Начало
 
 

Какъв е проблемът между Венецуела и Си Ен Ен?

17.02.2017 /14:21 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тарек Ел Аисами, вицепрезидент на Венецуела

Каракас спря излъчването на американската телевизия, защото я вини, че разпространява лъжливи данни за венецуелския вицепрезидент Тарек ел Аисами с цел да повлияе на смяната на властта в страната

Новината, че управляващите във Венецуела са спрели излъчването на испаноезичната версия на американската телевизия Си Ен Ен, е част от една сложна картина на борба за власт в страната, в която активно участват и външни сили, особено САЩ.

Официален Каракас реагира остро на излъчен на 6 февруари т.г. репортаж на Си Ен Ен под заглавието „Паспорти за терора”. Авторите на репортажа се позовават на някакъв секретен разузнавателен документ, за който не се дават повече подробности. Върху този източник, както и върху думите на бивш венесуелски дипломат, се базират твърденията, че венесуелското консулство в Багдад издавало венесуелски паспорти на вероятни терористи. Посочено е също, че докато е бил вътрешен министър, Тарек Ел Аисами бил пряко замесен в издаването на 173 такива паспорти за лица от близкоизточния регион, включително такива, които били свързани с „Хизбула”.

Всичко това бе определено като „абсолютна лъжа” и като част от

враждебна кампания за дискредитиране

на вицепрезидента и за дестабилизиране на Венецуела от външната министърка на страната Делси Родригес, която даде специална пресконференция. В същия контекст Родригес осъди и налагането на 13 февруари от страна на САЩ на персонални санкции отново срещу вицепрезидента Тарек Ел Аисами по обвинения, че е замесен в наркотрафик. Тези обвинения се базират на предшествали публикации в други американски медии, чиято аргументация е спорна.

Делси Родригес връчи протестни ноти по двата случая на временно управляващия посолството на САЩ в Каракас. В изявленията си тя говори за медийна и икономическа война срещу Венецуела и подчерта, че спрямо страната й в момента се прилага същият сценарий, както и спрямо Ирак, когато се подготвяше нахлуването там с измисления повод за наличие на средства за масово поразяване.

Важно е да се знае, защо

обвиненията срещу личността на вицепрезидента Тарек ел Аисами

имат толкова силен политически резонанс във Венецуела. Както е известно, опозицията там разполага с две трети от местата в парламнта и се опитва да използва законови механизми, за да отстрани от власт президента Николас Мадуро. Това е трудна процедура, обвързана с много изисквания, залегнали в конституцията.

Но дори опозицията и да успее да отстрани Мадуро, мандатът му ще бъде довършен от неговя вицепрезидент - тоест от 42-годишния Тарек Ел Аисами, за когото се смята, че има дори по-радикални позиции от Мадуро. Ето защо сега острието на политическия сблъсък от страна на опозицията е насочено към дискредитиране на Ел Аисами и по възможност към отстраняването му от политиката.

Репортажът на Си Ен Ен и американските санкции срещу вицепрезидента идват много удобно

за изпълнението на тази цел. И се възприемат от официален Каракас като съставна част от опитите за смяна на властта в страната.

Същевременно аргументите, на които се базират тези атаки срещу Ел Аисами, са доста спорни. Така например обвиненията, че той е замесен в наркотрафик, идват от арестувания в Колумбия венецуелски наркобос Уалид Маклед. Според него, докато Ел Аисими е бил първо зам.-министър, а после и министър на вътрешните работи на Венецуела (2007-2012 г.), той взимал „такси” от наркотрафиканти, за да ги остави на мира, докато официално се борел с наркотрафика.

Такъв „източник на иформация” като Уалид Маклед обаче не е особено достоверен, като се има предвид, че той самият е наркотрафикант и е

мотивиран да отмъщава

на Ел Аисами заради министерската му кампания срещу наркотрафика. Трябва да се знае, че като вътрешен министър Ел Аисими изгражда няколко специализирани институции за борба с престъпността и с наркотрафика от съседна Колумбия, като предприема истинска офанзива по тази линия.

Според доклад на ООН за 2011-та Венесуела става тогава петата страна в света с най.много заловени и унищожени пратки с дрога. Освен това световната организация я обявява за „територия, свободна от култивирането на наркотичнти растения”. През министерския мандат на Ел Аисами пред правосъдието са били изправени 102-ма влиятелни босове на наркомафията, а 21 от тях са били екстрадирани в САЩ по искане на американските власти.

Но през 2015-та Ел Аисами, който междувременно е станал губернатор на венесуелския щат Арагуа, е

атакуван с обвинения в наркотрафик от американския „Уолстрийт джърнъл”,

който се позовава на твърдения на цитирания вече наркобос Уалид Маклед. Така започва кампанята по дискредитацията на Ел Аисами, ескалирала до сегашните нива. От 4 януари т.г. Ел Аисами заема вицепрезидентския пост - позиция, чието значение в острата политическа борба в страната вече беше обяснено.

В контекста на всички тези обстоятелства е трудно спирането на сигнала на Си Ен Ен във Венецуела да бъде разглеждано само през медийна призма. Очевидно е, че ситуацията е заредена с много политически и геополитически интереси.

Националната комисия по телекомуникациите (Conatel) на Венецуела, чието е конкретното решение да се спре излъчването на американската телевизия, оповести, че това е временна мярка. Тя ще е в сила, докато тече административно разследване дали Си Ен Ен е нарушила действащия в страната Закон за социалната отговорност на радиото и телевизията.

Намесата на влиятелни медии в политиката в ущърб на иначе декларираната обективност, уви, не е рядко явление. Самата Си Ен Ен търпя доста критики по време на предизборната кампания в САЩ, в която открито зае страната на Хилари Клинтън. На свой ред телевизия „Фокс Нюз” пък бе истински апологет на войната в Ирак и на всички други действия на президента Джордж Буш-младши.

 

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки