Хадиджа, Несломимата…

03.05.2016 /09:46 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хадиджа Исмаилова е осъдена на седем години и половина затвор, защото има смелостта да казва истината

Тази неотразима Източна красавица с дълбоки черни очи, които стигат до дъното на душата и нещата, с име като жената на пророка Мохамед, е пищна не само от пръв поглед: тя има всичко бол и бол, за да бъде на върха на призванието си и на признанието на хората: талант, несломима воля да побеждава и да отстоява докрай разкритията и принципите си.

Свободата на своето слово и на професията, която й е съдба. Името й на арабски означава „дете, родено преждевременно” и характеризира притежателя си като „отличен и верен другар, искрен и честен”. И може би защото е родена „преди времето си”, тя не приема обществените язви на нашето време и безмилостно и безстрашно разкрива носителите им. А това й коства много, включително и свободата. Не случайно правозащитниците я наричат „затворник на съвестта”.

Хадиджа Исмаилова!

Тя изминава дълъг професионален път от репортер във вестник „Авразия”, зам.-главен редактор на "Гунайдин" и "Уч Нокта" и разкрива блестящите си качества като политически коментатор (за тях получава наградата „Хасан Бек Зардаби”), преминава през Caspian Business News, мениджър е на програмата за подкрепа на медиите на организацията IREX. Ръководител е на бакинското бюро на „Радио Свобода”, а от 2011 г. участва в проекта за разкриване действията на организираната престъпност и фактите на корупция като координатор за Азербайджан…

Светът заговори за нея след като през декември 2014 г. властите в Азербайджан я арестуваха с мотива за… подбудителство към самоубийство на колегата си Турал Мастафиев, за  присвояване на средства в огромни размери и укриване на данъци. Според известни юристи и журналисти, колеги на Хадиджа, това са дежурните обвинения срещу неудобни за властта, на които трябва да бъде затворена устата, за да спрат за разнищват нелицеприятните истории, случващи се в страната. А Хадиджа е точно такъв човек, известен със своите скандални разследвания на търговски сделки, извършвани от роднини на и приближени до президента на страната. По този повод тя неведнъж е попадала зад решетките. Исмаилова и нейни колеги нееднократно са заявявали, че срещу тях се отправят заплахи. Според Центъра за разследване на корупцията и организираната престъпност, журналистическите разследвания на Исмаилова са доказали не една или две злоупотреби, извършени от известни бизнесмени и политици в страната.

 

Присъдата й ще влезе не само в историята на Азербайджан,

 

но и в историята на световната журналистика, са убедени всички, които застават в защита на най-добрата журналистка в страната Хадиджа Исмаилова. Според много от тях това е отмъщение на властите и по-конкретно на президентската фамилия, тъй като мнозина нейни членове се оказват засегнати от извършените разследвания и от публикуваните материали на журналистката. Съдебният процес и до днес е тема за обсъждане в света. Седемте и половина години затвор станаха обект на критика от страна на властите не само в САЩ, Англия, Европейския съюз, ОССЕ, но и от най-големите правозащитни организации. В деня, когато съдът обяви присъдата над Хадиджа, много медии по света излязоха с черни страници.

Нейните приятели обаче говорят за нея с много обич и винаги казват, че тя е човек, за който заслужава да бъдат написани книги или да се заснеме филм. 

Хадиджа Исмаилова е член на

 

организациите на разследващите журналисти

 

OCCRP и ICIJ, и то в години, когато ширещите се параноя и шизофрения преследват здравия разум, когато всеки, който се е осмелил да пише за крадците и мошениците в страната, бива наричан предател. Точно тогава азербайджанската журналистка и още няколко нейни колеги се утвърждават като най-смелите, които дръзват да разровят мръсните афери на много политици и бизнесмени, за да се стигне до днес, когато Хадиджа Исмаилова без всякакви съмнения влиза в първата десятка на разследващите журналисти в света. И това не е защото тя е жертва, хвърлена зад решетките, а обратното – гласът й все по-силно гърми и този, който не е разбрал, че процесът срещу нея е скалъпен, вече го знае.

Тя е изключително общителен и приветлив човек и благодарение на това си качество успява да се запознае с големи имена в този толкова опасен ресор в журналистиката. Именно техните уроци, безбройните срещи и разговори я правят основоположник на разследващата журналистика в Азербайджан. Според нея не трябва всеки, попаднал на някоя нередност, да се хвърля слепешката и да очерня човека, за когото смятат, че е нарушил закона, но и не бива дори да попаднеш само на един факт, да не го разнищиш и да разбереш от първо лице защо даден човек е откраднал, примерно 1 милиард. Тя е първата журналистка, която започва да използва съвременни методи за журналистически разследвания в Азербайджан, проверява имената на „своите хора” в офшорните фирми, издирва в имотните регистри техните имоти,  проследява движението на авоарите им. Ровейки се в дългите списъци на героите си Хадиджа, освен подкрепата, си спечелва и

 

много врагове, които търсят начин да й отмъстят

 

Започват да я атакуват с писма и видеозаписи, разбира се, фалшифицирани. Заплахите са коя от коя по-страшни. Освен, че ще посегнат на живота й, не пропускат и близките й. Това обаче не я плаши и журналистката продължава да се рови из далаверите на известни политици, хора в едрия бизнес, тяхното обкръжение.

И независимо, че Азербайджан се слави като консервативна страна, с всеки изминал ден подкрепата и защитниците на Хадиджа се увеличават стремително.   

И така се стига до 5 декември 2014 г. когато я арестуват с безумното обвинение, че е подвела свой колега да се самоубие. По-късно обаче въпросният „самоубиец” се разкайва и си признава, че е излъгал под натиска на специалните служби. Въпреки признанието, журналистката остава зад решетките, като веднага заваляват нови обвинения от типа, че е вземала подкупи, че е укривала данъци, че се е занимавала с незаконен бизнес и какво ли още не. Хвърлянето й в затвора обаче води до обратния ефект - колегите на Хадиджа се обединяват в специален проект, който назовават „Проектът Хадиджа”. След упорити разследвания се оказва, че днес имената на много висши чиновници и техни близки са първи в списъци за разследване на извършени финансови престъпления в Швеция, Швейцария, САЩ, Англия, Чехия, Италия, Русия и още много други страни. В основата на тези разкрития стои рискованият и труден път на Хадиджа, струващ й безброй безсънни нощи, рискови ситуации и нагли заплахи.

И не само заплахи. Пред съда тя се държи смело и достойно, аргументирано громи скалъпените обвинения. Осмелява се да заяви открито името на президента: „Редом до мен на пейката на подсъдимите трябва да седи Илхам Алиев”.

Повече от час продължава словото на Хадиджа Исмаилова след прочитането на присъдата и преди да я отведат в затвора. Наред с много аргументирани факти в своя защита тя казва: „И така, мен ме очаква затвор. Приятелите ме питат какво очаквам от него. Честно ще кажа, че не мисля за това. Особено сега, когато страната се сблъсква с много други трудности. Ще бъда само една от петстотинте затворници в Затвор № 4. Там ще имам възможност да разбера какво са легендите за „колективното превъзпитаване” и прозрачността на системата. Аз съм от тези хора, които умеят да превръщат проблемите във възможности. Така е било досега.

Ще построя дом от хвърлените по мен камъни!”

И още: „Хората питат: „Това трудно ли е?” Зависи от гледната точка. Ония, които вярват в борбата, не чувстват трудностите. Както е казал веднъж Назъм Хикмет: „Ония, които плачат у дома си и си носят сълзите  като тежки вериги на шията, не трябва да тръгват на път с нас”. Моите колеги и аз открито говорим за корупцията и беззаконието. В затвора няма да мога да върша тази работа. Но това, че сто журналисти от различни страни в света се обединяват, за да правят журналистически разследвания в глобален мащаб, не може да не ме радва. Да, мога да попадна в затвора, но работата продължава. Защото това е изключително важна работа. Ние писахме, ние информирахме обществеността, макар да знаехме, че можем да си платим с арест и шантаж. Но въпреки всичко аз съм щастлива, че си вършех своята работа. Ние, журналистите, заставаме в подкрепа на своя народ и държава. Корупцията – това не е само механизъм за обогатяване на някои хора. Но и лишаване на други хора от възможности, от образование, медицинско обслужване, а понякога и от живота”.

Още един пример в историята, когато подсъдимият се превръща в обвинител…

 

Макар и зад решетките,

 

смелата журналистка не мълчи. В писмо до The Washington Post тя пише: „Корупцията е причина да се намирам в затвора, но тази корупция е на режима, а не моя.” В писмото си Исмаилова пише, че присъдата, с която тя е осъдена да лежи, е вследствие алчността на властта, започвайки от президента и се стигне до най-дребните чиновници, които без да се свенят демонстрират най-драстичните примери на корупция и безнаказаност. „Не позволявайте политическите затворници в Азербайджан да бъдат използвани като предмет за търговия” – пише тя в писмо до The Washington Post. В същото писмо до американския вестник тя споделя: „Аз съм журналист и единственото ми „престъпление” е, че разследвам корупцията, свързана с правителството и членове на президентското семейство. Много международни организации го нарекоха враг на пресата. Той така нарушава и другите основни свободи и правото на хората да научат истината.”

Хадиджда Исмаилова и колегите й от „Радио Азадлит” са убедени, че нейният арест и присъда са заради разследванията й на корупцията във висшите ешелони на властта.

Сред многото известни световни правозащитници е и Амал Клуни, съпругата на актьора Джордж Клуни.

 

Тя ще е нейният адвокат в Европейския съд по правата на човека

 

Амал е убедена, че цялото обвинение и присъда са скалъпени. В интервю за телевизионния канал Би Би Си тя подробно е разяснила фактите по делото на Хадиджа и защо е решила да бъде неин адвокат. „През последните години защитавах интересите на други журналисти и се наложи да се запозная с много информации, касаещи съдебни дела срещу представители на пресата по целия свят – казва Амал Аламуддин Клуни. – Историята на Хадиджа Исмаилова много ме заинтересува. От една страна в нея видях, че тя е много силна млада жена, която работи в страна, където добре разбира последствията от своята журналистическа работа.”

Сред клиентите на красавицата адвокат са Джулиан Асанж, Юлия Тимошенко, правителствата на Армения и Камбоджа, както и бившият президент на Малдивската република.

И ако някой си мисли, че Хадиджа кротко и покорно излежава присъдата си, се лъже. Тя не престава да работи зад решетките.  Скоро предстои да бъде издадена преведената от нея книга „Децата на дърветата Чакаранда” на родената в техеранския затвор „Евин” писателка Сахар Делижани. В предговора на книгата авторката пише, че романът й, който за първи път излиза на азербайджански език, е преведен от човек, намиращ се също в затвора.

Това е тя, Хадиджа Исмаилова – журналистката от Азербайджан, която с усмивка приема всичко в живота си и по пътя на своя нелек труд. Освен талантлива, тя е и от главата до петите изпълнена с достойнство и храброст. Готова без да се замисли да тръгне да разнищва престъпните дела на онези, които се мислят за недосегаеми.

 

Наградите

 

В Хелзинки Хадиджа става носител на Световната награда за свобода на пресата – достойно отличие за нейната смела работа, Трябва да споменем, че то ще се нареди до наградата „Доблест в журналистиката” на Международния женски форум на медиите, до това на името на Герд Буцериус „Свободната преса в Източна Европа”. Исмаилова е лауреат на наградата на името на Елисън Де Форж, която се присъжда от международната правозащитна организация Human Rights Watch, а така също и на отличието на името на Барбара Голдсмит на литературната организация ПЕН-Клуб.            

Сподели в
 

Така нарече тази година генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която участва в конференцията, посветена на Световния ден на свободата на пресата в Хелзинки.

04.05.2016/09:44

Достъпът до информация е една от фундаменталните свободи и част от основното човешко право на свобода на изразяване, посочва в специално обръщение генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по случай Световния ден за свободата на пресата:

03.05.2016/11:01

Тази неотразима Източна красавица с дълбоки черни очи, които стигат до дъното на душата и нещата, с име като жената на пророка Мохамед, е пищна не само от пръв поглед: тя има всичко бол и бол, за да бъде на върха на призванието си и на признанието на хората: талант, несломима воля да побеждава и да отстоява докрай разкритията и принципите си.

03.05.2016/09:46

Демократичната част на човечеството празнува 3 май като Световен ден за свободата на печата от 1991 г. На 3 май в Найроби се провежда Международна конференция за свободата на печата.

03.05.2016/09:00

“Не трябва да има място за тези, които нападат журналисти или подкопават свободата на медиите!” Това е основното посланине на журналистическите организации от цял свят.

03.05.2016/00:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки