Начало
 
 

Имаше едно време едно списание „Карикатура“

15.03.2017 /14:53 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къщата на Александър Божинов, в която се помещаваше изданието

Броят е от декември 1984-та. Зимно време – корица със зимен сюжет. От младия по онова време Георги Чаушов. Няма как да не бъде разпознат от по-възрастните...

А списанието е от архива ми. Формат – 23/31 см, полиграфистите може и да имат термин за тези размери. Появи се в началото на осемдесетте и живя няколко години.

Излизаше всеки месец и не се задържаше по будките, въпреки доста високата си цена – лев и петдесет. Вестниците тогава все още струваха жълти стотинки, а и доста от списанията бяха по-евтини.

Водеше се официално „Издание на Комитета за култура и Съюза на българските художници

Разгръщам го. Още в началото правеше впечатление необичайната номерация. Цифрата или числото бяха отпечатани не горе, а в белия марж в средата на височината на страниците. Които пък бяха 32.

Редят се писатели, поети, карикатуристи. На всяка отделна страница – по един, най-много двама автори: Дончо Цончев, Максим Асенов, Богдан Бенев, Асен Грозев, Йордан Попов, Теню Пиндарев, Румен Симеонов, Ст. Ц. Даскалов...  И още – Радой Ралин, Иван Веселинов, Николай Цонев, Доньо Донев, Румен Балабанов, Милко Диков, Черемухин, Васил Цонев, Здравко Йончев, Виктор Самуилов, Росен Босев, Панайот Гелев, Красимир Машев, Дамян Бегунов, Иван Кулеков... 

Разкази, стихове, шаржове, карикатури. А всеки автор е и със снмката си, щракната от Зафер Галибов.

Това бe друга хватка, освен номерирането на страниците, запазена марка на изданието 

В броя има разговор (неподписан) с Георги Константинов, рецензия за излезли два тома с избрани произведения на Радой Ралин, хороскоп за идващата нова година от търновския майстор на хумора и пародията Марин Крусев, рисунки на Анри Кулев от неговия анимационен филм „Кой вижда по-надалеч“. А в рубриката „Архив“ е публикуван спомен на Асен Грозев от негова среща с Николай Хрелков.

Пак той – Асен Грозев, бе главен редактор на списанието. „Карикатура“ имаше редакционен съвет – 10 души, сред които Валери Петров, Йордан Радичков, Светлин Русев, Стоян Венев, и 8-членна редакционна колегия. Трима са изписаните редактори – Васил Сотиров, Милко Диков и Румен Симеонов. А графичният дизайн е дело на Божидар Хинков.

В редакционното „каре“ пише: „Ръкописи не се приемат“. И е даден и адресът: София 1142, ул. "Николай Павлович“ № 6. Телефон: 66-18-26.

На „Николай Павлович“ № 6 бе къщата на Александър Божинов. С високи стаи, прохладна лете, топла зиме. По-добро място за списание „Карикатура“ от дома на бащата на българската карикатура надали е можело да се намери.

Но ръкописи, въпреки изписаното в карето, се приемаха. Там имах радостта да публикувам свой разговор за карикатурата с Дечко Узунов. Илюстриран с шарж от съгражданина му Теню Пиндарев.

Интересно издание бе списание „Карикатура”.


 

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки