Начало
 
 

Анкара размаха пръст и на кипърските турски журналисти

10.03.2017 /08:40 | Автор : Бранислава Бобанац, Кипър | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тургул Тюркеш

Повече от половината от написаното в кипърските турски медии за позицията на Турция и действията на турското правителство по преговорите за обединяване на етнически разделения Кипър е невярно. Това обвинение отправи турският вицепремиер по въпросите на Кипър Тургул Тюркеш в реч пред кипърски турски журналисти.

Гостът направи изявленията си по време на осъщественото му тази седмица посещение в окупираните северни територии на острова.

Кипърските турци са най-висок приоритет за Турция и тя е е 100% ангажирана с търсенето на решение за острова на базата на двузонална федерация и при равенство на двете общности, подчерта Тюркеш. Въпреки това местните медии публикуват фалшиви новини за нейната позиция, като в същото време не са достатъчно твърди по отношение на кипърската гръцка страна, обвини ги още той.

В уводната си реч на срещата с представители на местната журналистическа колегия

турският вицепремиер атакува четири пъти

техните издания, поучавайки ги също така какво и как трябва да пишат. “Вие пишете за това, което ние не правим, така, сякаш вече сме го направили”, недоволства Туркес.

Той изрази разочарованието си как кипърските турски репортери са представили спирането на преговорите между лидерите на двете кипърски общности преди месец и им препоръча да се фокусират повече върху “затръшването на вратата” от президента Никос Анастасиадис.

Висшият пратеник на Анкара има предвид внезапното прекратяване на срещата между двамата лидери преди месец, откогато преговорите са блокирани. Причина за това стана решение на парламента в Никозия за отбелязване в държавните средни училища на годишнината от плебесцита за съюз („еносис”) на Кипър с Гърция през 1950 г., което предизвика буря в окупираните територии. След скандалното прекратяване на срещата двамата кипърски лидери си размениха гневни взаимни обвинения кой от тях я е напуснал пръв, които станаха обект на много дискусии в кипърските гръцки и кипърските турски медии.

Според Тюркеш кипърските турски колеги е трябвало да обърнат по-голямо внимание на много други важни моменти от текущата ситуация на острова. Сред тях той посочи позициите на архиепископа на Кипър Хризостом Втори, с които той се противопоставя на параметри от преговорите за федерално решение, както и отказа на кипърските гърци да приемат офертата на Турция за помощ в борбата с ужасяващите горски пожари през юни миналата година.

Атаките на турския вицепремиер изненадаха кипърските турски журналисти, несвикнали с подобен тон, и предизвикаха остри реакции в изданията, дори с критики срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Точно по същото време във Виена се проведе

първата кръгла маса на кипърските журналисти,

която събра заедно представители на кипърските гръцки и кипърските турски средства за масова информация под егидата на Службата на представителя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)  по въпросите на свободата на медиите. В дискусията за предизвикателства, пред които в момента е изправена професионалната колегия на острова, те подчертаха, че диалогът остава основното средство за преодоляване на разделението и може да съдейства за укрепване на журналистиката.

Участниците в срещата обсъдиха начини, по които съвместно договорени етични стандарти, въз основа на точност, честност, независимост и отчетност могат да засилят свободата на пресата и да подобрят достъпа на обществеността до плуралистична информация. Ключов въпрос е и как саморегулирането може да помогне за повишаване на качеството на медиите при запазване на редакционната свобода. Важен проблем, който кипърските журналисти от двете части на разделената страна поставят, е как чрез подобряване на стандартите си за качество медиите могат да допринесат за изграждане на доверието между двете кипърски общности.

След Виена предстоят още допълнителни срещи, които ще включат всички заинтересовани страни в дискусии за ролята на качествената журналистика в информирането на обществеността в този критичен период в Кипър, съобщи представителката на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Дуня Миятович.

Според нея

ролята на кипърските гръцки и кипърските турски медии

в отразяването на текущия мирен процес и предоставяне на аудиторията на достъп до плурастична информация за бъдещето на Кипър е от първостепепно значение. Затова двете общности в Кипър трябва да гарантират, че медиите могат да вършат работата си свободно. 

За председателя на Съюза на кипърските журналисти Георгиос Франгос обаче в медиите в Кипър има сериозен недостиг на плурализъм. Негативизмът, скептицизмът и предубежденията са особено разпространени в публикациите по Кипърския въпрос, смята той. Колегата му, председателят на Асоциацията на кипърските турски журналисти Сами Озусу откроява друг проблем в медийния пейзаж в окупираните от Турция северни територии на острова. Въпреки изобилието от местни медии, тяхното влияние е ограничено в сравнение с тези, които излъчват от Турция, отбелязва той. Рейтингът на 9-те местни телевизионни канали е около 17%, тъй като всеки гледа турска телевизия.

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки