Начало
 
 

Кой е сред българските журналисти Илия Борисов?

10.07.2016 /12:08 | Автор : Марин Ботунски | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Илия Борисов е одухотворен, не се "пребоядиса" след 1989 г.

На 10 юли 2016 г. дългогодишният кореспондент на в. "Работническо дело" и в. "Дума" Илия Борисов навършва 85 години. В предговор към книгата му "Врачански летописи", която излезе от печат през 2011 г., съм писал:

"...Той седи пред компютъра у нас, чете преписаните за книгата отзиви от колеги журналисти, от писатели, композитори, общественици, сините му очи се зачервяват, по бузите се търкулват сълзи. Изрича: "Аз ли съм този човек?! За мен ли са казани тези думи?"

Там, в отзивите за Илия Борисов, има и позасилени оценки (може би и заради солидната 80-годишнина), но няма неистини. Има недоизречени неща. Но общият портрет - това е портретът на Илия Борисов, такъв, какъвто се е съмосъздал с труда, с морала, с духовните си ценности.

Юлия Пискулийска харесва "естествеността му", отбелязва, че Илия Борисов "не само най-близките си хора дарява с обич и сила. Не само приятелите могат да разчитат на него. Всяко най-дребно дело е белязано с една своеобразна, негова си всеотдайност и чиста помисъл."

Драгомир Шопов доверява: "...Много интересен е този човек. Вълнува се от всичко."

Тодор Коруев оценява чутите "похвални думи за бай Илия от всички кметове, нищо че се сменяха цветово, от дядо Калиник, от местни общественици, развяващи различни партийни знамена, от врачанските журналисти, от приятелите му... А това е богатство, което не се придобива току-така."

Илия Борисов е роден на 10 юли 1931 г. в с. Брусарци (днес град), Ломска околия. Семейството е бедно, но многолюдно, 4 деца - две момчета и две момичета. Основната борба била - да се превъзмогне беднотията и "тъмницата" на незнанието, да се изучат децата.

Бил е и член на УС на СБЖ

Илия завършва ломската мъжка гимназия "Найден Геров", 3 години служи в гранични войски, част от които във в. "Граничар". След уволнението си работи 2 години във в. "Народна младеж",после във врачанския в. "Отечествен зов". 30 години непрекъснато е окръжен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума".

Член бе на редакционната колегия на в. "Отечествен зов" и на литературното приложение "Дъга". Дълги години - председател на журналистическото дружество във Враца. Създател е на в. "Първа атомна". Избиран е за член на Управителния съвет на СБЖ.

15 години бе председател на Клуба на дейците на културата, една от най-демократичните институции по онова време. Храм на духа! Най-дейният клуб в България.

По неговите дописки, кореспонденции, фоторепортажи и проблемни материали, отпечатани в "Работническо дело", ДУМА, "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и във врачанските вестници, може да се съди за развитието, въздиганията и падовете в родния край. Те са искрен и истинен летопис за Враца и Врачанско в един отрязък от половин век.

"През всичките тези времена - преди и после, и после... четях твоите писания по вестници и списания - ще напише поетът Йордан Милев. - Където и да бях из този наш чуден, но недотам добре уреден свят! И всичко, което научавах - добро и зло за нашия орисан роден край, разхвърлено по страници и площади, и "тайни вечери" в Клуба на дейците на културата - беше от сълзата на твоето честно и талантливо перо..."

В периода 1982-1990 г. Илия Борисов бе отговорен секретар на литературно-художествения алманах "Околчица". В годините на прехода създаде Вазовия музеен кът в Черепишкия манастир и доскоро пътуваше всяка събота и неделя, да посреща българи и чужденци, интересуващи се от народния ни поет.

Не се е "възползвал" от нищо

И днес живее в малък апартамент. Съпругата му Радка почина през 2014 г., но до последно работеше, за да си помагат в несвършващия преход. Никой не ги е чул да се оплакват, да се молят, да искат помощ. Сега "най-светли" са почивните дни, в които идва дъщерята Боряна. Или когато прозвъни, тук, във Враца, или по телефона, гласът на внука Петър.

В часовете на усамотение или на равносметка осъзнава:
Не е бил интелектуално острие, но добротворец е бил.
Не е бил политически водач, но е водил след себе си хора, грижил се е за професионалното им и човешко развитие...
Вървял е между "блюда", но не е бил нито блюдоедец, нито блюдолизец. Не осребри кореспондентството си в партийния орган, не се "пребоядиса" след 1989 г., не пренаписа биографията си...

Става "Почетен гражданин на Враца"

Не се е бил в гърдите, не е изтъквал заслуги, не е искал нищо в замяна на извършено добро дело. Труд - на обществени начала. Не платен.  С добри дела е наспорен животът на този открит, достъпен, умеещ да благославя трудолюбието, хляба и истината участник в градежа на духовността на Врачанския край. И съвсем естествено в 2011 г. му бе присъдено званието "Почетен гражданин на Враца".

...Врачани често могат да го видят в следобедните и привечерни часове на пл. "Христо Ботев". Той не живее далеч, но му трябва много време, за да измине близо 400-те метра от дома до площада - защото среща стотици, които поздравява и го поздравяват, хора, с които е работил, но по-често деца и внуци на приятели. Той, освен бонбони и многоцветни химикалки за децата, има дума и усмивка за всеки.

- Откъде е дошъл Илия Борисов в този хубав град... да върши такива хубави неща? - ще запита Катя Ахмад, съпругата на големия арабски поет Ахмад Сюлейман Ал-Ахмад, впечатлени при посещението си във Враца от многообразната дейност на Клуба на дейците на културата. И докато съпровождащите поета се мъчат да преведат на арабски името на с. Брусарци, лауреатът на Международната Ботевска награда Ахмад Сюлейман Ал-Ахмад на чист български език изрича:

- Не е важно откъде идва човек, по-важно е закъде пътува!

Може би покойният Александър Лилов, в пропити от истинско приятелство думи, е предугадил отговора: "Той старее красиво. Като катедралите. В мир със себе си. В хармония със съвестта си."

Доайенът на врачанските журналисти старее като добрите хора, уверен, че добродетелта определя бъдещето на света, че истината не се подменя и не се купува, че верността е сред най-скъпите качества, че стореното добро ще проживее дълго, че слънцето, звездите, изворите, огънят, въздухът и земята са на всички и за всички.


 

Сподели в
 

Телевизионната водеща Мариана Векилска вече над 20 години е част от различни телевизионни предавания. Векилска споделя, че е намерила нов смисъл в работата си. Признава и, че именно предаването на БНТ „България в 60 минути“, на което в момента е водеща, я е върнало към телевизията.

25.07.2021/08:38

Правосъдните министри от Европейския съюз призоваха за съвместни действия за борба с езика на омразата, предаде ДПА.

13.07.2021/13:23

„Връзката „власт – медии – общество е скъсана от самозабравяне. Дългогодишната липса на демокрация в България доведе до липса на демократични рефлекси по всякакви поводи. Периодично има политици, които се възползват от тази липса и изплуват на крилете на популизма и лъжите.“ Мнението е на Любомир Аламанов, експерт по комуникации и пиар.

05.07.2021/15:10

„Мисля, че ние, българите, не се интересуваме много от справедливост. Както и много не се интересуваме и от свободата. За нас по-притегателно е възмездието, което е изопачена, малко грозна част от тази сграда, която трябва да направим, наречена демокрация.“

27.06.2021/18:59

В книгата си „Лицемерната Америка“ германският учен Михаел Лудерс пише, че малък брой елити и групи по интереси в САЩ манипулират общественото мнение чрез медиите, които, благодарение на множество ограничения са принудени да „подбират и изкривяват факти“, за да постигнат обществен „консенсус“.

23.06.2021/16:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки