христина Балинска и спортната водеща Йоана Гочева опровергаха със своя сработен тандем всякакви слухове за растящо напрежение между двете големи частни телевизии bTV и Нова телевизия.

Нещо повече, именно грациите ни вдъхнаха надежда, че можем да се противопоставим на тренда за видимо оредяване на редиците на журналистите – тенисисти. Те доведоха на ДЕМА и своите деца, за да ги „вербуват” за тениса.

Докато осмокласничката Йоана на Деси Кулелиева отдавна вече е сред нас на кортовете,  снима майка си в игра и дори я гледа вече от ...по-високо, то другите са по-малки дечица.  Дъщеричката на Цвети Гагарова, спортен редактор в „Канал 3” и талантливия актьор Герасим Георгиев (Геро), 8-годишната Йохана вече тренира  редовно в БНТЦ (Българския национален тенис център). С детински момински чар Йохана се опита да примами към тениса и 10-годишния син на Йоана Гочева, Александър. Той е още силно влюбен в шаха и дори набързо „напердаши” майка си на партия шах в почивките на Йоана.  Да се надяваме  Алекс скоро да разбере, че именно тенисът като най-интелигентната игра с топка е истински шах  обаче в движение. 

Може би най-сигурното попълнение за журналистическия тенис е Юлиан – 9-годишното „отроче” на София Георгиева. Той е вече състезател по ски от ски-клуб „Мотен”, дори миналогодишен шампион в своята възрастова група, а летем пори вълните на сърф. Гаранция за спортното му бъдеще е и неговият баща, бивш активен спортист. Неслучайно Юлиан успя да „изюди” родителите си да му купят нова ракета от магазинчето за спортни стоки в ДЕМА. Естествено първото условие е тези деца да поемат по трънливия път на журналистиката. 

Че журналистическият тенис се нуждае от сериозни попълнения

си пролича най-вече при мъжете, макар че и малкият брой тенис-грации сред иначе така феминизираната ни колегия също буди притеснения.  Или както се пее в песента «Остаряваме бавно, неусетно почти. По-видимо аз, по-малко видимо ти.» 

Големият журналистически «керван» от 65-70 професионални журналисти, който през 80-те и началото на 90-те години, освен в София, обикаляше Русе и Варна, Плевен и Пловдив,  се е стопил повече от наполовина. «Кадровата» липса се почувства най-вече при сформирането на групата в иначе така активната творческа възраст - 40-55 г. Там купата вдигна високо  Мартин Захариев, бивш издател на сп. «Егоист» и на българския «Плейбой». 

Повече «мераклии» за тенис се явиха тази година сред «младежите» - до 40 г. В тази група  безапелационен беше Христо Христов, изпълнителен директор на най-голямата у нас дигитална медийна компания – Нет Инфо. На финала той „наказа”  своя „подопечен” Емил Евтимов от Гонг.БГ.  Бронзовият медалист от Световното първенство по тенис за журналисти – Варна 2009,  Христов бе „жесток” и на финала на двойки до 45 г. Подкрепен от свръхамбициозния Иво Желев,  трето поколение журналист (майка, баща и дядо по майчина линия),  двамата не дадоха нито един гейм на иначе много самоуверените  Мартин Захариев и Крум Савов.

Все пак светъл лъч в 34-ото държавно първенство по тенис беше участието на трима дебютанти – мъже от много успешната напоследък фотоагенция ЛАП (LAP).  Журналистическото първенство отново потвърди тезата, че тенисът, освен изключително интелигентен , е и «пожизнен» спорт. Всички участници акламирахме не само появата сред нас, но и играта,  на нашите доайени – вече 82-годишните Асен Саев и неговия «батко» с 23 дни Александър (Санко) Обрешков. Екс-радиожурналистът Саев е все още отличен скиор и цяла зима не е слизал от ските при сина си във Френските Алпи. 

Кинодокументалистът Санко Обрешков, режисьор и на игрални филми, наградени в чужбина (напр. «Бъди благословена») пък все още играе зиме и лете поне два пъти седмично тенис. В «старшата» група над 70 г. се представи и един от ветераните на «журналистическите Уимбълдъни» Любомир Михайлов,  може би «най-старшият»,  все още постоянно работещ (в. „Стандарт”) външнополитически журналист.

Тримата обаче не представляваха сериозно препятствие за 12 години по-младия от тях Тодор Попов, златен медалист от световното първенство по тенис за журналисти в „Албена” през 2014 г. Тенис-коментаторът на новия спортен канал „Мтел Спорт” само за една година „тайно и полека порасна”  с ....четвърт век , защото миналата година „слезе” в групата 45 -55 г., а сега изведнъж се ...върна при своите ветерани.

Така е! Всеки бяга от „желязната група” – 55 плюс, която и тази година бе

най-изравнената по сила и най-многобройна

Просто в нея едно „ядро” от журналисти-тенисисти върви заедно още от първите години на тези турнири:  проф. Георги Карасимеонов,  Борислав Костурков, Тихомир Тинчев, гласовете от радиоефира  Радослав Диков, Чавдар Арнаудов, Милен Белчев,  разбира се, Тодор Попов, неучастващите напоследък Иван Матанов, Статул Карабашев и др. Финалът в „желязната” група т.г. бе „ел класико”, както наричат футболните двубои в Испания на „Реал” и „Барселона”, на журналистическия тенис.  

Може би за 17-и или 18-и път той противопостави политолога – журналист  и професор в СУ Георги Карасимеонов,  на „бащата” на журналистическите първенства  Борислав Костурков (СБЖ).  Както винаги между тях, сблъсъкът бе драматичен, изпълнен с обрати и нерви, но и винаги с „феър плей”.

На съдийския стол например бе седнала ...внучката на Г. Карасимеонов – малката Дарина, която също е тенисистка. За кой ли път в техния двубой се стигна до решителен „тай-брейк” и при 3:2 точки за Костурков, достойният му съперник получи травма на крака и се отказа. Така членът на УС на СБЖ Борислав Костурков стана шампион поединично в „желязната” група за 6-и път в най- новата история на първенството от 2010 г. насам.

Лекарската забрана на политолог-журналист стана обаче причина тандемът Костурков – Карасимеонов да не може да защити евентуално титлата си на двойки от миналата година. Така очакваният винаги като кулминация на първенството финал мъже двойки не можа да се състои и бе присъдена служебна победа на Тодор Попов и Георги Дончев, главен организатор на първенството като председател на ТК «Журналист».

Накрая лично главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов  поздрави всички участници и награди с купи и медали победители и призьори . За шеста поредна година тази банка - част от  белгийската банково-застрахователна група KBC, е основен спомоществовател на „журналистическите Уимбълдъни”.  От началото на тази година започна процес на сливане между СИБАНК  и ОББ (също бивш спонсор на нашите турнири до 2011 г. вкл.) Новата банка ще бъде третата в България по големината на своите активи. 

Може да се каже, че поне финансово организаторът на нашите първенства ТК „Журналист” може „в бъдещето тъмно да гледа ясно”. За да се научим да играем обаче в това бъдеще по-добре,  Петър Андронов, самият запален тенисист, подари на призьорите ... „Федеграфика” – новата илюстрирана биография на гения в тениса Роджър Федерер. Много символично ! После обаче шефът на СИБАНК  пое към кортовете на ТК „Левски”, за самият той да усъвършенства играта си, а журналистите показаха на коктейла в ДЕМА, че с вилици, ножове и ...тирбушони „работят”  не по-зле, отколкото с ...ракетите.

(Снимки: Десислава Кулелиева)

Свързани:   Журналистическият тенис навърши „Христова” възраст

Лично главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов награди победителите във вече 33-то държавно първенство по тенис за журналисти.
Дата: 21.06.2016

Тенисът за журналисти започва с една... торта

Преди 32 години на традиционните тогава през май срещи “Приятели на морето” във Варна на Клуба на младия журналист (КМЖ) неговият шеф Явор Цаков предлага да подари торта на победителя в импровизиран на място техен турнир по тенис.
Дата: 07.06.2015

Журналисти с ракети откриха 2 тенис корта край Созопол

Нови два тенис корта с омайващ очите изглед към старинния Созопол и залива бяха открити във ваканционното селище „Санта Марина” с представителен журналистически турнир.
Дата: 30.05.2015

Отново за първенство по тенис за журналисти в „Албена”

България с три шампионски и три вицешампионски титли на 37-ото световно първенство по тенис за журналисти в „Албена”, припомня ни в своето обобщение, получено днес в редакционната поща, колегата Борислав Костурков.
Дата: 19.09.2014

Тодор Попов взе 2 златни медала на тенис в “Албена"

3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала в отделните възрастови групи спечелиха българските представители от 37-ото световно първенство за журналисти, което се проведе в курортен комплекс “Албена”.
Дата: 07.09.2014

В Албена започва световно по тенис за журналисти

България от днес ще бъде домакин на световното първенство по тенис за журналисти. 37-о издание на шампионата на планетата ще се състои от 31 август до 7 септември в курорта Албена.
Дата: 31.08.2014

Люти тенис двубои водиха 45 наши журналисти

45 български колеги от над 30 медии мериха 2 дни сили в СиБанк държавното първенство за журналисти на кортовете на водещия спортен клуб в София "ДЕМА".
Дата: 22.06.2014

ТВ колеги са първи по тенис при журналистите

Познати и любими лица от телевизионния екран станаха шампиони и в трите категории на турнира по тенис за журналисти ”Медиа Мастерс” за наградите на BNP Paribas, който се състоя в събота и в неделя на кортовете на хотел Риу Правец Ризорт.
Дата: 07.10.2013

20 журналисти играят тенис на “Медия Мастерс”

За 8-а поредна година от днес до 6 октомври ще се състои най-престижният журналиститчески турнир по тенис у нас “Медия Мастерс”. 20 познати имена от медиите са заявили участие на кортовете в Правец.
Дата: 05.10.2013

Борислав Костурков пак бие на тенис при 55 плюс

Завърши СИБАНК - държавното първенство по тенис за журналисти, в което участие през уикенда взеха 50 състезатели от 30 български медии.
Дата: 20.05.2013

Кулелиева спечели 2 тенис титли за журналисти

Десислава Кулелиева от в. „24 часа” завоюва днес две титли на Държавното първенство по тенис за журналисти на „СиБанк”. Кулелиева (photo: sporta) предния ден триумфира на сингъл.
Дата: 20.05.2012

“Стандарт” събра 70 топракети в тенис битка на годината

70 топракети се хвърлиха в битката на годината. Оазисът на “Младост”, спортен комплекс ДЕМА, не помни такова стълпотворение на тенис майстори и фенове.
Дата: 15.05.2011

Йоана Андреева спечели журналистическия турнир по тенис

Йоана Андреева от сп. „Хайком” (в кадър) си тръгна с две титли от 28-то издание на ОББ Държавното първенство по тенис за журналисти, което се състоя със съдействието на Българския спортен тотализатор.
Дата: 01.05.2011

Novsport с двама финалисти на първенството по тенис за журналисти

Прекрасно време и супер условия предложиха спортен клуб „Дема“ и Българската федерация по тенис в първия ден на 28-ото издание на ОББ Националното първенство по тенис за журналисти.
Дата: 01.05.2011

“Дема” приема Държавно първенство по тенис за журналисти

На 30 април и 1 май ще се проведе 28-то издание на ОББ Държавното първенство по тенис за журналисти със съдействието на Български спортен тотализатор. БФТенис е партньор на атрактивното състезание.
Дата: 28.04.2011

Варненският кмет откри световното първенство по тенис за журналисти

Варненският кмет Кирил Йорданов откри вчера в комплекса на гранд-хотел "Варна" в курорта Св.Св. Константин и Елена световното първенство по тенис за журналисти , съобщи за БТА Борислав Костурков.
Дата: 31.08.2009
 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки