Фондация „Димитър Цонев“ ще поощрява млади тв таланти

31.08.2016 /11:11 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С минута мълчание бе почетена паметта на Димитър Цонев

С минута мълчание започна вечерта в памет на журналиста Димитър Цонев, която се състоя навръх неговия рожден ден, когато трябваше да навърши 57 години. На нея беше оповестено учредяването на фондацията, носеща името на водещия на „Още от деня“ по БНТ за качествена тв журналистика и публицистика.

Водещата Цветанка Ризова съобщи на присъстващите, че наред с многото намерения, които ще бъдат включени в дейността на фондацията, ще има и награда „Димитър Цонев“. Според нея иде реч за сериозна социална журналистика и публицистика.

Идеята за учредяването на фондацията е на Десислава Цонева, до която тя достигнала в деня, когато Димитър Цонев почина. „Реших, че това е единственият начин да продължа живота на баща си, защото отказвам да приема, че го няма вече“ – каза тя за сайта на СБЖ.

Двигателят в организационната част е на Димитър Цонев-младши, който дава всичко от себе си, за да се осъществи благородният проект. А членове на УС на фондацията са Венелина Гочева, Вяра Анкова, Елена Йончева, Любомир Стойков, Цветанка Ризова, Уляна Пръмова, Христо Мутафчиев, Десислава Цонева, Росен Томов, Димитър Цонев-младши. Предстои да бъде сформирано жури, което ще изработи плана и критериите за награждаване.

"Освен голямата награда „Димитър Цонев“ за телевизионна журналистика, която най-вероятно ще бъде с платен стаж в западна медия, ще има и други категории, които все още не са уточнени, защото това все пак зависи от финансовата част – разказа за сайта Деси Цонева. - Планирали сме също и поредица от отворени лекции на теми журналистика. Ако има възможност, и участие в различни конкурси, където да се подпомагат различни журналистически проекти, но всичко зависи от средствата. Иначе идеи има много. Ще направим и документален филм за баща ми. Идеята като цяло я има. Той ще бъде излъчен на 8 декември следващата година, когато ще връчим първите награди.“ Вече има и създаден сайт на фондацията.

Според юриста Росен Томов всички правила, по които ще бъдат набирани средствата за фондацията, ще са ясни и отворени. Ще се дават редовно отчети какви средства са събрани и за по какво предназначение са отишли. Това е много важно, защото от него зависи моралният облик на фондацията.

С чаша вино в памет на Димитър Цонев завърши вечерта, посветена на него.

А ето какво сподели дъщерята на известния журналист за баща си пред сайта на СБЖ: „Това, което съм научила в сферата на журналистиката, е от моите прекрасни професори в УНСС, където завърших журналистика и масмедии, а всичко останало дължа на баща ми. Неговите съвети никога не са ме подвеждали, винаги е заставал зад гърба ми и това, което съм научила от него, ще продължи да живее чрез мен“.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

Валентина Панова, член на СБЖ и на Журналистическо дружество „Веслец Враца“, събра десетки приятели и почитатели на презентацията на книгата си „Веселие по врачански /Разкази и ситнежи/“. Събитието се проведе във вторник, 15 юни при огромен интерес в читалнята на библиотеката на Народно читалище „Развитие 1869“.

16.06.2021/15:39

Концептуалната изложба "Лета" (Léthé) на живеещата и работещата във Франция българка ще бъде представена в галерия "Квадрат 500" от 24 юни до 1 август. В професионалния ѝ път са записани над 50 корици на различни издания.

16.06.2021/14:27

От 15 юни до 15 юли съдържанието на сайта www.sedemosmi.tv, включително пълният архив, ще е достъпно без заплащане. Същото важи и за излъчването на живо.

16.06.2021/09:03

Известната журналистка пише в своя Фейсбек: Въпросът Кой? е все още актуален. КОЙ? В неговите различи форми и прояви. Ще има ли нов Кой или нищо не се е променило? Или старият ще запее нова песен? Или ще слушаме същата песен, но от други изпълнители? Или няма да има Кой? Без честни журналисти и независими медии няма да получим отговорите на тези въпроси.

15.06.2021/14:34

Здравният репортер на Би Ти Ви и водещ на поредицата „COVID-19: Ваксините“ в сутрешния блок „Тази сутрин“ – Мария Ванкова, вече е водеща на късните новини на телевизията в делничните вечери.

15.06.2021/09:42

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки