Начало
 
 

Изложба ни напомня, че четенето не е демоде

19.09.2016 /17:21 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изложбата от плакати ще остане един месец в БНР.

„Сто години – сто плаката“ . Така се нарича изложбата, организирана от Българското национално радио, чийто автор е Ясен Николов. Експозицията е част от кампанията за популяризиране на обществените библиотеки и публичното четене на глас.

Остава ли ни време да четем в забързаното ежедневие? А имаме ли желание? Какво е за нас книгата? Отговорите на тези въпроси са различни. Книгата е прозорец към един нов свят, който чака да бъде отворен. Тя може да е мост между различни епохи, да дава отговори на много въпроси, които ни вълнуват. Всяка носи своето послание и ни променя дори без да усетим, докато я четем. Ясен Николов е човек, за който четенето дава възможност всеки да разшири кръгозора си, да погледне отвъд познатото, с което вече е свикнал. Именно то го мотивира да организира тази изложба.  

Какво съдържа и какво ни внушава тя, ни разказва Ясен Николов:

„Нашето основно послание е, че четенето не е нещо старо, не е отживяло. То е за всички, актуално е за децата ни и за нас. Това, което ще видим на изложбата, са послания от цял свят. Послания, защо си струва да четем от артисти и автори от Америка, Русия, Франция, Испания, Китай. Книгите са богатство на духа и богатство за всеки от нас. Имаме възможност да видим как хората са приканвани да четат още от 19 век. Или как във военно време, хората са призовавали цели нации да четат и така да помагат за възхода на обществото.“


„Открий прекрасни светове… Събуди се и чети!“ Това ни призовава един американски плакат от 60-те години на миналия век. Самият плакат като носител насочва вниманието към четенето, провокирайки вниманието на хората:

„Много е интересно за хората, които се интересуват от графика, дизайн и изкуство, да наблюдават как в ранната индустриална печатарска форма имаме ограничения. Първите плакати са с по един-два максимум три цвята. Във военното време са доста лаконични и изчистени. Има такива, които се променят през 70-те и са белязани от Изтока, мистиката и сексуалната революция. Преоткриващото общество открива не само вътрешните си стремежи, но и арт- формите. След 2000-та година има едно завръщане към ранната анимация и комикс от 20-те. Има завръщане към класическия рисунък, детската и младежката аудитория.“, казва още Николов.


Чрез плакатите ще видим как книгата опитва да превъзпита и преобърне светогледа на цели общества в определени периоди. Контактът с нея ни припомня също наши спомени и отдавна забравени идеи или ни дава възможност да си върнем изгубената вяра и надежда.

Изложбата е част от кампанията „Чети смело, чети на глас”. Тя започва преди 4 години, когато Ясен и екипът му решават, че трябва да се погрижат за възрастните хора в старчески домове. Посвещават част от времето си на това да им четат и да им покажат, че не са забравени, че с помощта на книгите могат да усетят отново колко голям е светът. От известно време кампанията е насочена и към учениците. Екипите на фондация „Деца на България” организират четения в училища, библиотеки и паркове. Но как спечелват вниманието и интереса на днешните деца?

„Това, което мога да кажа, е, че всички деца се вълнуват да бъдат център на внимание. Трябва да им помогнеш да разберат, че смисленият текст ги превръща в център на вниманието, да разберат, че текстът им дава възможност да развиват таланта си. Те се интересуват много от социалното признание.“, споделя още Ясен Николо.


Изложбата гостува от 19 септември в Мраморното фоайе на БНР и ще остане там един месец. После ще отиде в Бургас, Варна и Русе. Организаторите се надяват да достигнат до всяко кътче на страната, защото искат „хората  да разберат, че всички ние се нуждаем от духовна храна, но трябва да повярваме, че от нас зависи да си я дадем”. А книгата е най-доброто средство за това.

 м.л.

Сподели в
 

В тандем с Бинка Желязкова създават филмите "А бяхме млади”, “Голямото нощно къпане”, “Животът си тече тихо”, “Басейнът” и др.

25.09.2021/22:39

На 25 септември от 14.00 ч. в галерия „София” за 32-и път в България се откриват Дните на японската култура с подкрепата на Посолството на Япония у нас и клуб „Приятели на Япония в България - Нихон Томоно Кай”. Традиционно участват членове на Сдружение за икебана „Кагецу” и Столична библиотека.

24.09.2021/18:37

Настоящата учебна година Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен посрещна с името на новия си патрон – писателя Димитър Димов.

24.09.2021/12:29

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. То се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София" в столицата.

22.09.2021/14:48

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки