Начало
 
 

МФЖ стартира кампания за равнопоставеност на половете в журналистическата професия

23.04.2017 /19:36 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистките по света често са под двоен натиск - и заради работата си в медиите, и заради половата си принадлежност

Кампанията за предотвратяване на насилието по полов признак и отстояването на равнопоставеността между мъжете и жените журналисти ще е приоритет на МФЖ през 2017-2018 г., сочи в писмо до организациите членки на Федерацията нейният зам.-генерален секретар Джереми Диър.

Той призовава цялата колегия да се присъедини към кампанията на Международната федерация на журналистите в подкрепата на  Конвенцията за прекратяване на насилието на работното място и по-специално - на насилието, основано на половите различия. Съветът на директорите на Съвместната парламентарна асамблея  на МФЖ и Съветът по равнопоставеност на половете са одобрили и подкрепят тази  кампания като приоритет за 2017-2018 г.

За целта  ще бъде създаден специализирана рубрика в сайта на МФЖ, на която ще може да се види цялата информация  по темата, както и дейността в тази сфера на отделните асоциации и съюзи – брифинги пресконференции, факти и данни, лобистки мнения и различни графики. Всички видове дейности на отделните  журналистически съюзи  във връзка с  кампанията, ще бъдат публикувани на сайта на Федерацията.

Насилието въз основа различието в половете е едно от най-разпространените и допускани нарушения на човешките права.

Над  35% от жените по света са преживели физическо и/или сексуално насилие. Между 40% и 50% от жените са подложени на различни форми на сексуален тормоз на работното място.

Насилието въз основа на половите различия е проява на неравностойни властови отношения между жените и мъжете. На работното място, както и в обществото, това насилие може да се прояви под различни форми,  като например:

- Физическо нападение, включително изнасилване;

- Словесни заплахи за насилие, включително и онлайн;

- Тормоз – психологически или физически, заплахи и сплащвания;

- Сексуален тормоз.

Рискът от излагане на насилие е доста голям и в журналистиката, и в медиите, особено когато колегите работят на неформални договори или положението им е несигурно,  когато заплатите  им са ниски, или когато на работещите е забранено да участват в синдикати.

Журналистиката може да бъде опасна професия.

За да си вършат работата,  журналистите попадат в различни  опасни ситуации -  войни, конфликти и природни бедствия. А когато работят по отделни случаи на корупция, нарушения на човешките права и политически “игри”, те  често понасят гнева на най-силните в обществото.

Редовно жените журналисти, които се намират в подобна ситуация, стават специфичен фокус на насилието, било то физическо или онлайн. Това е заплаха за свободата на изразяване и свободата на медиите. Те изпитват това, което генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова определи като „двойна атака": натиск срещу стремежа им да бъдат едновременно и журналисти, и жени.

Засега само в няколко държави се осигурява защита срещу насилие на работното място въз основа на пола.

Стартираната от МФЖ кампания е съвместна с профсъюзи и женски групи, се пояснява в писмото на заместник-генералния секретар на Федерацията. „Ние изискваме

приемането на Конвенция на Международната организациа по труда,

която да принуди правителствата да въведат и прилагат закони за предотвратяване на насилието на работното място, основано на различието в половете,” се отбелязва в писмото на Джереми Диър.

МФЖ пояснява как различните национални журналистически  съюзи и асоциации биха могли да помогнат:

- да се провеждат срещи  и разговори с представители на отделните правителства и конкретните институции с искането  да бъде подкрепена Международната организация н труда, която ще гласува Конвенцията през юни 2018 г.;

- да се организира изпращането на писма или декларации  до отговорните институции, отговорни за равнопоставеността на половете на работните места;

- провеждане на брифинги, пресконференции и други събития на национално равнище в подкрепа на Конвенцията;

- срещи с групи по интереси, женски организации и други, които биха подкрепили инициативата;

- публикации по темата в нацианлните медии, както и в онлайн порталиге, като особено силен ефект биха имали и материалите  и позициите в социалните мрежи.

На  специализирания уебсайт  могат да се видят  различни идеи, както и лога и банери, които биха могли да се използват в социалните медии и в кампаниите. Материалите в сайта ще бъдат редовно актуализирани, допълва Джереми Диър в своето писмо. Той призовава още и за „обратна връзка”  към МФЖ за инициативите и проявите, организирани на национално равнище от журналистическите  асоциации и съюзи, членуващи във Федерацията.

Конкретни информации, както и видеоматериали могат да се изпращат на адрес: communications@ifj.org

 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки