Начало
 
 

Уникално сребърно копие на храма в Шипка

05.03.2017 /16:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В далечна Чувашия живее един скромен майстор, за когото с ръка на сърцето можем да кажем, че е вълшебник. Той е доказателството, че не само в приказките се говори за легендарни богатства, каквито е кътала пещерата на Али Баба, а и днес има хора като скромния настройчик на музикални инструменти Сергей Казначеев,който удиви всички с невероятния макет на храма „Св. Рождество Христово“ в Шипка.

26 години от живота на този майстор били необходими, за да сътвори с вълшебните си ръце едно бижу, за което думите не стигат да бъде описано. Преди години, когато Сергей се учи в Ярославъл, попада случайно на сп. „Зодчий“, в което е публикувана старинна гравюра на храма „Св. Рождество Христово“,  и така у него пламва желанието да изработи макет. „Порази ме красотата и изключителната хармония на храма – споделя майсторът в интервю пред Светлана Кузнецова. – И аз, като силно вярващ, си поставих за цел да прославя това дело на Бог и да покажа най-великия потенциал, с който Господ може да надари човек.“

И така се започва. По време на работата си Казначеев не е използвал никакви съвременни компютърни технологии. Пред себе си държал единствено снимката в списанието и при помощта на чертожни инструменти сам изработил скиците на отделните детайли на храма, като всеки един от тях отговарял на оригинала. И никак не му било лесно на Сергей Василиевич, защото нямал с кого да се посъветва и за всичко сам трябвало да се досеща. Единствено му се наложило на майстора от Чувашия да се обърне към известна ювелирна фирма в Москва за съвет как да избегне окисляването на среброто. Като видели във фирмата с какво се е захванал Сергей, всички били шокирани. Главният гравьор не повярвал на очите си.

И както преди много години, храмът в Шипка бил построен по идея на Олга Скобелева, майката на генерал Скобелев, със средства, събрани от благотворителни акции в Русия и България, така и Сергей Казначеев използвал за изработката на макета на храма пари и то в истинския смисъл на думата.

Пожертвал своята колекция от старинни сребърни монети,

които цяла година претопявал, за да изработи детайлите на „Св. Рождество Христово“. Така от вълшебните му ръце се родило истинско и безценно бижу, тежащо 1,8 кг, високо 31 см. За творбата си Сергей изработил 30 хил. детайли, а дебелината на буквите е по-тънка от човешки косъм, височината им – 1,8 мм. Микроскопичната гравировка е позволила само на единия от куполите на храма да бъдат издълбани 7500 резки, а на всички броят на издълбаните линии е 24 000. 

През 2013 г. красивото бижу на Сергей Казначеев получава диплом в конкурса за ювелирно изкуство „Русия. ХХІ век“, който се организира от Госхран, а на следващата година на изложбата по време на конгреса на Световната организация на ювелирите (CIBJO) творбата на майстора от Чувашия  предизвиква голям шум и възхищение заради своята уникалност.    

Сребърното копие на храма с позлатените кубета няма аналог в света. Въпреки многото предложения, Сергей не го продава. Според него творбата му нагледно доказва здравата връзка между двата народа и майсторът от Чувашия единствено мечтае миниатюрата да стане повод при среща на руския президент с българския му колега, той да му каже, че това миниатюрно копие е пример как обикновените хора, въпреки политическите катаклизми, си остават братя.

       

Сподели в
 

На 26 януари в книжарница "Тракия" беше представена книгата „Легендата „Вечерни новини“ на издателство Захарий Стоянов“. Неин съставител е вече покойният Тодор Коруев, едно от най-ярките пера на съвременната българска журналистика.

28.01.2022/06:32

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки