Начало
 
 

Как от снимки майсторяха печатарски клишета

05.03.2017 /12:01 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В този случай виждаме, че снимката е от Ив. Григоров

Вълшебно време са младостта и детството. И може би затова почти всяко връщане към тях е приятно. Завръщане към преживелица като от току-що отъркулил се ден...

В ума ми е вестник „ПОГЛЕД“ от 80-те. Стаята на секретариата в сградата на улица „11 август“ № 6 с оформителите на вестника, най-голямата в славната къща. С Веселин Великов, Иван Т. Иванов, Петър Томов и другия адаш – Иван Вапцаров. Той бе най-възрастен, но не само заради годините му всички искрено го тачехме.

Пазя в архива си десетки снимки от ония времена. Времето на линотиперите и метранпажите, на оловните слитъци, на парещия набор, на касите с букви, на обокованите с ламарина огромни тезгяси, връз които „се връзваха“ страниците, на щъкащите коректорки с поредната шпалта, с поредната „ревизия“... Времената и на тежките метални клишета на снимките, разбира се.

Всичко това – в наборния цех на улица „11 август“ № 18 – там, където някога е била редакцията на вестник „Зора“ на Данаил Крапчев.

Та думата ми е за клишетата на снимки. Как се раждаха те? Може би поне на някои млади колеги ще е интересно да разберат.

Част от разказа е на гърба на фотографиите

Дежурният секретар решаваше къде на съответната страница ще постави съответната илюстрация. И сетне я оразмеряваше. Ширина – 10 сантиметра, например.

Някога слагаше – с молив или химикалка, по една стреличка с връх като на пика, вляво и вдясно. Друг път – не. Само изписваше сантиметрите.

Гонеше ли се по-голяма сигурност, добавяше: „Дебел цинк“. Че и го подчертаваше с червен молив. Така, шеговито речено, най-надеждно се обезопасяваше панталон: и с колан,  и с тиранти...

Изписваше се и денят, когато клишето трябваше да е готово. По-рано дадените материали (пиша за практиката в „ПОГЛЕД“) -- в четвъртък. За дошлите накрая – в петък.

В цинкографията – снимки много, от различни издания. А грешките дебнат отвсякъде. Затова: един, че и два светлосини печата на „Поглед“. В добавка – номер, ограден в кръгче. Да се знае броят на клишетата. Да се върнат толкоз, колкото снимки или други илюстрации са пратени.

А някои от фоторепортерите винаги изписваха отзад на заснетото и имената си – едни: на ръка, други – с техни си печатчетата, обикновено сини.

А какво е „С.Г.“, ще рече някой, разглеждайки илюстрациите. Отговорът  е – „същата големина“. Големината на оригинала. Някой път снимките се нуждаеха от подлепяне. Върху картон. Подлепяха ги – грижливо. За да стане наистина свястно клише.

А навиците на споменатия Иван Вапцаров – Вапци, бяха нарицателни. Изписваше неведнъж и деня, и датата, когато пратеното трябваше да е готово. Ето пример пред вас: „четвъртък, 19 ХII 85 г.“ Не правете справка в календара, щом го е написал -- вярно е.

Пътят на снимките бе: от редакцията на ул. „11 август“ № 6 до Полиграфическия комбинат. Оттам – взети в дветдесет на сто от случаите от шофьора Кръстьо Кръстев, в наборния цех на „11 август“ № 18, където бе и редакцията на вестник „Кооперативно село“.

Дойдеха ли клишетата, секретарите ги оглеждаха, слагаха ги в „полозите“ им по страниците и работата продължаваше...

След ден поредният „ПОГЛЕД“  се раждаше в печатницата на Военно издателство. Там ясно се виждаше добре ли са си свършили работата и дежурният секретар, и дежурните редактори, и цинкографите. В понеделник – пред будките на „Разпространение на печата“, преценката бе на читателите. Те не знаеха колко и чий труд стои зад съдържанието, зад оформлението на едно или друго.

... Не е излишно да се помни, че и гръбчетата на снимките имаха свой говор. Един все по-стар език, от отишла си завинаги технология в занаята ни, който е разбираем от все по-малко хора. Да не го забравяме.


 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки