Начало
 
 

Познайте кой ще дойде още в „Черешката на тортата“?

08.07.2016 /15:21 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Черешката на тортата” има синоним: „Върха на сладоледа”

С удоволствие съм писал за това предаване на Нова телевизия още при появата му преди няколко години. Защото показваше кулинарните умения на интересни хора, любопитните можеха да си запишат интересни рецепти, а в него има и спортна тръпка - като във всяка надпревара.


Оттогава изтече много вода

Изредиха се и много участници. Артисти, певци, банкери, по-известни и не толкоз известни красавици, журналисти... Неизменно присъстваше лимузина, неизменен коментатор бе (и е) Иван Манчев.

Предаването се снимаше най-вече в София, но имаше седмица и на черноморското крайбрежие. Надникнахме в хубави къщи, цели палати дори, видяхме посрещания във вили, а и в ресторанти.

Чухме, а и видяхме как се приготвят екзотични ястия, пъстрееха различни плодове, риби, ухаеха редки подправки. И научихме как с тях се приготвят салати, предястия, основни ястия, десерти. Макар че почти всички не са по джоба на средностатистическия българин...

Някои от участниците – не знам защо – бяха канени по няколко пъти. Което не е редно. Ала един от върховте на почудата бе изкачен с

надпреварата между деца на бивши участници

В дните преди края на „Евро 2016“ пет вечери в „Черешката на тортата“ участваха синовете и дъщерите на певиците Десислава, Бони, на Йоко,  която ми е трудно да кажа с какво се занимава, на актрисата Мая Бежанска, на Ива Екимова, съпруга на покоен музикант и участничка в „Биг брадър“.

Все деца на 14-15 години, които се постараха наистина много. И в готвенето, и в подредбата на масите. Но през цялото време личеше, че в това предаване не им е мястото.

Цялата работа приличаше много на изпълненията на десетки любовни песни от невръстната Крисия в „Шоуто на Слави“.

...Пиха безалкохолно шампанско в лимузината, разговаряха около масата, но и в кухнята, и в домовете и ресторантите бяха под сенките на погледите на майките си, на тяхната – желана или не – помощ.

Бяха като под индиго

С една цел –  да не се изложат популярните родители, които пък са дружина, абонирана за различните предавания на Нова телевизия.

Хора от тая дружина минават по целия синджир -- от сутрин, та до късна вечер. Това обрича тая медия на странна затвореност, на особена самодостатъчност.

Купуваха децата каквото им бяха заръчали (скариди, маскарпоне, салати айсберг), готвеха каквото им бе заръчано.

Полезното бе, че все пак в разговорите им се отъркулиха фрази, върху които, ако не са профучали от едното през другото ухо на зрителя,  си струва да се замислим:

„Вазов, Ботев – далеч от мене!“

„Всичко, ама не и книги.“

„Важното е да се забавляваме.“

Слава Богу: „Не обичам чалга.“

А и: „Да гледаш телевизия е тъпо.“

Не е тъпо, дечица мили. Важното е какво и кога ще ви покажат. Важно е да ви научат да мислите и да избирате. И да знаете кога да изключите телевизорите си. Дано родителите да ви научат и на това.

А инак, продължавам да се чудя – кои ли ще бъдат следващите поканени в „Черешката на тортата“?


 

Сподели в
 

Съдът на САЩ отхвърли искането на защитата на американския президент Доналд Тръмп за отлагане на делото за сексуален тормоз, заяви журналистката Жан Карол.

09.08.2020/15:45

Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви и поеха контрола над Нова телевизия. Интересна е и апартаментната близост на Владислав Горанов с братята.

08.08.2020/16:45

Този срамен акт, на който станахме свидетели, е изключителна словесна и физическа бруталност срещу журналисти. Абсолютно недопустимо е подобно нещо да се случва в една европейска държава, казва бившата шефка на СЕМ, която очевидно не помни, че СБЖ е внесъл в НС още през 2017 г. предложения за законодателни промени именно в защита на журналистите и журналистическия труд. И досега не им е даден ход. Защо?

07.08.2020/15:25

АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват безпристрастно и пълноценно събитията в българското общество – в политически, социален и икономически план.

06.08.2020/15:25

Китайското външно министерство обяви , че е готово да отговори на американски действия спрямо медии от Китай, съобщи американският в. "Вашингтон пост".

05.08.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки