Начало
 
 

България дължи много на акад. Дмитрий Лихачов

14.10.2016 /20:44 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Ларионцев беше представен от Снежана Тодорова

По повод наближаващата 110-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Лихачов гост на клуб „Лихачов“ в СБЖ беше научният секретар на Руския научно-изследователски институт за културно и природно наследство „Д. С. Лихачов“ Михаил Ларионцев. Със срещата с него стартираха инициативите по повод годишнината на световно-известния учен.

На него България дължи много за присъствието си на картата на световната културна съкровищница. Той беше този, който нарече страната ни „Държава на духа“ и беше влюбен в нейната древна история, която намери място в неговите многобройни научни трудове.

Михаил Ларионцев разказа подробно за дейността на института, основан през 1992 г. с постановление на правителството на РФ. Той разказа, че целта на създаването му беше наложена от необходимостта от реализирането на конвенцията с ЮНЕСКО „За запазване на световното културно и природно наследство“, както и приемането на ефективни мерки за опазването, оздравяването и развитието на историко-културната и природната среда. Според Ларионцев целта за създаването на Института е записана в правителственото постановление като научно осигуряване на държавната културна политика и на регионалните програми за съхраняване и използване на националното наследство. Ведомството е към Министерството на културата и е федерално държавно бюджетно звено. Михаил Михайлович разказа, че в основата на създаването му е Съветският фонд за култура, създаден в края на 80-те години на миналия век от акад. Дмитрий Лихачов, като основа на екипа на института са специалистите, работили в Съвета за уникални територии при Фонда. А основни принципи са тези, които са разработени по време на работата на Фонда за култура, организираните от него експедиции и изследвания, провеждани под патронажа на големия руски учен и в процеса на формиране на новата културна политика и законодателство при прехода от съветската епоха към днешна Русия. Основната дейност на Руския научно-изследователски институт за културно и природно наследство е

 

много важната роля за наследството в опазването на културното и природно разнообразие на страната

и нейното устойчиво развитие. И до днес остава актуална сформираната още в началото на дейността на института система за специално опазване на териториите, където и до днес са живи културните традиции. Наред с организирането на експертни срещи с институции като ЮНЕСКО и европейски културни звена са и подписани партньорски споразумения за размяна на специалисти в областта по опазването на културното наследство. „В момента за нас болният въпрос е Сирия – каза Михаил Ларионцев. – В процес сме на подготовка на голяма експедиция от специалисти, които ще се заемат с реставрацията на разрушения от Ислямска държава древен град Палмира, който е ценно историческо наследство не само за Сирия, а и за света.“ На специална пресконференция в Москва представителите на медиите бяха запознати с тази инициатива на Институт „Д. С. Лихачов“ и по-специално с проекта  „Възстановяването на Палмира: нови крачки“.  В експедицията освен военни топографи ще участват и археолози от Института по история на материалната култура при Руската академия на науките. Руските специалисти вече са успели да създадат 3D модел на древния град, който ще позволи на реставраторите да направят вярната преценка и планирането на възстановителните работи, без да посетят Сирия. От него ще стане ясно и в какво състояние се намира в момента световно-известният паметник на културата Палмира.

Други важни инициативи на Институт „Лихачов“ са свързани с изследването на природното наследство на Арктика. Днес екипи на института извършват археологически проучвания от Чукотка и чак до Крим. Ведомството разполага и с няколко филиала, каза Михаил Ларионцев. Южният е базиран в Краснодар, а Сибирският в Омск.  

Колкото до сътрудничество с България, все още няма договореност, но Руският научно-изследователски институт за културно и природно наследство е готов да приеме предложения от българска страна за едно бъдещо културно сътрудничество. По този повод Снежана Тодорова сподели с госта, че СБЖ е готов да си сътрудничи с института, още повече, че към него има учреден клуб „Лихачов“.

Във връзка със 110-годишнина от рождението на големия руски учен институтът е подготвил амбициозна програма, като едно от основните събития ще е международна научна конференция, посветена на делото на Дмитрий Лихачов.

 

Снимки Иван Василев  

Сподели в
 

В тандем с Бинка Желязкова създават филмите "А бяхме млади”, “Голямото нощно къпане”, “Животът си тече тихо”, “Басейнът” и др.

25.09.2021/22:39

На 25 септември от 14.00 ч. в галерия „София” за 32-и път в България се откриват Дните на японската култура с подкрепата на Посолството на Япония у нас и клуб „Приятели на Япония в България - Нихон Томоно Кай”. Традиционно участват членове на Сдружение за икебана „Кагецу” и Столична библиотека.

24.09.2021/18:37

Настоящата учебна година Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен посрещна с името на новия си патрон – писателя Димитър Димов.

24.09.2021/12:29

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. То се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София" в столицата.

22.09.2021/14:48

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки