Начало
 
 

TV7сътвори последно шоу по случай спирането си

20.09.2016 /08:24 | Автор : Светослав Спасов/ В. "Сега" | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Водещият на сутрешния блок Георги Налбантов. Снимка: TV 7

Дали телевизия TV7 бе изключена от ефира точно в момента, в който някой сигнализира, че има намерение да я реанимира? Или пък медията се възползва от предстоящото си неизбежно спиране, за да го направи по-мелодраматично?

Този въпрос си задаваха зрителите, докато гледаха последните й минути. След дълго повтаряне на стари предавания на 17 септември от 8 ч. в сутрешната схема на медията се появи първото ново заглавие от над година - блокът "Добро утро, България" с водещ Георги Налбантов. В рамките му рестарт трябваше да получи и рубриката "Насреща Люба Кулезич". Три дни преди завръщането на Кулезич медийните репортери получиха мейл от PR отдела на TV7, от който не бяха чели нищо в продължение на почти 12 месеца. В писмото липсваше името на човека, който го изпраща, и телефон за връзка. Не се посочваха и първите гости в предаването, каквато е обичайната практика. Едва при старта му се видя, че право да говори най-напред е получил един от адвокатите на банкера Цветан Василев по делото за източването на КТБ. 

Част от големите кабелни оператори наистина изключиха сигнала на TV7

още в началото на "Насреща Люба Кулезич". Докато предаването още можеше да се гледа, в ефира му вървеше надпис, че в 15 ч. на същия ден TV7 и детският канал Super 7 преустановяват излъчване във връзка с решение на Съвета за електронни медии (СЕМ), което обаче не било връчено по надлежния ред на собственика - фирма "ТВ Седем" ЕАД. "Излъчването ще бъде възстановено след решение на компетентния съд по законовия ред за обжалване" - се четеше още в съобщението. 

На 13 септември СЕМ отне лицензите за ефирно разпространение на TV7 и Super 7. Заличено бе и разрешителното на News 7, която се разпространяваше в пакет с TV7 и Super 7. Мотивът на регулатора за свалянето TV7 и Super 7 бе, че през май Софийският градски съд (СГС) е започнал производство по несъстоятелност на дружеството и е обявил начална дата на неговата неплатежоспособност - 31.12. 2015 г. СЕМ прие, че при това положение са налице неверни данни в онази част от документите на "ТВ Седем", с която кандидатите за лиценз декларират отсъствие на правни пречки за получаването му. Едно от тях е желаещите да не са лица, които "през последните пет години, предхождащи кандидатстването, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация". СЕМ приема, че въпросното обстоятелство трябва да се съблюдава не само по отношение на миналото, но и в настоящата си дейност. "Изпадането в несъстоятелност за доставчик, който вече притежава лицензия, е нарушение на критериите за допустимост за издаването й, което като последица налага принудителното й отнемане - се казва в мотивите. Съгласно Закона за радио и телевизия изпадане в несъстоятелност може да се използва като основание за отказ за издаване и на кабелна и сателитна регистрация, каквато TV7 и Super 7 доскоро притежаваха. Това ограничение вероятно е послужило като мотив СЕМ да поиска от кабелните оператори да изключат двете програми от мрежите си. От становището на регулаторът обаче не стана ясно защо той не е започнал процедурата още през май, когато СГС откри производството за несъстоятелност на "ТВ Седем", а изчака почти пет месеца. В същото време отнемането на трите лиценза е първият случай, в който СЕМ заличава телевизии, на които се разрешава да излъчват ефирно цифрово. "Това е началото на регулаторната практика за отнемане на лицензии" - написа в блога си специалистът и преподавател по медийно право Нели Огнянова. 

Изчезването на TV7 от ефира изглеждаше въпрос на време след фалита на КТБ

и бягството на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев в Сърбия. Години наред той бе представян като "консултант" на медийния проект. През най-активния си период TV7 се запомни като телевизията, която осигури евродепутатското място на Николай Бареков, както и влизането на партията му "България без цензура" в българския парламент. TV7 осигури и ефир за аферата "Костинброд" в деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори през 2013 г. След затварянето на КТБ бе съобщено, че средствата, които банката е отпуснала на медията, възлизат на близо 50 милиона лева, както и че общият размер на задълженията на TV7 към фирми е за над 30 милиона лева. 

м.л.

Сподели в
 

Мъжът, играл ролята на посредник в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк, обвини богатия бизнесмен Мариан Кочнер, че е поръчал убийството, предаде АФП.

16.01.2020/15:25

Медиите няма как да премълчават тежките криминални престъпления, но могат да поставят граници при представянето на детайлите.

15.01.2020/15:25

Големите амбиции на Слави Трифонов да направи общественозначима телевизия се сгромолясаха с гръм и трясък. Програмата, която Слави предлага, е достойна за кабеларка, заради което никоя значима звезда не иска да се изявява в ефира й.

13.01.2020/15:25

В милата ни татковина всеки е готов да оплюе и малкото, което сме постигнали. Вместо да се радваме за 9-ото място на Григор, Мико, Алекс Лазаров, Адриан и Алекс Донски, започнахме да се бием кой има право да вдигне байрака най-високо.

12.01.2020/17:15

Кръстина Иванова е гост в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“. Завършила техникум по текстилна техника, учила в Националната спортна академия.

11.01.2020/16:16

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки