Начало
 
 

Ретроспекции за 9 октомври - Световния пощенски ден

09.10.2016 /14:07 | Автор : Альона Нейкова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лесно ни е сега - един клик и писмото отива навсякъде

Световният пощенски ден (World Post Day) е сред международните дати, включени в календара на ООН. Празникът се отбелязва всяка година на 9 октомври благодарение на решението на провелия се в Токио през 1969 г. конгрес на Пощенския съюз, в който днес членуват 192 страни.

В рамките на честванията се провежда и Международната седмица на писмото, като целта е да се вдъхновят повече хора в различни кътчета на планетата ни да си изпращат послания.

Данните сочат, че световната организация притежава най-дългата мрежа за физическа доставка на пощенски пратки, предназначена за осигуряване на надежден, ефективен и икономичен превоз на стоки и идеи.

Пощата предава на големи разстояния лични мисли, споделяни между приятели, помага на големи и малки фирми да намират клиенти и отговаря на най-различни изисквания и потребности. С развитието на интернет епистоларните послания завладяха глобалната мрежа, която позволява те да бъдат прочетени в другия край на света за броени секунди.

Но необходимостта от пратки с помощта на пощата все още е доста голяма. В днешно време услугите по доставка всъщност са цяла индустрия с грамадни складове, безброй служители и използване на високоскоростни самолети и тежкотоварни влакове с една-единствена цел - да се осигури получаването на изпратеното от всяка точка на света. Преди 100-150 години обаче всичко е било съвсем различно и изобщо не се вписва в съвременните представи за пощенска дейност.

Използвали момчета до 18 години

Като легенда изглежда истинската история от 1860 г., когато някой си Уилям Ръсел разлепил по барове, къщи и улични стълбове следната обява: "Търсят се млади, слаби и жилави младежи до 18-годишна възраст, които умеят да яздят. За предпочитане е да са сираци. Всекидневен риск с опасност за живота. Заплащане - 25 долара седмично."

Според вас каква работа се предлагала на тези момчета? Превоз на пощенски пратки из територията на Америка! Влакът от Мисури до Калифорния пътувал 24 дни, тоест почти месец. А за първата доставка с новата услуга е необходима малко повече от седмица.

Първите пощальони Джони Фрай и Сам Хамилтън изминавали по 160 км на ден, пресичайки прерии, обитавани от бандити и аборигени. Услугата им, наречена "Пони експрес", била доста скъпа за онези времена: по 5 долара за всеки 10 грама пратка, докато обичайната поща струвала 50 пъти по-евтино. Но ако някой искал наистина бърза доставка, се обръщал към Джони и Сам.

Рекорд в това отношение бил регистриран през 1861 г., когато разстоянието (над 2500 км) от Мисури до Сакраменто (Калифорния) се изминава за 7 дни и 17 часа. Обаче заради изграждането на трансконтиненталната телеграфна линия съвсем скоро "Пони експрес" прекратява дейността си - след 18 месеца работа.

Пощата в определени моменти се разнася благодарение на коне, камили, кучешки впряг, кораби, шейни, самолети, коли, мотори, снегомобили... Но един от най-странните начини за доставка на писма и колети е с помощта на... ракети. Използват ги за целта през 1936 г., за да прехвърлят пратките през замръзнало езеро. Разстоянието не е голямо, но ракетите падат, преди да прелетят необходимите 600 метра, и се разбиват в леда.

Мулето може да пренася до 70 кг

Пощальонът събира кореспонденцията и я доставя по класическия начин - пеша. Историята помни още един подобен случай: през 1959 г. от подводницата USS Barbero изстрелват ракета с 3000 писма, които трябва да стигнат до военната база в Мейпорт, Флорида.

Апаратът прелита 150 км за 22 минути, след което се приземява на нужното място. Въпреки успеха този начин за доставяне на пощенски пратки е твърде скъп и вероятно това е основната причина повече да не се използва.

В района на Големия каньон, край Супай, Аризона, действа доста необичайна пощенска станция. Тъй като релефът на местността не позволява да се използват хеликоптери, за доставка на различни пратки широко се използват мулета. Всяко от животните, съчетаващо силата на коня и издръжливостта на магарето, може да пренася до 70 кг поща, която за 3-5 часа стига до нужното място.

Любопитен е и фактът на така наречената пневматическа поща, доста популярна в началото на миналия век. Повече от половината пратки в Ню Йорк се доставяли с помощта на такава високотехнологична система, използваща сгъстени газове. Налягането в тръбите се създавало благодарение на вентилатори и компресори, а скоростта на пощенските "снаряди" надхвърляла 150 км/ч. На всеки 12 секунди операторите в отдела за пневматически пратки - за целта били назначени 136 души - "изстрелвали" контейнерите с писма и колети.

Въпреки голямата оперативност на този тип доставка на пощата, имало и доста недостатъци. Най-напред теглото на един "снаряд" не бивало да надвишава 1,5 кг, а сортирането и подреждането на пликовете и кутиите в него било изключително пипкаво и отнемало много време. Затова през 1922 г. пневматическата поща остава в историята.

Най-древното послание

Бутилкова поща е от най-древните начини за изпращане на съобщения по вода. На къс хартия или пергамент се изписва текст, свитъкът се поставя в стъклена бутилка, която се запечатва и се хвърля в морето или океана. След определено време, тласкана от теченията, тя се приближава към брега или бива уловена още в открито море.

За разлика от традиционните способи за предаване на съобщения, такава поща не може да се контролира - зависи изцяло и само от случайността. Според една легенда този способ за изпращане на писма е изобретен от гръцкия философ Теофраст, който през 310 г. пр. Хр. хвърля във водата в близост до Гибралтар няколко запечатани съда със записки, за да докаже, че водата в Средиземно море идва от Атлантическия океан. След няколко месеца едно от посланията било намерено край бреговете на остров Сицилия.

Оттогава насетне в историята са описани множество случаи на използване на бутилкова поща. Благодарение на този древен начин за изпращане не само са запазени единствените сведения за съдбата на изгубени в морето кораби и техните екипажи, но в тях се крие и последната надежда на оцелели, очакващи помощ и спасение. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Журналистката Мая Паскова е избрана чрез конкурс за секретар на най-старото плевенско читалище - "Съгласие 1869", съобщиха на БТА от културния институт.

04.06.2020/09:04

Мария Попова, създателката на сайта Brain Pickings, е израснала в България, живее в Бруклин. Завършила е Университета на Пенсилвания със специалност "Комуникации".

03.06.2020/15:25

Нов кът за отдих над Големия язовир в парк „Кайлъка“ в Плевен изградиха в края на миналата седмица младежите от Сдружение „Доброволци за Кайлъка“.

02.06.2020/17:43

Днес в плевенския парк „Кайлъка” ще се проведе национална обединителна среща на ръководители на състави по танци и изкуства под надслов „Национално обединение на гилдията”.

30.05.2020/13:11

По повод Международния ден на детето, 1 юни, входът в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къщата музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде безплатен за деца и ученици до 18 години.

29.05.2020/19:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки