Начало
 
 

TV7сътвори последно шоу по случай спирането си

20.09.2016 /08:24 | Автор : Светослав Спасов/ В. "Сега" | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Водещият на сутрешния блок Георги Налбантов. Снимка: TV 7

Дали телевизия TV7 бе изключена от ефира точно в момента, в който някой сигнализира, че има намерение да я реанимира? Или пък медията се възползва от предстоящото си неизбежно спиране, за да го направи по-мелодраматично?

Този въпрос си задаваха зрителите, докато гледаха последните й минути. След дълго повтаряне на стари предавания на 17 септември от 8 ч. в сутрешната схема на медията се появи първото ново заглавие от над година - блокът "Добро утро, България" с водещ Георги Налбантов. В рамките му рестарт трябваше да получи и рубриката "Насреща Люба Кулезич". Три дни преди завръщането на Кулезич медийните репортери получиха мейл от PR отдела на TV7, от който не бяха чели нищо в продължение на почти 12 месеца. В писмото липсваше името на човека, който го изпраща, и телефон за връзка. Не се посочваха и първите гости в предаването, каквато е обичайната практика. Едва при старта му се видя, че право да говори най-напред е получил един от адвокатите на банкера Цветан Василев по делото за източването на КТБ. 

Част от големите кабелни оператори наистина изключиха сигнала на TV7

още в началото на "Насреща Люба Кулезич". Докато предаването още можеше да се гледа, в ефира му вървеше надпис, че в 15 ч. на същия ден TV7 и детският канал Super 7 преустановяват излъчване във връзка с решение на Съвета за електронни медии (СЕМ), което обаче не било връчено по надлежния ред на собственика - фирма "ТВ Седем" ЕАД. "Излъчването ще бъде възстановено след решение на компетентния съд по законовия ред за обжалване" - се четеше още в съобщението. 

На 13 септември СЕМ отне лицензите за ефирно разпространение на TV7 и Super 7. Заличено бе и разрешителното на News 7, която се разпространяваше в пакет с TV7 и Super 7. Мотивът на регулатора за свалянето TV7 и Super 7 бе, че през май Софийският градски съд (СГС) е започнал производство по несъстоятелност на дружеството и е обявил начална дата на неговата неплатежоспособност - 31.12. 2015 г. СЕМ прие, че при това положение са налице неверни данни в онази част от документите на "ТВ Седем", с която кандидатите за лиценз декларират отсъствие на правни пречки за получаването му. Едно от тях е желаещите да не са лица, които "през последните пет години, предхождащи кандидатстването, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация". СЕМ приема, че въпросното обстоятелство трябва да се съблюдава не само по отношение на миналото, но и в настоящата си дейност. "Изпадането в несъстоятелност за доставчик, който вече притежава лицензия, е нарушение на критериите за допустимост за издаването й, което като последица налага принудителното й отнемане - се казва в мотивите. Съгласно Закона за радио и телевизия изпадане в несъстоятелност може да се използва като основание за отказ за издаване и на кабелна и сателитна регистрация, каквато TV7 и Super 7 доскоро притежаваха. Това ограничение вероятно е послужило като мотив СЕМ да поиска от кабелните оператори да изключат двете програми от мрежите си. От становището на регулаторът обаче не стана ясно защо той не е започнал процедурата още през май, когато СГС откри производството за несъстоятелност на "ТВ Седем", а изчака почти пет месеца. В същото време отнемането на трите лиценза е първият случай, в който СЕМ заличава телевизии, на които се разрешава да излъчват ефирно цифрово. "Това е началото на регулаторната практика за отнемане на лицензии" - написа в блога си специалистът и преподавател по медийно право Нели Огнянова. 

Изчезването на TV7 от ефира изглеждаше въпрос на време след фалита на КТБ

и бягството на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев в Сърбия. Години наред той бе представян като "консултант" на медийния проект. През най-активния си период TV7 се запомни като телевизията, която осигури евродепутатското място на Николай Бареков, както и влизането на партията му "България без цензура" в българския парламент. TV7 осигури и ефир за аферата "Костинброд" в деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори през 2013 г. След затварянето на КТБ бе съобщено, че средствата, които банката е отпуснала на медията, възлизат на близо 50 милиона лева, както и че общият размер на задълженията на TV7 към фирми е за над 30 милиона лева. 

м.л.

Сподели в
 

Съдът на САЩ отхвърли искането на защитата на американския президент Доналд Тръмп за отлагане на делото за сексуален тормоз, заяви журналистката Жан Карол.

09.08.2020/15:45

Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви и поеха контрола над Нова телевизия. Интересна е и апартаментната близост на Владислав Горанов с братята.

08.08.2020/16:45

Този срамен акт, на който станахме свидетели, е изключителна словесна и физическа бруталност срещу журналисти. Абсолютно недопустимо е подобно нещо да се случва в една европейска държава, казва бившата шефка на СЕМ, която очевидно не помни, че СБЖ е внесъл в НС още през 2017 г. предложения за законодателни промени именно в защита на журналистите и журналистическия труд. И досега не им е даден ход. Защо?

07.08.2020/15:25

АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват безпристрастно и пълноценно събитията в българското общество – в политически, социален и икономически план.

06.08.2020/15:25

Китайското външно министерство обяви , че е готово да отговори на американски действия спрямо медии от Китай, съобщи американският в. "Вашингтон пост".

05.08.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки