Начало
 
 

СБЖ награди Георги Стоянов със свое отличие

10.10.2016 /23:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Военният клуб събра приятели и почитатели на един от известните български подвластници на Седмото изкуство – Георги Стоянов, който отбеляза своите 4х20 лета.

Юбилейната вечер беше организирана от Съюза на българските филмови дейци, СБП и СБЖ, а екип на БНТ под режисурата на Милена Гетова, който прави филм за режисьора на „Случая Пенлеве“, „Щурец в ухото“, „Трета след Слънцето“, „Птици и хрътки“, „Константин Философ“ и още много други култови заглавия от българското кино, засне събитието.

Водещ на изпълнената с много настроение и спомени вечер беше председателят на СБП Боян Ангелов. Поетът Петър Анастасов представи героя на вечерта по един нестандартен начин – чрез неговата автобиографична книга „Ваучър, Калифорния – ГУЛ-аг“, която е своеобразна хроника на големия му род. Преразказвайки романа, Анастасов разкри епизоди от трагичната съдба на родителите и близките на Георги Стоянов.

И ако трябва да бъдем честни, творческата вечер показа, че все пак България не забравя своите достойни творци, макар, че културата и изкуството все още стоят като наказани в ъгъла на нашата действителност. А в залата на Военния клуб заваля истински дъжд от награди.

Стартът даде вицепрезидентът на Академията „Златен Витяз“ режисьорът Маргарит Николов, който освен поздравителен адрес от президента на академията Николай Бурляев, връчи на Георги Стоянов и статуетката „Златен Витяз“, като припомни, че кинорежисьорът е носител и на „Сребърен Витяз“, връчен му за проза.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова обяви от името на Управителния съвет на Съюза, че връчва на юбиляря Почетния плакет на СБЖ , който му се дава за активната му гражданска позиция и принос към българската култура. Тя припомни, че творецът, който е член на СБЖ, е и носител на „Златното перо“, е достоен пример и учител на няколко поколения журналисти.

А друго едно голямо име на българското кино – режисьорът Иван Павлов – председател на Съюза на българските филмови дейци, връчи на колегата си голямото отличие на Съюза - пластиката „Крилото“. Съюзът на писателите в лицето на председателя Боян Ангелов дари Георги Стоянов с поздравителен адрес и почетна грамота.

Той беше отличен и с най-високото отличие на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и фондация „Славяни“  - медал за укрепване на дружбата с народите на Русия, който му връчи председателят на Федерацията проф. Захари Захариев. „С Георги ни свързват общи идеали, цели и разбирания в името на съхранението на културата – каза проф. Захариев. – Освен добри приятели, с него сме били през цялото време заедно и в битката за отстояването на интересите на България.“ А от името на столетната БСП поздравления поднесе Калоян Паргов.

Георги Стоянов не беше забравен и от Министерство на културата. От името на министър Вежди Рашидов да поднесе поздравления и „два века награди“ беше дошъл директорът на Националния филмов център Камен Балкански. Културното министерство дари юбиляря с грамота и най-голямото си отличие . почетния знак „Златен век - звезда“, а филмовият център го дари със „Сребърен век“.

„Виновникът“ за празничната вечер припомни

пред гостите си за онези свои колеги, които вече са си отишли, но са ни оставили от себе си красиви и незабравими творчески спомени - било то филми, книги, спектакли… Тяхната памет бе почетена с минута мълчание.

И все пак на празник, като на празник. Георги Стоянов с много настроение сподели, че трудно се носят много дини под една мишница  и все по-често вече се замисля дали това е за добро и дали ще му стигат силите, след като е само с 20 лета по-млад от Българското кино, което вече е на 100.

Колаж от негови интервюта и откъси от най-известните и незабравими филми допълниха настроението, а в залата заедно с неговата чаровна съпруга - известната българска актриса Добринка Станкова, беше и прекрасната му малка внучка Георгия.

Георги Стоянов е един от най-известните наши режисьори и сценаристи. След 1991 г. той се обръща от киното и посяга към перото, като много бързо с книгите си доказва, че е и добър писател. Бил е също и дипломат – културно аташе в САЩ. Неговите филми са сред култовите ленти в българското кино. Два мандата е председател на Съюза на филмовите дейци. Носител е на много наши и чужди награди, а през тази година получи наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия.

Сподели в
 

Мария Попова, създателката на сайта Brain Pickings, е израснала в България, живее в Бруклин. Завършила е Университета на Пенсилвания със специалност "Комуникации".

03.06.2020/15:25

Нов кът за отдих над Големия язовир в парк „Кайлъка“ в Плевен изградиха в края на миналата седмица младежите от Сдружение „Доброволци за Кайлъка“.

02.06.2020/17:43

Днес в плевенския парк „Кайлъка” ще се проведе национална обединителна среща на ръководители на състави по танци и изкуства под надслов „Национално обединение на гилдията”.

30.05.2020/13:11

По повод Международния ден на детето, 1 юни, входът в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къщата музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде безплатен за деца и ученици до 18 години.

29.05.2020/19:37

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще използва мачовете при закрити врата като тестово поле за иновационни технологии в телевизионното излъчване, обяви заместник комисионерът Бил Дейли.

28.05.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки