Начало
 
 

Журналистка припомня духа на стара София

23.04.2017 /21:44 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ако обичате София, намерете и прочетете тая книга

Тя е Павлина Делчева-Вежинова и много години е работила в БНТ. И като редакторка, и като продуцентка, и като програмна координаторка. А книгата й, чиято премиера бе неотдавна, е озаглавена „По дирите на изчезналите софийски кръчми“.

И е отпечатана от  издателство „Кибеа“. Кориците на елегантно оформеното  томче са прегърнали 225 страници.

Главите пък са 10. В тях авторката ни развежда по улица „Раковски“, „Граф Игнатиев“, „Цар Освободител“, „Оборище“, „Владимир Заимов“, „Цариградско шосе“.  А също тъй из Лозенец, Докторската градина, полите на Витоша.

Става дума за барове, клубове, ресторанти, механи. Но и за сладкарници, шкембеджийници, бозаджийници...

Повече от 100 са фотографиите . От различни години. Има и рисунки, има и снимки на стари кутии с известни навремето цигари, на стари опаковки с уханно кафе.

И разкази за много, за интересни и умни хора:

Певци, писатели и поети, художници, театрали, историци, литературни критици, архитекти и, разбира се, и журналисти.

Прочетете ли книгата, ще разберете къде са правели преди 30-ина години премиерите на нови филми, кое е първото заведение за бързо хранене в София, къде почват първите залагания „на черно“ за спорт-тото. От страниците възкръсват забравени днес летни кина; регулировчици, качени на високи платформи на най-оживените кръстовища; стари емблематични будки на „Разпространение на печата“.

Ще разберете къде се появяват първите машини за палачинки; върху чии бирарийни останки е построен парк-хотел „Москва“; къде най-напред започват да предлагат дюнери. И още – какво значи „сънди“, „пънч“, „флийп“, „айгног“...

Ще огладнеете, колкото и да сте сити, прочетете ли менюто със специалитетите  на Чехския (Чешкия) клуб, ще доловите нежното ухание на фини десерти, ще проблеснат  пред очите ви пленителните дъги на леещи се питиета.

За вас не знам, но аз прихнах, като прочетох, че в кръчмата „Базата“, известна  и като „Мизия“, имало надпис – „Не плюй по тавана!“

Пробягвам по вече изчетеното и ще изпиша поне няколко от надписите, които приканяли от фирмените табели минувачите да влязат. За да предизвикам и така любопитството ви – Унгарският ресторант, „Козница“, „Червено знаме“, „Под липите“, „Стадион“, „Спортна среща“, „Лимончето“, „БИАД“, „Прага“, „Хавана“, „Преспа“, „Троян“, „Тенекиите“, „Берлин“ , „Пролет“, „Мелник“, „Куцото куче“, „Чепишев“... И още няколко пъти по толкоз.

Павлина Делчева-Вежинова разказва и за Клуба на журналистите 

За неговите посетители, за портиера, келнерите, обстановката, подредбата, за вика: „Двойна салатааа за Бокооов!“ по времето, когато той е  председател на СБЖ. Викали тъй, че шефът да чуе за специалното обслужване, а после вземали първата попаднала им от предварително наредените чинии. Писал съм и аз няколко пъти в сайта ни за Клуба и се убеждавам колко хубаво е да има колкото може повече спомени.

Колежката ни завършва с укорни думи. Струва си да се цитират, колкото и горчиви да са:

„... липсваше солидарност като отговор на натиска на машината, смазваща достойнството и интелектуалната мисъл. И може би най-фрапантен е примерът с Клуба на журналистите – тези, които по професия бяха призвани да защитават  свободния дух, вместо да запазят Клуба си като територия, посещавана от ярки личности, го разрушиха и предадоха. Всъщност каквато интелигенцията – такива и клубовете й.“ 


 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки