Начало
 
 

Как от снимки майсторяха печатарски клишета

05.03.2017 /12:01 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В този случай виждаме, че снимката е от Ив. Григоров

Вълшебно време са младостта и детството. И може би затова почти всяко връщане към тях е приятно. Завръщане към преживелица като от току-що отъркулил се ден...

В ума ми е вестник „ПОГЛЕД“ от 80-те. Стаята на секретариата в сградата на улица „11 август“ № 6 с оформителите на вестника, най-голямата в славната къща. С Веселин Великов, Иван Т. Иванов, Петър Томов и другия адаш – Иван Вапцаров. Той бе най-възрастен, но не само заради годините му всички искрено го тачехме.

Пазя в архива си десетки снимки от ония времена. Времето на линотиперите и метранпажите, на оловните слитъци, на парещия набор, на касите с букви, на обокованите с ламарина огромни тезгяси, връз които „се връзваха“ страниците, на щъкащите коректорки с поредната шпалта, с поредната „ревизия“... Времената и на тежките метални клишета на снимките, разбира се.

Всичко това – в наборния цех на улица „11 август“ № 18 – там, където някога е била редакцията на вестник „Зора“ на Данаил Крапчев.

Та думата ми е за клишетата на снимки. Как се раждаха те? Може би поне на някои млади колеги ще е интересно да разберат.

Част от разказа е на гърба на фотографиите

Дежурният секретар решаваше къде на съответната страница ще постави съответната илюстрация. И сетне я оразмеряваше. Ширина – 10 сантиметра, например.

Някога слагаше – с молив или химикалка, по една стреличка с връх като на пика, вляво и вдясно. Друг път – не. Само изписваше сантиметрите.

Гонеше ли се по-голяма сигурност, добавяше: „Дебел цинк“. Че и го подчертаваше с червен молив. Така, шеговито речено, най-надеждно се обезопасяваше панталон: и с колан,  и с тиранти...

Изписваше се и денят, когато клишето трябваше да е готово. По-рано дадените материали (пиша за практиката в „ПОГЛЕД“) -- в четвъртък. За дошлите накрая – в петък.

В цинкографията – снимки много, от различни издания. А грешките дебнат отвсякъде. Затова: един, че и два светлосини печата на „Поглед“. В добавка – номер, ограден в кръгче. Да се знае броят на клишетата. Да се върнат толкоз, колкото снимки или други илюстрации са пратени.

А някои от фоторепортерите винаги изписваха отзад на заснетото и имената си – едни: на ръка, други – с техни си печатчетата, обикновено сини.

А какво е „С.Г.“, ще рече някой, разглеждайки илюстрациите. Отговорът  е – „същата големина“. Големината на оригинала. Някой път снимките се нуждаеха от подлепяне. Върху картон. Подлепяха ги – грижливо. За да стане наистина свястно клише.

А навиците на споменатия Иван Вапцаров – Вапци, бяха нарицателни. Изписваше неведнъж и деня, и датата, когато пратеното трябваше да е готово. Ето пример пред вас: „четвъртък, 19 ХII 85 г.“ Не правете справка в календара, щом го е написал -- вярно е.

Пътят на снимките бе: от редакцията на ул. „11 август“ № 6 до Полиграфическия комбинат. Оттам – взети в дветдесет на сто от случаите от шофьора Кръстьо Кръстев, в наборния цех на „11 август“ № 18, където бе и редакцията на вестник „Кооперативно село“.

Дойдеха ли клишетата, секретарите ги оглеждаха, слагаха ги в „полозите“ им по страниците и работата продължаваше...

След ден поредният „ПОГЛЕД“  се раждаше в печатницата на Военно издателство. Там ясно се виждаше добре ли са си свършили работата и дежурният секретар, и дежурните редактори, и цинкографите. В понеделник – пред будките на „Разпространение на печата“, преценката бе на читателите. Те не знаеха колко и чий труд стои зад съдържанието, зад оформлението на едно или друго.

... Не е излишно да се помни, че и гръбчетата на снимките имаха свой говор. Един все по-стар език, от отишла си завинаги технология в занаята ни, който е разбираем от все по-малко хора. Да не го забравяме.


 

Сподели в
 

На 26 януари в книжарница "Тракия" беше представена книгата „Легендата „Вечерни новини“ на издателство Захарий Стоянов“. Неин съставител е вече покойният Тодор Коруев, едно от най-ярките пера на съвременната българска журналистика.

28.01.2022/06:32

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки