Журналистите са винаги на върха на иглата

03.05.2016 /09:00 | Автор : Доц. д-р Георги Калагларски | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. д-р Георги Калагларски е и член на УС на СБЖ

Демократичната част на човечеството празнува 3 май като Световен ден за свободата на печата от 1991 г. На 3 май в Найроби се провежда Международна конференция за свободата на печата.

По предложение на Световната организация на издателите (WAN) ООН влючва от 1992 г в своя календар третия ден на май като празник на свободната преса.

Над 2 века прогресивното човечество се стреми на наложи свободата на словото като политическа победа и проекция на демократическите процеси. Думите божествени никога не са ценност сами по себе си и за самите себе си.

Пълната свобода на словото е основна победа за всяко общество и стои над всичко останало. Тези констатации раздират каноните на консервативното общество. През декември 1792 г. светът научава за един от най-скандалните процеси, от чийто краен изход зависи развитието на демократическите процеси.

В лондонския Гилдхол забележителният гражданин и автор на Правата на човека Томас Пейн е обвинен, че е изменник на собствената си страна и активно подкрепя американската и френската революции. Затова той е заплаха за парламента и за краля. В негова защита застава, и  така остава в историята завинаги, Томас Ърскин, висш магистрат в кабинета на  принца на Уелс.

Аргументът на защитата е лаконичен:

Обвинението е несправедливо, защото потъпква един от основните принципи на британската конституция – принципа за свободата на печата! Този печат, който дава възможност на “хората свободно да разменят мислите си и тогава техният гняв угасва подобно на жарава, разпиляна по земята”. Съдът остава безразличен и иска незабавна присъда. Но пред съдебната зала вече хиляди граждани аплодират думите на Ърскин и го понасят на ръце.

Европейската битка за свободата на печата бързо се прехвърля в Америка. Интересът  особено се засилва по време на т.нар. памфлетна война, която е провокирана от Френската революция. Сменят се исторические епохи, а наред с тях се развиват и налагат различни философски доктрини на свободата на словото.

Джон  Лок провъзгласява, че в поведението си печатът трябва да се ръководи от правата на индивидите, а Матю Тиндал в “Разумът срещу ограничаването на печата” констатира, че свободата на печата е елемент от естествените права на всеки. По-късно Джеръми Бентам развива идеята, че “правителството става добро благодарение на свободата на печата и на публичната дискусия”. Години по-късно Джон Стюарт Мил в своето есе “За свободата” провъзгласява, че свободен обмен на мнения може да се извършва само чрез пресата, която трябва да се явява “най-верния съюзник на истината”.

От времето на английската революция до днес свободата на печата е неизбежен елемент в развитието на съвременната демокрация. ”Принципите на свободното слово не съществуват иначе, освен като съставна част на един порочен аргумент, в който принципите се призовават, за да замаскират мотиви, които не биха издържали на внимателно разглеждане” е записал в своите книги американският изследовател Стенли Фиш.

Свободата на словото  е относителна величина. Словото едва ли може да има класическа свобода – да бъде свободно от последици и свободно от натиск. Точно тези две възможности често превъплъщават журналистите в ангели или в дяволи на обществото. Да бъдат харесвани и уважавани, или мразени и малтретирани. Но те са винаги на върха на иглата – там, където никой друг от обществото не иска да застане.

--------
* Доц. д-р Георги Калагларски е председател на журналистическо дружество, Варна, печат – бел. СБЖ.


 

Сподели в
 

Така нарече тази година генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която участва в конференцията, посветена на Световния ден на свободата на пресата в Хелзинки.

04.05.2016/09:44

Достъпът до информация е една от фундаменталните свободи и част от основното човешко право на свобода на изразяване, посочва в специално обръщение генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по случай Световния ден за свободата на пресата:

03.05.2016/11:01

Тази неотразима Източна красавица с дълбоки черни очи, които стигат до дъното на душата и нещата, с име като жената на пророка Мохамед, е пищна не само от пръв поглед: тя има всичко бол и бол, за да бъде на върха на призванието си и на признанието на хората: талант, несломима воля да побеждава и да отстоява докрай разкритията и принципите си.

03.05.2016/09:46

Демократичната част на човечеството празнува 3 май като Световен ден за свободата на печата от 1991 г. На 3 май в Найроби се провежда Международна конференция за свободата на печата.

03.05.2016/09:00

“Не трябва да има място за тези, които нападат журналисти или подкопават свободата на медиите!” Това е основното посланине на журналистическите организации от цял свят.

03.05.2016/00:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки