Начало
 
 

Уникално сребърно копие на храма в Шипка

05.03.2017 /16:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В далечна Чувашия живее един скромен майстор, за когото с ръка на сърцето можем да кажем, че е вълшебник. Той е доказателството, че не само в приказките се говори за легендарни богатства, каквито е кътала пещерата на Али Баба, а и днес има хора като скромния настройчик на музикални инструменти Сергей Казначеев,който удиви всички с невероятния макет на храма „Св. Рождество Христово“ в Шипка.

26 години от живота на този майстор били необходими, за да сътвори с вълшебните си ръце едно бижу, за което думите не стигат да бъде описано. Преди години, когато Сергей се учи в Ярославъл, попада случайно на сп. „Зодчий“, в което е публикувана старинна гравюра на храма „Св. Рождество Христово“,  и така у него пламва желанието да изработи макет. „Порази ме красотата и изключителната хармония на храма – споделя майсторът в интервю пред Светлана Кузнецова. – И аз, като силно вярващ, си поставих за цел да прославя това дело на Бог и да покажа най-великия потенциал, с който Господ може да надари човек.“

И така се започва. По време на работата си Казначеев не е използвал никакви съвременни компютърни технологии. Пред себе си държал единствено снимката в списанието и при помощта на чертожни инструменти сам изработил скиците на отделните детайли на храма, като всеки един от тях отговарял на оригинала. И никак не му било лесно на Сергей Василиевич, защото нямал с кого да се посъветва и за всичко сам трябвало да се досеща. Единствено му се наложило на майстора от Чувашия да се обърне към известна ювелирна фирма в Москва за съвет как да избегне окисляването на среброто. Като видели във фирмата с какво се е захванал Сергей, всички били шокирани. Главният гравьор не повярвал на очите си.

И както преди много години, храмът в Шипка бил построен по идея на Олга Скобелева, майката на генерал Скобелев, със средства, събрани от благотворителни акции в Русия и България, така и Сергей Казначеев използвал за изработката на макета на храма пари и то в истинския смисъл на думата.

Пожертвал своята колекция от старинни сребърни монети,

които цяла година претопявал, за да изработи детайлите на „Св. Рождество Христово“. Така от вълшебните му ръце се родило истинско и безценно бижу, тежащо 1,8 кг, високо 31 см. За творбата си Сергей изработил 30 хил. детайли, а дебелината на буквите е по-тънка от човешки косъм, височината им – 1,8 мм. Микроскопичната гравировка е позволила само на единия от куполите на храма да бъдат издълбани 7500 резки, а на всички броят на издълбаните линии е 24 000. 

През 2013 г. красивото бижу на Сергей Казначеев получава диплом в конкурса за ювелирно изкуство „Русия. ХХІ век“, който се организира от Госхран, а на следващата година на изложбата по време на конгреса на Световната организация на ювелирите (CIBJO) творбата на майстора от Чувашия  предизвиква голям шум и възхищение заради своята уникалност.    

Сребърното копие на храма с позлатените кубета няма аналог в света. Въпреки многото предложения, Сергей не го продава. Според него творбата му нагледно доказва здравата връзка между двата народа и майсторът от Чувашия единствено мечтае миниатюрата да стане повод при среща на руския президент с българския му колега, той да му каже, че това миниатюрно копие е пример как обикновените хора, въпреки политическите катаклизми, си остават братя.

       

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки