Начало
 
 

Вече имаме и вестник „Хоровод“

07.03.2017 /08:00 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Очакваме новия „Хоровод”

„Хоровод“-ецът е на сергиите от седмица. Първият му брой е с дата 27 февруари. И е седмичник. Продават го за 50 стотинки.

Названието му е графически игриво решено, а и пъстро – в бяло, зелено, червено: на жълт фон. А създателите му го определят като „вестника на истинския патриот“.

Страниците са 16, а на първата има 8 „отправки“.

В обръщението към читателите – редом с всичко друго – се известява:

„Голямата ни мисия е да ви разкажем за българските хора  и по лесен и достъпен начин да ви научим да ги танцувате. И когато отидете на сватба, заведение или събор, да можете да се похвалите, че майсторски владеете стъпките на Дайчовото,Елениното, ръченицата... Или просто в първите минути на Нова година да заиграете Дунавското хора на площада!

Като войводи ще се борим да съхраним ценностите и да ви ги предадем. Ще ви разкажем за велики битки, ще погледнем в живота и делото на храбри мъже /.../

2017 е годината на Васил Левски – 180 години от рождението на Апостола. Затова важен акцент в делото ни ще бъдат животът и саможертвата на най-великия българин.

В „Хоровод“ влагаме цялото си сърце и душа, защото каузата си заслужава – богатството на родния фолклор и история  да бъдат предадени и на децата ни.“


По-нататък „заиграват“ – хванати един за друг – текстове за Дунавското хоро, интервю с народната певица Румяна Попова, истории за калпаци, рецепти за гозби, материал за мартениците... Освен тях – четива за опълченците от битката на връх Шипка, за Самарското знаме, разговор с прапра племенничката на Васил Левски – Христина Богданова, с внука на знаменития лечител д-р Петър Димков...

Радост за много читатели ще са шестте страници с кръстословици, занимателни игри, седмичната  програма на най-гледаните телевизии, хороскопът също тъй. Отделно – много вицове. А  16-ата  страница е отредена за чудотворната икона „Света Богородица Одигитрия“ – Пътеводителка, речено по нашенски.

Редакцията е с адрес: София 1202, улица „Св. св. Кирил и Методий“ № 84.

Телефон с  автоматичен номератор: 02 942. Главен редактор е Николай Пенчев, отговорен редактор – Иво Ангелов, редактори – Симеон Демирев и Лили Ангелова. Има и фоторепортер и – това вече е рядкост! – коректорка.

„Хоровод“ се издава от „168 часа“ ЕООД с действителни собственици (интересно е това определение) Венелина Гочева и Димитър Димитров. И управител – Борислав Зюмбюлев.

Дано колегите имат сили да тропнат колкото може повече хора на вестникарския ни мегдан...


 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки