Начало
 
 

Във Варна очакваме днес поета на киното Марлен Хуциев

26.08.2016 /15:28 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Определят Марлен Хуциев като пророк на новия киноезик

"Пролет на улица "Заречная" (1956 г.), "Аз съм на 20 години" (1964), "Юлски дъжд" (1966), "Беше месец май" (1970) отдавна са влезли в списъка на култовите филми на руското кино - на онези, които променят поколения с честността на посланията си.

А и със смелостта на филмовата си изразност.

Техният режисьор и сценарист, народният артист на Русия Марлен Хуциев ще бъде почетен гост на XXIV международен филмов фестивал "Любовта е лудост" и ще бъде удостоен с наградата на фестивала за принос в развитието на световното киноизкуство, научи "Дума" от Ралица Лукова, мениджър събития във ФКЦ Варна.

Хората, които познават Марлен Хуциев отблизо, твърдят, че той е удивителен човек, който през целия си живот, и на 91 години, е успял да съхрани чистотата си и откритостта си към света. Според него самия тайната на филмите му е, че неизменно се опират на вечните житейски ценности: свобода, независимост, откровеност, хармония.

Ще покажат филм и за самия режисьор

"Добрият режисьор трябва да съчетава в себе си две качества - увереност и съмнение", твърди той. Не е парадокс, само на основата на това единство може да се роди честно, човечно, близко до хората кино. А киното на Марлен Хуциев е такова.

"За мен той е Творец, който е създал свое собствено поетично пространство. Поет на киното!", казва за него друг известен руски кинорежисьор - Вадим Абдрашитов. А Александър Мита добавя: "За нас, по-младите, през 60-те той беше Бог, колкото и гръмко да звучи. Пророк на новия киноезик!"

Варненската си награда - запазената статуетка на фестивала "Златна Афродита" със специално посвещение за него, Марлен Хуциев ще получи на официалното откриване на "Любовта е лудост" на 26 август от 19 ч. в зала 1 на ФКЦ.

А до 23 август почитателите на стойностното кино могат да видят и най-добрите му филми в панорамата "Големият Хуциев", организирана със съдействието на Россотрудничество - България, с вход свободен. Прожекциите са на руски език.

Панорамата ще завърши с документалния филм "Упоритият Хуциев" на режисьора Андрей Осипов, посветен на 90-годишнината на майстора. С много топлота той разказва не само за знаковите филми на големия режисьор, но и за работата му в момента върху филм за срещата на Толстой и Чехов.


 

Сподели в
 

Талибаните и афганистанското правителство заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

07.05.2021/09:05

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко хора, наети в медиите. По приблизителна оценка те са под 3000 души.

06.05.2021/09:04

Във вторник, 4 май, Гърция отбеляза Международния ден на труда със закъснение, обусловено от тазгодишното попадане на 1 май в рамките на великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не бяха организирани демонстрации, но имаше стачки.

05.05.2021/09:03

Словенските журналисти започнаха дарителска кампания в подкрепа на единствената информационна агенция на страната в ЕС, тъй като дясноцентристкото правителство спря финансирането на СТА, съобщи АФП.

04.05.2021/09:02

Уебинарът ще е днес, на 3 май, от 11.00 ч. до 12.15 ч. българско време. Темата е "Световен ден на свободата на печата - кои са основните заплахи за журналистите в Европа?"

03.05.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки