Начало
 
 

Двама журналисти жестоко убити в Перу

07.03.2017 /09:03 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: IFJ/TeleSur/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хосе Яктайо на Мачу Пикчу

Международната федерация на журналистите изразява тревогата си от двата разтърсващи случая. Едната жертва е 55-годишният Хосе Яктайо, изявен телевизионен журналист, чийто труп бе открит разчленен в недоизгорял куфар насред пущинак. Другият репортер - 27-годишният Мойсес Меско, бе намерен удавен във воден резервоар

Перу е в шок от драматичната и мистериозна гибел на двама журналисти. Заключението на експертизата и за двамата, потвърждаващо, че именно те са жертвите, излезе в един и същи ден - на 3 март. Но детайлите и датите на смъртта в двата случая се различават.

Случаят с Яктайо

Най-много шум се вдигна около драмата с 55-годишния Хосе Яктайо, известен като един от пионерите на телевизионната журналистика в страната. Преминал е всички стъпъла - оператор, редактор, продуцент, сценарист. През 90-те печели популярност с работата си за две от най-гледаните новинарски програми. От 12 години има независима продуцентска компания.

На 25 февруари вечерта той се разделя със свои приятели и тръгва към дома си в квартала Сан Луис в перуанската столица Лима. Но така и не се прибира. Близките му опитват да го търсят на мобилния телефон, откъдето обаче запис на непознат глас отговаря, че в момента абонатът не желае да го безпокоят. Телефонът продължава да работи през двата дни на издирването и това постоянно поддържа надеждата Яктайо все пак да бъде открит жив.

На 27 февруари обаче случаен селянин открива насред пепелище на пущинак в местността Уачо северно от Лима обгорял куфар, а в него - разчлененото тяло на телевизионния журналист. Следователите устонявяват, че куфарът е бил подпален, с цел да бъдат унищожени всякакви следи. Но плановете на убиеца или убийците са били осуетени от излял се скоро след това дъжд, който изгасил огъня. Така човешките останки се оказаха разпознаваеми и Яктайо беше идентифициран.

Втората жертва

Ужасени и възмутени от бруталното престъпление, перуанските медии тъкмо обявиха Яктайо за първия журналист, убит тази година в страната, славеща се, уви, с дълъг списък на загинали журналисти, когато дойде новината за още една жертва от гилдията. Националната асоциация на журналистите в Перу оповести, че е открит трупът на обявения за изчезнал още на 11 февруари 27-годишен журналист и общински служител Хулио Сесар Мойсес Меско. Той бе намерен удавен във воден резервоар в община Окукахе, на няколко часа южно от Лима.

В цяло Перу се е надигнала силна вълна от възмущение, социалните мрежи кипят, властите са под мощен обществен натиск престъпленията да бъдат разкрити час по-скоро и виновните да бъдат наказана.

Международната федерация на журналистите, в която членува наброяващата над 600 000 души Национална асоциация на журналистите в Перу, изрази силна тревога от двата драматични случая и настоя за бързо и ефективно изяснаване на всички обстоятелства, както и за справедливо наказание за виновниците. МФЖ призовава разследващите да не изключват като версия за причина на двете убийства професионалната дейност на жертвите. Настоява се също за повече гаранции за журналистическия труд и за сигурността на журналистите.

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки