2016-та е повратна за свободата на пресата

04.05.2016 /09:44 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: чуждестранни медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Президентът на Финландия Саули Ниинистьо и Ирина Бокова

Така нарече тази година генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която участва в конференцията, посветена на Световния ден на свободата на пресата в Хелзинки.

Както съобщава сайтът на ЮНЕСКО, в столицата на Финландия се събраха стотици участници от различни страни, които обсъждат основните проблеми, които се налага журналистите да решават в наши дни.  На откриването на форума генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че правата на журналистите и тяхната свобода днес преживяват нелеки времена. „Днес свободата и правото да кажеш това, което мислиш, се сблъскват с недостатъчния плурализъм и независимостта в медийната сфера, до цензурата, но още по-лошо е това, че журналистите са подложени на натиск и заплахи, сблъскват се омразата на екстремистите и което е най-трагично – със смъртта – каза Ирина Бокова. – През последните десет години загинаха 825 журналисти. Това е недопустимо. Ситуацията се усложнява от това, че се разкриват едва 6 % от убийствата. И точно в това се състои задачата на ЮНЕСКО – да подкрепя свободата на словото.”

Бокова подчерта, че в Ирак, Иран, Пакистан, Южен Судан, Бразилия, Гватемала, Хондурас, Мексико, Нигерия, Сомалия и в много други страни ЮНЕСКО работи с правителствата, професионалните организации и  органите за сигурност по този толкова наболял проблем. „Винаги, когато чуя за убит журналист – сподели Ирина Бокова, - призовавам правосъдието да свърши своята работа. Днес аз отново отправям апел към правителствата за това. Но за да имаме успех, трябва да сме непреклонни и открити.” Тя призова основните свободи на словото да се защитават онлайн и офлайн, защото днес особено важно е използването на интернет и все повече увеличаващата се в мрежата информация за борба с радикализацията на младежите.

На тържествена церемония по време на форума в Хелзинки беше връчена и

 

Световната награда за свобода на пресата

 

на името на Гилермо Кано. Президентът на Финландия Саули Ниинистьо и Ирина Бокова връчиха престижното отличие на азербайджанската журналистка Хадиджа Исмаилова, която е в затвора.

За да я получи, в Хелзинки беше пристигнала нейната майка Елмира, която благодари от името на дъщеря си и каза, че тя ще продължи борбата си в името на истината. „Исмаилова винаги е вървяла безстрашно напред – каза по време на церемонията Ирина Бокова, - за да напише своята статия. Независимо от каквито и да било трудни обстоятелства, тя никога не е отстъпвала в името правата на човека.”

Сподели в
 

Така нарече тази година генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която участва в конференцията, посветена на Световния ден на свободата на пресата в Хелзинки.

04.05.2016/09:44

Достъпът до информация е една от фундаменталните свободи и част от основното човешко право на свобода на изразяване, посочва в специално обръщение генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по случай Световния ден за свободата на пресата:

03.05.2016/11:01

Тази неотразима Източна красавица с дълбоки черни очи, които стигат до дъното на душата и нещата, с име като жената на пророка Мохамед, е пищна не само от пръв поглед: тя има всичко бол и бол, за да бъде на върха на призванието си и на признанието на хората: талант, несломима воля да побеждава и да отстоява докрай разкритията и принципите си.

03.05.2016/09:46

Демократичната част на човечеството празнува 3 май като Световен ден за свободата на печата от 1991 г. На 3 май в Найроби се провежда Международна конференция за свободата на печата.

03.05.2016/09:00

“Не трябва да има място за тези, които нападат журналисти или подкопават свободата на медиите!” Това е основното посланине на журналистическите организации от цял свят.

03.05.2016/00:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки