Декларация на МФЖ за Световния ден на свободата на пресата

03.05.2016 /00:05 | Източник: МФЖ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


“Не трябва да има място за тези, които нападат журналисти или подкопават свободата на медиите!” Това е основното посланине на журналистическите организации от цял свят.

Документът е по повод отбелязването на Световния ден за свободата на пресата – 3 май,  в контекста на ангажимента на Международната федерация на журналистите (МФЖ) за увеличаване натиска върху световните лидери да действат в защита на свободата на пресата.

Призивът идва след ново, шокиращо проучване, публикувано от МФЖ във връзка с  отбелязването на този ден, от което се вижда степента на  нарушаване свободата на пресата в  много части на планетата.

Проучването, което се  публикува за Световния ден за защита на пресата,  представлява документирани случаи на убийства, нападения, цензура, език на омразата и заплахи срещу журналисти в Африка, Азия, Латинска Америка и Европа. В него също така са представени и материали, при подготвянето на които журналистите са успели да устоят на сериазни заплахи  и показват как действията на  журналистическите съюзи по цял свят са в челните редици  на борбата за свобода на медиите.

Проучването формира част от мащабна кампания на МФЖ, в която членуват 600 000 представители на медиите от 140 държави от целия свят. Целта е да накараме онези, които са отговорни за атаките срещу журналисти и срещу свободата на медиите, да отговарят за престъпните си действия.

Мощна кампания за достъп да информация

Кампанията намира отражение в серия от видео интервюта пред МФЖ на журналисти от новооткритите “външни линкове” на нови портали от Африка, Латинска Америка, Азия,  както и от Европа, свързани с растящите опасности от заплахи срещу свободата на медиите на всички континенти.

Всичко това отново потвръждава думите на президента на МФЖ Джим Бюмела, че “не трябва да има място за тези, които нападат журналисти или подкопават свободата на медиите”, както и “непоколебимата ангажираност на МФЖ да преследва с всички сили и средства, с които разполагаме, онези, които заплашват, нарушават или атакуват нашите колеги, нашите права и нашите свободи”.

Като част от тези  ангажиментите  ръководители, активисти и членове на журналистически съюзи вземат участие в многобройните инициативи, свързани със Световния ден за свободата на пресата.

В Казабланка МФЖ, заедно със съветите за защита на човешките права, академици, журналистически съюзи и различни предавания от арабския свят, реализират “открита връзка” в нов портал на он-лайн кампания за създаването на регионален механизъм за подкрепа свободата на медиите. Това е само част от  по-мащабно събитие за насърчаване на достъпа до информация и свободата на изразяване.

В Хелзинки генералният секретар на МФЖ Anthony Bellanger  ще обяви “открит линк” в нов портал в деня на организираната от ЮНЕСКО конференция във връзка със Световния ден на свободата на пресата, която ще покаже, че трябва да се действа активно, за да се справим със заплахите, водещи до страх и автоцензура сред журналистите по света.

Не е лесно и на колегите от Азия

В Брюксел Европейската федерация на журналистите ще изобличи репресиите срещу свободата на медиите в Турция, отново чрез откриването на “външен линк” към нов портал. По време на Световния се обръща и специално  внимание на увеличаващите се  случаи на автоцензура  в европейската журналистика.

В Южна Азия МФЖ  ще представи годишния Доклад за свбодата на пресата там. В доклада са включени редица нови  предизвикателства и произтичащата от тях  медийна среда, като същевременно се  визират успешни медийни публикации.

През настоящата година към общия доклад ще бъдат включени и докладите на  отделните държави, както и случаи на безнаказаност, разделение на половете и медиите, а също и резюмета от докладите за Индия и Афганистан, по специално за Кабул и Кундуз. Ще бъде представен и  доклад от Бангладеш, свързан с  атаките срещу блогъри. Докладът ще бъде насочен към Ню Делхи.

Свързани:     Честваме 3 май - Световен ден на свободата на пресата

Тържественото отбелязване от ЮНЕСКО на Световния ден на свободата на пресата – 3 май – ще се състои в Хелзинки, Финландия от 2 до 4 май т.г.
Дата: 02.05.2016


 

Сподели в
 

Така нарече тази година генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която участва в конференцията, посветена на Световния ден на свободата на пресата в Хелзинки.

04.05.2016/09:44

Достъпът до информация е една от фундаменталните свободи и част от основното човешко право на свобода на изразяване, посочва в специално обръщение генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по случай Световния ден за свободата на пресата:

03.05.2016/11:01

Тази неотразима Източна красавица с дълбоки черни очи, които стигат до дъното на душата и нещата, с име като жената на пророка Мохамед, е пищна не само от пръв поглед: тя има всичко бол и бол, за да бъде на върха на призванието си и на признанието на хората: талант, несломима воля да побеждава и да отстоява докрай разкритията и принципите си.

03.05.2016/09:46

Демократичната част на човечеството празнува 3 май като Световен ден за свободата на печата от 1991 г. На 3 май в Найроби се провежда Международна конференция за свободата на печата.

03.05.2016/09:00

“Не трябва да има място за тези, които нападат журналисти или подкопават свободата на медиите!” Това е основното посланине на журналистическите организации от цял свят.

03.05.2016/00:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки